Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2014 11:59 | Správy | Politika

Ministerstvo školstva nesúhlasí s návrhom k sociálnym štipendiám

Ministerstvo školstva nesúhlasí s KDH, aby študenti zo sociálne slabších rodín v zahraničí mohli poberať sociálne štipendium.

V novele školského zákona to navrhujú poslanci za KDH Pavol Abrhan, Martin Fronc, Monika Gibalová a Pavol Hrušovský. Rezort školstva vidí v novele viaceré nedostatky a preto vláde SR odporúča vysloviť k nemu nesúhlas.

„V poslaneckom návrhu zákona chýba predovšetkým mechanizmus priznávania a vyplácania navrhovaných sociálnych štipendií,“ zdôvodňuje rezort školstva. Návrh sa tiež podľa ministerstva vôbec nezaoberá otázkou preukazovania nepretržitého trvania a skončenia vysokoškolského štúdia v zahraničí, ktoré sú rozhodujúce pre vyplácanie štipendia. Problém vidí rezort školstva aj v zakotvení fakultatívneho poskytovania sociálneho štipendia.

„Poslanecký návrh zákona neobsahuje medze voľnej úvahy ministerstva pri priznávaní sociálneho štipendia, ani nestanovuje podrobnejšie podmienky a predpoklady na jeho priznanie,“ argumentuje ministerstvo školstva vo svojom stanovisku k návrhu. Rezort školstva rovnako ako rezort financií zároveň upozorňujú, že návrhu chýba odhad, koľko bude zmena stáť, ako aj zdroj financovania.

 

Podľa poslancov za KDH sú oproti študentom študujúcim u nás znevýhodnení tí, ktorí sa rozhodnú odísť za vzdelaním do zahraničia. "Študenti, ktorí si vyberú študijný program alebo jeho kombináciu, ktorú nie je možné študovať na slovenských univerzitách alebo vysokých školách, sa dostávajú do nevýhodného postavenia voči študentom študujúcim v Slovenskej republike a sú poberateľmi sociálneho štipendia. Ide o študentov, ktorí by v prípade absolvovania štúdia na univerzite alebo vysokej škole na území SR spĺňali podmienky pre poberanie sociálneho štipendia a bolo by im priznané," vysvetľujú poslanci KDH. Navrhujú osobitným predpisom upraviť podrobnosti priznávania a vyplácania sociálneho štipendia.

Keďže neexistujú štatistické údaje o tom, koľko študentov – občanov SR s trvalým pobytom na území SR študuje na zahraničných vysokých školách mimo územia SR, a ktorí by súčasne spĺňali kritériá na prideľovanie sociálneho štipendia, kresťanskí demokrati nevedeli vyčísliť, koľko peňazí si ich právna norma vyžiada. O tejto právnej norme diskutujú poslanci na 29. schôdzi Národnej rady SR.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!