Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2022 10:19 | Správy | Domáce správy
PR článok

Najstarší beh na Slovensku opäť v plnej sile. Národný beh Devín - Bratislava odštartoval registrácie!

Najstaršie slovenské atletické i športové podujatie, Národný beh Devín – Bratislava, vstúpi do svojej druhej stovky v nedeľu 9. októbra o 10.00 h. Prvý raz sa uskutočnilo 24. apríla 1921. Sedemdesiaty štvrtý ročník v názve s národnou lotériovou spoločnosťou TIPOS sa v réžii Správy telovýchovných a rekreačných zariadení mesta Bratislava (STaRZ) síce nepobeží v tradičnom termíne v prvej polovici apríla, ale kľúčové je, že po vyše trojročnej pauze si vytrvalci vychutnajú toto jedinečné podujatie znova v klasickom formáte.

Naposledy totiž spod devínskeho brala do centra Bratislavy (11,625 km) bežala masa výkonnostných i hobby športovcov 14. apríla 2019, z víťazstva sa vtedy tešili Keňania Matthew Kosgei a Caroline Korirová. O rok neskôr však koronavírusová pandémia spôsobila, že jeden z klenotov slovenského športu sa v tradičnom aprílovom, ale ani v náhradnom októbrovom a ani v decembrovom termíne (aspoň pre 100 účastníkov) neuskutočnil.

Otvoriť galériu

Vlani klasický Národný beh Devín – Bratislava v dôsledku covidovej pandémie opäť absentoval, uskutočnil sa len symbolicky: 28. novembra ho oficiálne odbehla štvorica bežcov zastupujúcich organizátorov zo STaRZ, SAZ, SOŠV a Be Cool. Dlho to však vyzeralo tak, že populárny „Devín“ v roku svojich 100. narodenín v jesennom termíne nadviaže na svoju slávnu a turbulentnú históriu klasickými pretekmi. Čakalo sa, že bude rekordný a na štart sa postaví ešte viac ako 6020 bežcov rekordnom roku 2018.

Lenže pandémia opäť úradovala, termín podujatia sa neustále posúval a napokon sa okrem spomenutého symbolického behu štvorice Lucia Pelikánová, Alexandra Longová, Július Lanátor, Jozef Krúpa behalo len virtuálne – každý individuálne na rôznych miestach na Slovensku i v zahraničí. Túto verziu absolvovalo 956 bežcov. Z mužov bol najlepší Matej Schieber z banskobystrickej Dukly časom 39:36 min, zo žien dosiahla najlepší výkon Katarína Lovrantová (AK ZVP Lučatín/Salomon Slovakia), ktorá určených 11,5 km zabehla za 44:52 min.

Celé vyzbierané štartovné zo 73. ročníka TIPOS Národného behu Devín – Bratislava od 2496 bežcov vo výške 29 310 eur putovalo zdravotníkom v nemocniciach pomáhajúcim pacientom zápasiacim s ochorením COVID-19.

Organizátori 74. ročníka už spustili registráciu na hlavný beh z Devína do Bratislavy (je súčasť Bežeckého pohára SAZ 2022) a takisto aj na tzv. malý Devín pre mládež a rekreačných bežcov so štartom pod mostom Lanfranconi na približne 2,6 km dlhej trati.

Najvýhodnejšie štartovné (15 eur, na malý Devín 9 eur) je pri prihlásení sa do 30. 9. Novinka je štart vo vlnách po 1000 bežcov podľa výkonnosti, preto je potrebné, aby si bežci pri registrácii uviedli svoj najlepší čas na 10 km. Za prvé tri dni od spustenia registrácie sa na 74. ročník TIPOS Národný beh Devín – Bratislava prihlásilo vyše 400 bežcov.

Otvoriť galériu

Zaujímavosti z histórie Národného behu Devín – Bratislava

1921: V premiére z Devína odštartovalo 37 bežcov a 21 z nich dobehlo do cieľa pred budovou SND – ako prvý Václav Vohralík zo Sparty Praha, na OH 1920 štvrtý na 1500 m.

1925: Prvýkrát vyhral slovenský bežec, pravda, v drese pražskej Sparty – košický rodák Jozef Koščák. Napriek tomu, že omylom vystúpil z vlaku v Devínskej Novej Vsi a do Devína musel

šliapať peši. Hneď za ním dobehol cabaj-čáporský rodák František Hulán (I. ČsŠK), ktorý rok predtým ako ani nie 19-ročný skončil tretí a na behu štartoval ešte aj ako 74-ročný (1979)!

1932: Koščák v drese MS Brno vyhral znova – nový pohár, ktorý venoval rektor UK Dobroslav Orel, vyhlásili za večne putovný a víťazov ním dekorujú dodnes. Ročník č. 11 bol prvý raz majstrovstvami Slovenska v cestnom behu: titul získal tretí Ján Stiteczký (PTE Bratislava).

1935: Prvý víťaz z bratislavského klubu: František Šolti (PTE).

1948: Po desaťročnej prestávke beh obnovili – najmä zásluhu Rudolfa Holzera. Prvé tri povojnové ročníky vyhral František Augustín, ale ani tie sa neuskutočnili „v kuse“, v r. 1950 preteky nepovolili a o rok sa 20. ročník konal len vďaka zaradeniu do programu osláv Dňa armády a – na skrátenej trati.

1952 – 1966: V päťdesiatych rokoch bol Devín súčasťou pohraničného pásma a súdobý režim v ňom nepovoľoval akcie, v šesťdesiatych zasa Slovan ako nástupnícky klub po I. ČsŠK nemal organizačný potenciál nadviazať na tradíciu.

1967: Podujatie na Holzerov podnet vzkriesila TJ Rapid Bratislava, prvý raz štartovali aj štyria cudzinci a jeden z nich v lejaku vyhral – Švajčiar Walter Dietiker.

1982: Prvá vlna popularity rekreačného behania – počet účastníkov prekročil tisícku (1211).

1990: Na Slovanskej ceste v Devíne v dôsledku Novembra 1989 zmizli ostnaté drôty a pohraničníci nesliedili, ale bežcom koncertovali na bicie nástroje...

1992: Preteky v ďalšej krízovej situácii prevzala pod krídla Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR a dušou akcie sa na 25 rokov vo funkcii hlavného koordinátora stal Peter Blaho.

1994: Prvý primát Miroslava Vanku z banskobystrickej Dukly, ktorý si o 14 (!) rokov dobehol po dodnes mužom neprekonaný šiesty.

2001: Alena Močáriová zavŕšila jedinečnú sériu: vyhrala siedmy raz.

2018: Historicky najvyšší počet účastníkov na klasickom „Devíne“ – 6020 bežcov (4265 mužov a 1755 žien), z nich preteky dokončilo 6015.

Registračný link na Národný beh Devín – Bratislava 2022

Link na štartovú listinu

Link na propozície

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Gabriel Bogdanyi

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti