Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2022 12:00 | Správy | Domáce správy

Igor Matovič exkluzívne pre Nový Čas: Slovensko čaká rozvrat a predčasné voľby iba v jednom prípade

Prehovoril o tom, ako to bude vyzerať. Šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič (49) tvrdí, že nasledujúce týždne môžu predznamenať úplný rozvrat na Slovensku.

 

Pri výrobe tepla z plynu je načrtnutá predstava dohody s SPP, kde by plyn stúpol o 33 % pre tých, ktorí sa zaviažu na 4 roky, a o 60 % pre tých, ktorí budú mať kontrakt jeden rok. Tieto záruky platia?

Toto by malo byť možné. Ale darček od ministra hospodárstva na rozlúčku je, že nemyslel na 760-tisíc domácností, ktoré sú v bytoch a vykurované centrálnymi rozvodmi tepla. Na tieto sa znížené ceny plynu nevzťahujú. Keď to zrátame, tak je to nárast ceny kúrenia o 140 % z roka na rok. Toto absolútne Sulík neriešil a bude to ďalší problém. Obávam sa, že ani tu už nebudú nejaké zázračné riešenia a budeme musieť ľuďom pomôcť finančnými dotáciami alebo teda energošekmi.
 

Doteraz takéto riešenie navrhovala skôr opozícia. Môžete povedať, v akej výške to bude alebo kedy to majú ľudia očakávať?

Vôbec nie, lebo najskôr potrebujeme dobehnúť zameškané a pokúsiť sa zastropovať ceny. Zabezpečiť relatívne lacný plyn aj pre tieto centrálne rozvody tepla a keď budeme vidieť, že to nie sme schopní urobiť, tak budeme musieť chytať zajaca za chvost cez nejaké energošeky. Ide o najhoršie možné riešenie z pohľadu verejných financií, a zároveň najjednoduchšie. Zatiaľ nevieme, v akej výške alebo štruktúre by to bolo, ale bude to musieť byť omnoho adresnejšie, lebo ideme do ťažkej doby a nebudú peniaze na kobercové rozdávanie.
 

Bavili sme sa doteraz o domácnostiach, no aj firmy a verejné inštitúcie sa sťažujú na to, že nevedia, z čoho platiť také zvýšenie energií. Tam chystáte nejaké riešenie v podobe dotácií?

Ak niekto žije v predstave, že štát je bankomat, tak tá predstava je veľmi zlá, lebo štát sme všetci spolu a platíme dane a skladáme sa na chod štátu. Ísť do toho, že oslíček, otras sa a Matovič má niekde nejaký tajný trezor, kde vie všetkým firmám odsanovať nárast energií, tak to je hlúposť. Kto si myslí, že takto funguje štát, tak absolútne nič nepochopil a mal by si dať repete od prvého ročníka základnej školy.

Budeme sa snažiť pomáhať, ale pri firmách to bude taký bobuľový výber, čiže len tam, kde to bude nevyhnutné. Lebo sú sektory, kde podiel ceny energie je taký dramatický, že ak by sme nejakú intervenciu neurobili, tak ten sektor by vyslovene skrachoval. Niekde sa to dá, ale napríklad pri Slovalcu alebo iných výrobcoch, kde je extrémne energeticky náročná výroba, tak tam sa to nedá.

Museli by sme zo spoločného dať miliardu eur, aby sme udržali 300 - 350 pracovných miest. Mňa to veľmi mrzí, že tam nebudú na to obdobie roka, roka a pol, ale myslím si, že päť miliónov ľudí na Slovensku by nesúhlasilo, že budeme dotovať miliardou eur jednu firmu.


 

Slovensko má trojicu nových ministrov. Čakali od vás nejakú garanciu, že nebudete vstupovať do ich rozhodnutí a budú mať nejakú formu autonómie?

Myslím si, že nikto to ani nevysloví, že by mal úplne autonómnu správu a zároveň to každý očakáva. Myslím si, že je to jeho úloha, nech sa postará o rezort a nech ho má v poriadku. Keď sa pozrieme na rezort spravodlivosti, tak ministerke sa podarilo rozhádať všetkých so všetkými. Aj tí čestní ľudia v súdnictve sú dnes frustrovaní a nechce sa im ťahať tú káru, lebo videli, že s nikým sa nebavila a od stola urobila svoje reformy.
 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...