Piatok 3. 2.
Blažej
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2022 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Vyhodili ste semienka z tekvice do koša? Chyba

Vydlabali a vyrezali ste si z tekvice prekrásnu jesennú dekoráciu a všetko vnútro bez milosti vyhodili? Veľká škoda, do koša putovala hotová superpotravina.

Sú plné zdravých tukov, dostatku bielkovín, fungujú ako dobrý zdroj horčíka, mangánu, zinku, fosforu či tryptofánu a  nesmieme zabudnúť na vlákninu. Nájdeme v nich tiež vitamíny A, K, C, B a E. Už jedna hrsť denne doplní telu zásadné látky, ktoré mu chýbajú.

Neuveriteľne zdravé

Odborníci ich oceňujú pre ich vplyv na kardiovaskulárny systém a pripisujú im aj protirakovinové účinky. Okrem toho prospievajú zdravému spánku, udržujú fit kosti a prostatu, regulujú cukor v krvi, bránia tiež vzniku obličkových kameňov a prinášajú pohodu a pokoj aj našej mysli.

Urobte si doma

Či už tekvicu vyrezávate, alebo ste ju očistili na varenie, jej semienka nevyhadzujte. Iste, ak na ne máte chuť, stačí zájsť do obchodu a kúpiť si ich. Avšak tie spracované bývajú zväčša pražené a obsahujú vysoký obsah tukov a soli. Pochutiť si môžete aj na tých vlastných a hoci je ich najlepšie jesť surové, môžete si ich aj doma pripraviť chutne a rýchlo.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Na plechu

Semienka opláchnite, odstráňte zvyšky dužiny a v nádobe premiešajte s olivovým olejom a koreninami, aké vám chutia. Perfektne k nim ladí napríklad aj parmezán. Uložte ich v tenkej vrstve na papier na pečenie a pečte 30 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. Občas premiešajte a potom už iba chrumkajte.

Pesto inak

Miesto orechov vyskúšajte pridať do obľúbeného pesta podrvené tekvicové semienka. Rozmixujte hrnček očistených, na panvici opražených semienok na lyžičke oleja s hrnčekom bazalky, pridajte 2 strúčiky cesnaku, lyžicu šťavy z citróna, parmezán, soľ. Nakoniec vmixujte pol hrnčeka zdravého oleja a uskladnite do chladničky. Perfektné pesto do cestovín či na hrianku je hotové.

Bonus pre mlsné jazýčky

Pri tomto recepte nebudeme operovať zdravím, avšak chuťou rozhodne áno. Jadierka upečte, na panvici rozpustite lyžicu masla a pridajte do nej dve lyžice cukru. Keď sa vytvorí karamel, vmiešajte semienka. Posypte škoricou, prípadne mletým badiánom či dokonca čili a mlsajte. Dobrú chuť!

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Foto
Kaliňák bol na polícii, úsmev ho neopúšťal! Majú ťažkú pozíciu, priznal jeho advokát
Silná zostava sa vracia na obrazovky: Moderátorka Ostrihoňová avizuje veľké zmeny! Je sa na čo tešiť
Váš Tip
Také niečo ešte žiaden Slovák nezažil: Prečo sú v obci na Spiši dvaja starostovia?!
Aktualizované
Petr Pavel prezradil, čo spraví hneď po inaugurácii: Mnoho Slovákov jeho plán poteší
Aktualizované
Pavel bez servítky o našich susedoch: Problém vidí v premiérovi
Aktualizované
Slovensko zasiahli snehové kalamity: V jednom meste už vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Aktualizované
Poplach u Lipšica! Vynechajte z útokov aspoň ženu a deti, žiada špeciálny prokurátor
Foto
Bičana z RTVS vyhodili, ale teraz to vyzerá na jeho návrat: Budú namiesto jedného platiť dvoch?!
AktualizovanéFoto
Škaredá nehoda na rušnej bratislavskej ulici: Preboha, ako sa auto dostalo do takejto polohy?
Foto
Petra Vlhová má pred začiatkom MS problémy: Prvé dva štarty zrušila!
Úrokové sadzby ešte stúpnu: Kažimír nemá dobré správy! Centrálna banka sprísňuje
Potvrdené! Nemecká vláda povolila to, o čom sa zatiaľ len šepkalo