Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2022 23:00 | Šport | Futbal

Maďari nedokonali futbalový zázrak, strhujúca dráma medzi Nemecko a Anglickom

Futbalisti Talianska postúpili na turnaj Final Four Ligy národov. V pondelňajšom stretnutí záverečného 6. kola triumfovali v Budapešti 2:0 a o bod sa dostali pred Maďarsko na prvé miesto v tabuľke 3. skupiny A-divízie. Anglicko remizovalo s Nemeckom 3:3 po tom, ako prehrávalo o dva góly a viedlo 3:2.

Maďarom stačil na postup nerozhodný výsledok, Taliani potrebovali víťazstvo a už v 6. minúte sa mohli ujať vedenia. Brankárovi Pétrovi Gulácsimu prepadol rukavicami center a lopta smerovala do siete, na čiare zachránil Attila Szalai. V 27. minúte už hostia otvorili skóre, keď potrestali hrubú chybu domácich. Szalai prihral Ádámovi Nagymu, jeho malá domov bola krátka a vystihol ju Wilfried Gnonto, ktorého ešte Gulácsi zastavil, voľnú loptu však získal Giacomo Raspadori, kľučkou obišiel ležiaceho brankára a skóroval do prázdnej bránky.

Onedlho mohol zvýšiť náskok Giovanni Di Lorenzo, v šestnástke si kľučkou pripravil strelu a technickým zakončením tesne minul vzdialenejšiu žrď. Maďarsko si vypracovalo príležitosť na odpoveď krátko pred polčasovou prestávkou, Willi Orbán vrátil center do päťky, lenže Szalaiovi na päty a zakončujúci hráč v ťažkej pozícii netrafil bránku.

Domáci mohli vyrovnať aj krátko po zmene strán, Loic Négo prihral Dominikovi Szoboszlaiovi, ten po prvej zrazenej strele vypálil spoza šestnástky k žrdi, kde zasiahol Gianluigi Donnarumma a hosťujúci brankár si na zemi poradil aj s dorážkou Szalaia. Taliansko si poistilo vedenie v 52. minúte, keď Nicolo Barella poslal loptu za obranu na Bryana Cristanteho, ktorý krížnou hlavičkou našiel Federica Dimarca a ten zvýšil na 2:0. Szoboszlai sa potom zbavil dvoch súperov a vysunul Néga, jeho oblúčik putoval na Calluma Stylesa, ktorého hlavičku do protipohybu vykopol nohou Donnarumma, hoci sa musel presúvať z opačnej strany.

Po súboji talianskych trénerov tak opäť mohol byť spokojnejší Roberto Mancini. Zverenci Marca Rossiho, bývalého kouča fortunaligovej Dunajskej Stredy, utrpeli medzi elitou len dve prehry a obe im uštedrili Taliani. V základnej zostave domácich nastúpil aj útočník Ádám Szalai, ktorý sa vo veku 34 rokov rozlúčil s reprezentačnou kariérou. Odohral svoj 86. duel v najcennejšom drese, čím sa na siedmej priečke historického poradia vyrovnal Gyulovi Grosicsovi. Viac majú na konte iba Gábor Király, Balázs Dzsudzsák, József Bozsik, Zoltán Gera, Roland Juhász a László Fazekas.

Angličania už nemali šancu na záchranu v najvyššej divízii, bola to však ich posledná možnosť dosiahnuť aspoň jedno víťazstvo v tomto ročníku súťaže. Nemci už nemohli postúpiť ani zostúpiť. V londýnskom Wembley režírovali v úvode hru hostia, nebezpečnejšie však boli domáce protiútoky. Po ubránenej štandardke sa do rýchleho brejku vydal Raheem Sterling, jeho strelu pokryl nemecký brankár Marc-André ter Stegen. Mikrosúboj sa zopakoval aj na konci prvého polčasu a vzišiel z ďalšej kontry Angličanov, Ter Stegen aj tentoraz vychytal Sterlinga.

Nemci zúročili svoju aktivitu na začiatku druhého dejstva. Harry Maguire fauloval v šesnástke Jamala Musialu, čo si hlavný rozhodca overil za pomoci VAR, nariadenú jedenástku v 52. minúte s prehľadom premenil Ilkay Gündogan presnou strelou k žrdi. O pätnásť minút neskôr viedlo Nemecko už o dva góly, Musiala obral pred vlastnou šestnástkou o loptu Maguira a založil rýchly protiútok, prihral Timovi Wernerovi, ten si počkal na Kaia Havertza, ktorý prekonal Nicka Popa v anglickej bránke.

Domáci však nezložili zbrane a vyrovnali v rozmedzí 72. a 75. minúty. Znížil Luke Shaw a na 2:2 upravil strelou z hranice šestnástky Mason Mount po individuálnej akcii ďalšieho striedajúceho hráča Bukaya Saku. Angličania otočili vývoj v 83. minúte. VAR posúdil zákrok Nica Schlotterbecka na Juda Bellinghama ako nedovolený a nariadenú jedenástku tvrdou ranou do horného rohu premenil kapitán Harry Kane. Na konečných 3:3 v stretnutí odvekých rivalov stanovil tri minúty pred koncom riadneho hracieho času Havertz, svoj druhý gól v zápase dal z dorážky po tom, ako Pope vyrazil strelu Serga Gnabryho z veľkej diaľky iba pred seba.

6. kolo Ligy národov

A-divízia - 3. skupina:

Anglicko - Nemecko 3:3 (0:0)
Góly:
72. Shaw, 75. Mount, 83. Kane (z 11 m) - 67. a 87. Havertz, 52. Gündogan (z 11 m)

Maďarsko - Taliansko 0:2 (0:1)
Góly:
27. Raspadori, 52. Dimarco

B-divízia - 3. skupina:

Čierna Hora - Fínsko 0:2 (0:0)
Góly:
47. Antman, 53. Källman. ČK: 17. Tomaševič (Č. Hora) po 2. ŽK

Rumunsko - Bosna a Hercegovina 4:1 (1:0)
Góly:
73. a 86. Puscas, 38. Man, 79. Ratiu - 77. Džeko

C-divízia - 4. skupina:

Severné Macedónsko - Bulharsko 0:1 (0:0)
Gól:
50. Despodov. ČK: 14. Todoroski (Sev. Mac.)

Gibraltár - Gruzínsko 1:2 (0:1)
Góly:
78. Annesley - 19. Kvaratšelija (z 11 m), 49. Citaišvili

D-divízia - 2. skupina:

San Maríno - Estónsko 0:4 (0:1)
Góly:
38. a 80. Anier, 56. Teniste, 66. Sappinen
 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí