Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Orosch sa po megakritike kajá: Bolestivý odkaz matky zavraždeného Juraja! Zareaguje Vatikán?

Pokrokový pápež, arcibiskup zaseknutý v minulosti? V časoch, keď sa pápež František snaží o zmier v spoločnosti a vyjadruje pochopenie aj pre inak orientovaných ľudí, trnavský arcibiskup hovorí o akejsi vine členov LGBTI+ komunity tesne po tragickej vražde dvoch ľudí z tohto pro­stredia.

Oroschovo pondelňajšie ospravedlnenie považuje za „povinné minimum, ktoré pán arcibiskup mohol spraviť“. Kajúcne slová arcibiskupa kvituje aj katolícky rehoľný kňaz Karol Lovaš. „Pokiaľ arcibiskup prosí o odpustenie, mali by sme mu ho dopriať,“ povedal pre Nový Čas. Podľa Kocúra by bolo vhodné, keby sa ku kauze vyjadril aj Vatikán.

„Vieme, že v prípade arcibiskupa Bezáka konal Vatikán na impulz domáceho kléru. To znamená, že určite aj KBS, prípadne niektorí jej členovia, sa k tým údajným pochybeniam arcibiskupa Be­záka vyjadrovali. Vyjadrenie pána arcibiskupa Oroscha je verejné a je naozaj veľmi necitlivé a neprofesionálne. Bolo by preto primerané, aby k tomu zaujal stanovisko aj Vatikán. Je otázka, či takáto objednávka bude, alebo nebude,“ hovorí Kocúr.

Lovaš si však myslí, že by sme si tento problém mali vyriešiť radšej doma. „Je lepšie, ak sa situácia ako tá aktuálna vyrieši vždy v rámci domácej cirkvi,“ hovorí. Orosch podľa neho patrí do takzvanej „starej školy“ biskupov. „Nie vždy volí primeranú formu, ale nedovolil by som si tvrdiť, že má zlý úmysel,“ hodnotí Oroscha Lovaš.

 

Čo mám robiť s tou bolesťou?

Mama zavraždeného Juraja Vankuliča Dana zverejnila reakciu na Oroschove slová. „Som zúfalá, nahnevaná, zlomená matka. Akým právom môže niekto postaviť obete vraždy do pozície vinníkov?“ pýta sa. „Prečo neodsudzujú vraha? Len preto, že bol hetero? Môj syn bol úžasný človek, ni­kdy v živote nikomu neublížil. A len preto, že bol iný, tak je zrazu chorý, úchyl a neperspektivny? To som sa dočítala v komentároch. Prosím vás, čo mám robiť s tou neprávosťou a bolesťou?“ uzatvára zronená mama.

Reagovala tak na status europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá kritizovala Oroscha. „Minimálne trikrát v živote som si zapálila trávu (jointa, ak chcete) a raz, pred 19 rokmi som sa bozkávala s dvoma dievčatami na chalupe. Tak, pán Orosch. A teraz mi povedzte, či som vinná alebo nevinná. Ak by ma zajtra zastrelil nejaký môj hejter po vašej kázni, zaslúžila by som si tú smrť?“ napísala politička s tým, že Orosch je „nešťastný dedko, ktorému chýba láska“.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz