Hovädzí stroganov
Na 4 porcie potrebujeme:
- olivový olej
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- morskú soľ v mlynčeku
- 400 g hovädzích rezančekov zo stehna
- čierne korenie v mlynčeku
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 100 g hnedých šampiňónov
- 100 ml bieleho suchého vína
- asi 0,5 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
- 200 g jazmínovej ryže
- 200 g kyslej smotany
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lahôdkové cibuľky
Postup
Na rozohriatej panvici s olejom restujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Prihodíme nasekaný cesnak a soľ. Do základu pridáme mäso, osolíme, okoreníme a sprudka restujeme. Keď sa mäso zatiahne, ochutíme horčicou, premiešame a chvíľu restujeme. Prihodíme nakrájané šampiňóny, soľ a korenie. Podlejeme vínom a krátko povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom podlejeme vývarom alebo horúcou vodou, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme približne 30 minút domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievame vodu. Medzitým do rozohriateho kastróla s olejom nasypeme ryžu, osolíme a krátko restujeme. Potom ju zalejeme vriacou vodou (1 cm nad ryžu), prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 10 ‒ 15 minút. Hotovú ju premiešame a vo vypnutej rúre necháme dôjsť. Keď je mäso mäkké, najprv smotanu zmiešame s múkou, potom ju primiešame k mäsu a krátko na miernom ohni povaríme. Stiahneme z ohňa a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Hovädzí stroganov servírujeme s ryžou dozdobený nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.