Potrebujeme:
Na placky:
zemiaky
strúhaný parmezán
soľ
korenie
muškátový oriešok
olej
vajíčko
strúhanka
Na náplň:
2 jemné bylinkové tvarohy
údené lososové plátky
zväzok mladej cibuľky
kyslé uhorky
pažítka
soľ
korenie
čili papričky
horčica
citrón
kyslá smotana
Postup:
Placky:
Očistené zemiaky nastúhame na jemno a necháme odležať. Po chvíľke stlačíme štavu zo zemiakov a vylejeme. Pridáme jedno vajíčko, strúhaný parmezán, štipku strúhaného muškátového orieška, soľ, korenie a všetko dôkladne premiešame. Na horúcom oleji (malé množstvo) vyprážame malé placky, ktoré si vyformujeme lyžicou priamo na panvici. Priamo na ne už v panvici poprášime aj trochu strúhanky.
Do zlatista vypražené placky necháme odkvapkať od nadbytočného oleja na tanieri so servítkou.
Náplň:
Do misky si postupne naložíme bylinkový tvaroh, na malé kocky nakrájané plátky údeného lososa, nadrobno nakrájané uhorky, cibuľku a pažítku. Pridáme soľ, korenie, čili papričky (môže byť drvená sušená zmes), horčicu, citrón a trochu šťavy z uhoriek. Môžeme (a nemusíme) pridať aj trochu kyslej smotany. Všetko dôkladne premiešame a necháme odležať v chladničke do času, pokiaľ si pripravujeme placky.
Servírovanie:
Placky si preložíme na tanier a vedľa nich pridáme zmes náplne. Môžeme aj priamo na placky, ak sa ihneď konzumujú (aby sa nerozmočili).
Dozdobíme plátkom citróna, pažíkou a uhorkou. Podávame ihneď!