Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2022 00:03 | Nové Časy | Trh Práce

7 signálov, že už je naozaj čas na zmenu práce

Ste v práci nespokojní, ale pandémia vašu chuť na zmenu zahnala do kúta. Hovorili ste si, že môžete byť radi, že vôbec nejakú prácu máte a nechceli ste riskovať zmenu v tomto turbulentnom období…

A možno ste si nedávno aj našli novú prácu, ale trpíte tam. Ako teda rozpoznať, kedy už naozaj potrebujete zmenu? Kedy je skrátka lepšie zdvihnúť kotvy a ísť ďalej, aj za cenu mierneho rizika?

Náplň práce vás nenapĺňa

Aj keď vám mzda pohodlne pokryje náklady, náplň práce vás akosi neuspokojuje. Nevyužívate svoje vzdelanie, jazykové zručnosti, znalosti alebo know-how z odboru, ktorý ste opustili, možno ste viedli ľudí a dnes ste v podriadenej úlohe, alebo je práca skrátka príliš jednoduchá a rutinná.
Každý má na niečo talent a je v nejakej oblasti dobrý. Pokiaľ má človek možnosť tento svoj talent v práci uplatňovať, je spokojný, motivovaný, zažíva pocity úspechu a uspokojenia. Pokiaľ však svoj prirodzený talent nevyužívate, pretože v súčasnej pozícii nemáte tú možnosť, začnete byť frustrovaní. Pocit nenaplnenia sa potom negatívne prenáša do súkromného života.
Určitou kompenzáciou môže byť hobby, ktorému sa venujete mimo pracovného času a ktoré vám prináša pocit uspokojenia z dobre odvedenej práce a robí vám radosť. Pokiaľ však taký koníček nemáte, alebo nemáte možnosť sa mu venovať dostatočne často, je na čase začať sa realizovať v práci.

Chcete viac

Práca vás ešte donedávna bavila. Učili ste sa nové veci, pracovali na rôznych projektoch. Avšak už nejaký čas je pre vás práca len rutina. Niekomu rutina vyhovuje, cíti sa v nej bezpečne a výkonne. Niekoho, naopak, demotivuje. Pokiaľ ste ten druhý prípad, je dobré si konkrétne povedať, čo presne by ste teraz vo svojej kariére pre seba chceli. Stanovte si krátkodobý cieľ na jeden rok. Čo konkrétne by sa malo stať? Kam sa chcete posunúť?
Môže ísť o to, že chcete viesť tím, mať väčšiu zodpovednosť, alebo získať certifikáciu a získať hlbšiu expertízu. Naučiť sa pracovať s najmodernejšími technológiami a pod. Nech už je to čokoľvek, je dobré to prebrať s nadriadeným a zistiť, či vaša firma má chuť aj priestor vás posunúť ďalej a spolupracovať na rozvoji vášho potenciálu. Ak to tak nie je, začnite sa obzerať inde. Ak by ste zostali v súčasnej práci, budete stagnovať a utečie vám vlak.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Neustále s niekým bojujete

Najčastejšími dôvodmi pre odchod z práce sú medziľudské nezhody, zlý vzťah s nadriadeným, žabomyšie vojny medzi zamestnancami, politikárčenie, zadržiavanie informácií a všeobecne pocit, že musíte neustále s niekým o niečo bojovať. Je vám povedomá situácia, kedy máte záujem odviesť dobrú prácu, chcete veci posúvať dopredu, ale trávite zbytočne čas tým, že bojujete o svoje miesto na slnku?
Musíte sa najprv dostať cez kolegov či nadriadených, ktorých nemožno obísť? Bráni vám zbytočná firemná byrokracia? Nikto nemá o vaše myšlienky záujem?
Akonáhle máte pocit, že namiesto toho, aby ste v práci pracovali ako tím, kde sa ľudia dopĺňajú a vážia si jeden druhého, vlastne musíte neustále obhajovať svoju pozíciu, svoje nápady a svoju iniciatívu – alebo aj výsledky svojej práce – je čas ísť ďalej. Tu evidentne neocenia vašu snahu a asi si ju ani nezaslúžia.

Večer nemáte energiu

Prídete domov a ste vyšťavení? Nie zdravo unavení a spokojní s prácou, ale skôr zošľahaní zmarom, tým, že sa zase nič nezmenilo, že to nikam nevedie, že máte pramalú možnosť s vecami niečo urobiť a že už vás to unavuje? Nemáte chuť do žiadnych aktivít, zmôžete sa maximálne na televízny program a pohár vína alebo piva. Vaša motivácia venovať sa niečomu, čo máte radi, je nízka.
Áno, aj takto sa prejavuje frustrácia z práce. Nebaví vás práca, nebaví vás ani ostatný život. Väčšinou si to všimne ako prvé vaše blízke okolie. Niekedy sa to prejaví napríklad stratou trpezlivosti s deťmi, zhoršením partnerských vzťahov, uzavretím sa do seba, nedostatkom komunikácie. Pokiaľ u seba také symptómy pozorujete, zamyslite sa, či vás to baví v práci.

Hovoríte pred priateľmi len o práci

Keď prídete domov alebo medzi priateľov, na prácu nadávate a farbisto bavíte obecenstvo neuveriteľnými historkami zo svojho pracovného života. Skúste si spomenúť. Kedy ste naposledy o svojej práci hovorili pozitívne? Kedy ste mali z niečoho radosť?
Totiž aj to, že vám frustrácia z práce prináša do voľného času negativitu, môže mať vplyv na vaše psychické rozpoloženie. Nie nadarmo sa hovorí, že je dobré mať v rovnováhe osobný aj pracovný život, pretože jeden výrazne ovplyvňuje ten druhý.

Čas na zmenu je teraz

Ak kývete u jedného, alebo viacerých vyššie popísaných príznakov, vážne zvážte zmenu. Z posledných prieskumov trhu práce vyplýva, že ponuka pozícií je teraz rovnako bohatá ako pred kovidom, ale ľudí sa hlási menej. Prečo? Možno z rovnakých dôvodov, aké ste mali doteraz vy. Ešte to vydržím. Nie je to tak hrozné. Inde to nebude iné. Je to v súčasnosti riziko.
Pravda je taká, že najvhodnejší čas na zmenu je práve teraz. Leto sa môže zdať byť uhorkovou sezónou, ale v nábore to tak nie je. Záleží, samozrejme, na odbore (napríklad v oblasti priemyslu je leto skutočne viac-menej mŕtva sezóna). Avšak firmy, ktoré inzerujú a veľmi rady by naberali, nemajú koho naberať. Takže sa odhodlajte a odíďte z práce, ktorá vás frustruje.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej