Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2022 06:00 | Šport | Futbal
Foto

Brankár Slovana Vencel, víťaz PVP z Bazileja, kde zajtra hrajú belasí v EKL: Dostali sme hodinky a pár korún

Bola to bomba! „Vyhrali sme, priatelia doma! Vyhrali sme 3:2! Náš je pohár. Slávny a veľký. Nádherný! Bravo, chlapci, naši jastrabi z Tehelného poľa,“ kričal do mikrofónu rozhlasový komentátor Gabo Zelenay.

Nezabudnuteľné slová leteli do éteru po senzačnom triumfe futbalistov bratislavského Slovana vo finále Pohára víťazov pohárov 1969, v ktorom zdolali na Štadióne Sv. Jakuba v Bazileji slávnu Barcelonu. Zajtra tam nastúpia belasí v 3. kole Konferenčnej ligy proti domácemu tímu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ich zápas si pred obrazovkou nedá ujsť brankárska legenda Alexander Vencel (78), ktorý stál pred 53 rokmi medzi tromi žrďami víťaza. Návrat jeho nasledovníkov na rovnaké miesto v ňom vyvoláva krásne spomienky. „Človek na to nemôže do smrti zabudnúť. Nik z nás však vtedy nepomyslel na to, že sa našim klubom tak dlho nepodarí čo len priblížiť sa k podobnému úspechu. Tesne po nás k tomu nemal ďaleko Spartak Trnava,“ uviedol Vencel st. pre Nový Čas.

Slovan bol vtedy i dnes v pozícii outsidera. Vyhrať pred vyše polstoročím nad suverénnou Barcelonou sa rovnalo zázraku. Vo Švajčiarsku sa jeden prihodil. „Po triumfe sme sa hneď stali asi v 20 mestách a dedinách čestnými občanmi. Dostali sme titul vzorný Dimitrovec (patrónom klubu boli Chemické závody Juraja Dimitrova - pozn. red.) a okrem hodiniek na dnešné pomery smiešnu sumu, ktorú nám ešte aj zdanili. Chápem, že nám vtedy nemohli dať prémiu 100 000 korún,“ uznáva bývalý skvelý brankár.

Dnešný Slovan dominuje v slovenskej lige, no na európskej pohárovej scéne podáva nepresvedčivé výkony. Z dvoch zápasov Konferenčnej ligy má iba bod. Zajtra sa proti FC Bazilej, lídrovi skupiny, pokúsi mizernú bilanciu vylepšiť. „Slovan sa dokázal proti silnejším súperom vždy vzoprieť. Spolieham sa na to aj teraz. Výkon mužstva býva niekedy doslova hanebný. Verím, že hráči si konečne uvedomia, za koho a za čo hrajú a nedopadnú na pamätnom mieste horšie ako my.“ Klub z Tehelného poľa prechádza turbulentným obdobím. Po vyhadzove športového riaditeľa RichardaTrutza abdikoval generálny riaditeľ Ivan Kmotrík ml. Nahradili ich Róbert Tomaschek a Róbert Vittek. „Teší ma, že prišli. Klubu to môže pomôcť. Tomaschek sa pri reprezentácii vypracoval na špičkového manažéra. Bolo by škoda nevyužiť jeho skúsenosti. Vittek má tiež čo odborne povedať napríklad pri výbere a výchove talentov v klubu. Roky to tvrdím, že nielen v západnej Európe, ale aj v okolitých krajinách dávajú kluby príležitosť pracovať v štruktúrach svojim bývalým hráčom.U nás je to úplne nulové,“ dodal Vencel.

Miesto úspechu – Štadión Sv. Jakuba

V máji 1969 dosiahol Slovan na tomto mieste najväčší úspech v histórii klubu. Pravda, Štadión svätého Jakuba prešiel odvtedy rekonštrukciou, ktorá zhltla zhruba 250 miliónov eur. „Od nezabudnuteľného finále som mal iba raz možnosť pozrieť sa naň zblízka. Bolo to v čase, keď môj syn Šaňo hrával vo francúzskom klube Racing Štrasburg. Žiaľ, kvôli prestavbe som sa dnu nedostal,“ priznal Vencel. Štvorhviezdičkový domovský stánok FC Bazilej má kapacitu 36 000 divákov. Počas EURO 2008 to bolo o 6 500 viac.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: @Nový Čas, Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania