Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2022 19:43 | Správy | Zahraničné správy

Zomrela Alžbeta II. († 96): Správu o jej smrti tajili dve hodiny

Veľká Británia sa ponorila do smútku. Vo štvrtok popoludní zomrela legendárna panovníčka Alžbeta II. († 96). ONLINE prenos sa končí. Ďalšie aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Na sídle britských panovníkov v Londýne bola spustená vlajka. Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucou panovníčkou v britských dejinách. "Kráľovná zomrela dnes popoludní pokojne na zámku Balmoral," uviedol Buckinghamský palác. Na pol žrde bola spustená aj vlajka na hrade Windsor, verejnoprávna stanica BBC zahrala britskú hymnu.

 

1:51 Poslanci dolnej komory britského parlamentu budú mať v piatok (9.9.) príležitosť vzdať hold kráľovnej Alžbete II., ktorá vo štvrtok (8.9.) zomrela po 70 rokoch vlády. Kvôli jej smrti preruší bežné zasadnutie, napísal server BBC. Británia sa oddnes pripravuje na formálne prijatie nového monarchu.

1:18 Bývalá manželka princa Andrewa, vojvodkyňa z Yorku tvrdí, že smrť kráľovnej jej zlomila srdce. "Slovami sa nedá popísať, ako mi bude chýbať," priznala vojvodkyňa podľa portálu BBC.

1:02 Americký prezident Joe Biden práve navštívil britské veľvyslanectvo vo Washingtone DC. Ako píše BBC urobil tak, aby vzdal hold kráľovnej Alžbete a podpísal kondolenčnú knihu. Britská veľvyslankyňa Dame Karen Pierceová Bidena spolu s prvou dámou Jill Bidenovou privítala pri príchode. "Smútime za vami všetkými. Bola to skvelá dáma, som veľmi rád, že som ju stretol," povedal Biden po podpísaní knihy.

Otvoriť galériu

00:30 Hlavnú cestu, ktorá vedie k Buckinghamskému palácu na znak úcty ku kráľovnej Alžbete II. lemovalo 50 londýnskych čiernych taxíkov. Ako informuje BBC vodiči tam začínali parkovať hneď, ako sa dozvedeli o smrti kráľovnej.

00:14 Niektoré z najznámejších budov sveta sú osvetlené, aby vzdali hold kráľovnej Alžbete. Kráľovná čiernobiela podobizeň sa objavila na Times Square v New Yorku. Tamojší mrakodrap Empire State Bulding sa rozžiaril striebornou a kráľovským purpurom. Na počesť britskej panovníčky sa naopak zhasili svetlá na Eiffelovej veži v Paríži.

23:56 Odišla osobnosť, ktorá nezmazateľným spôsobom reprezentovala demokratické hodnoty, identitu Spojeného kráľovstva a službu vlasti. V reakcii na úmrtie kráľovnej Alžbety II. to na sociálnej sieti vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). "Telefonoval som s britským veľvyslancom na Slovensku Nigelom Bakerom, ktorému som vyjadril úprimnú sústrasť v súvislosti s úmrtím Jej veličenstva Kráľovnej Alžbety II.," doplnil Korčok.

23:44 Ostatky kráľovnej Alžbety uložia vedľa jej manžela Phillipa v kaplnke hradu Windsor. Manželia, ktorí spolu prežili 73 rokov, tak budú navždy odpočívať bok po boku.

23:40 Tým, že princ Harry posunul v dedičskej línii, budú môcť mať aj jeho deti - Archie a Lilibet titul princ a princezná.

23:10 Briti majú po smrti kráľovnej plné ruky práce. Musia totiž vymeniť mince a bankovky, na ktorých je podobizeň zosnulej Alžbety, a nahradiť ich novým kráľom. Okrem toho musia vymeniť aj približne 100-tisíc poštových schránok, na ktorých sú iniciály kráľovnej Alžbety.

22:58 Očakáva sa, že kráľ Karol III. prehovorí k národu už zajtra, teda v piatok. 

22:37 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil, aby boli vlajky na Bielom dome a iných vládnych budovách spustené na pol žrde ako znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

22:29 Brazília vyhlási kvôli úmrtiu britskej kráľovnej Alžbety II. tri dni štátneho smútku. Oznámil to prezident Jair Bolsonaro. Podľa agentúry AFP však kráľovná nemala k tejto juhoamerickej krajine hlbší vzťah. Vyjadrenia zármutku nad smrťou panovníčky posielajú britskej kráľovskej rodine aj ďalšie krajiny v Strednej a Južnej Amerike. Je medzi nimi aj Argentína, ktorá má s Britániou dlhodobý spor o Falklandské ostrovy.

22:17 Poctu zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. vzdali vo štvrtok okrem iných aj španielsky kráľ Filip VI., belgický kráľ Filip a tiež švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv.  Alžbeta II. bola podľa španielskeho monarchu panovníčkou, ktorá "napísala a formovala mnohé z najdôležitejších kapitol v histórii nášho sveta". V telegrame adresovanom novému britskému kráľovi Karolovi III. ocenil Alžbetin "zmysel pre povinnosť" s tým, že celý svoj život venovala službe pre krajinu.

"(Alžbeta II.) bola výnimočnou osobnosťou," uviedol vo vyhlásení belgický kráľovský palác. "Spojené kráľovstvo stratilo výnimočného monarchu, ktorý zanechal hlbokú stopu v dejinách," uviedol belgický kráľ Filip. "Kráľovná slúžila svojim krajinám a Spoločenstvu národov s mimoriadnou oddanosťou a zmyslom pre povinnosť. Bola neustále prítomná, a to nielen v britskej spoločnosti, ale aj na medzinárodnej scéne," uviedol švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vo vyhlásení.

22:06 Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť novému britskému kráľovi Karolovi III. s úmrtím kráľovnej Alžbety II., oznámili ruské agentúry s odvolaním sa na Kremeľ. Putin podľa agentúry TASS ocenil autoritu, akej sa kráľovná tešila na medzinárodnej scéne, a pripomenul lásku a úctu jej poddaných. Novému panovníkovi zaželal odvahu tvárou v tvár tejto nenahraditeľnej strate.

22:02 Po zverejnení informácie o smrti britskej kráľovnej Alžbety II. sa začali ľudia zhromažďovať pred Buckinghamským palácom v Londýne a spievať národnú hymnu. Kým bola vlajka spustená na pol žrde, mnohí prepukli v plač, uviedla televízia Sky News.

Dav pred kráľovským palácom sa neustále rozrastá, viaceré médiá z miesta vysielajú naživo. Niektorí ľudia prišli sami, iní v skupinách s priateľmi či rodinou. V Londýne prší, na mieste je vidieť záplava dáždnikov.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

21:55 Premiérka Liz Trussová bola informovaná o smrti kráľovnej o 16:30 (17:30 SELČ), uviedol oficiálny hovorca premiérky. Ako informuje BBC, Trussovej to povedal tajomník vlády Simon Case. Médiá priniesli informáciu o úmrtí po dvoch hodinách.

Po jej vyhlásení na Downing Street sa Trussová porozprávala s kráľom Karolom a očakáva sa, že o 21:00 (22:00 SELČ) bude predsedať schôdzi ministrov.

21:50 Bývalý britský premiér Boris Johnson označil deň úmrtia kráľovnej Alžbety II. za najsmutnejší deň Británie, keďže zosnulá panovníčka mala podľa neho "jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými". Johnson to vo štvrtok uviedol na svojom účte na Twitteri, informuje TASR. "(Kráľovná) bola taká nadčasová a úžasná, až sa obávam, že sme ako deti verili tomu, že bude pokračovať stále ďalej a ďalej," napísal Johnson. Dodal, že Alžbeta II. bola v mnohých ohľadoch najlepšou panovníčkou v britských dejinách.

21:42 Pápeža Františka hlboko zarmútila smrť britskej kráľovnej Alžbety II. V kondolenčnom odkaze novému kráľovi Karolovi III. vyzdvihol "veľkorysú službu (britskému) národu a Spoločenstvu, príkladnú oddanosť úlohám, pevné svedectvo viery v Ježiša Krista" zosnulej panovníčky.

21:34 Princ Harry nestihol dať posledné zbohom svojej babičke. Ako informuje BBC, Harry dorazil do Balmoralu až nedávno. Pripojil sa tak k ostatnej smútiacej rodine.

21:32 Nový následník britského trónu princ William s manželkou Catherine sa po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu. Tento titul predtým patril novému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej manželke Camille, informuje stanica CNN.

21:31 Nový britský kráľ Karol III. v piatok vystúpi s prejavom k národu, uviedol jeho hovorca. 

21:19 Telo zosnulej panovníčky prevezú po 48 hodinách od úmrtia z Balmoralu do zámku Holyrood a odtiaľ do Katedrály svätého Gilesa v Edinburghu, kde sa uskutoční bohoslužba za účasti členov kráľovskej rodiny, píše BBC. Následne rakvu dopravia britským kráľovským vlakom zo stanice Wawerley do Londýna. Na každej stanici, ktorou bude vlak prechádzať, bude postavená čestná stráž.
  
Pohreb Alžbety II. by sa mal podľa protokolu konať o desať dní vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Tento deň bude zároveň dňom štátneho smútku. Británia si panovníčku uctí dvomi minútami ticha. Pozostatky kráľovnej následne uložia v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor.

Viac podrobností si prečítajte v článku.

21:12 Hlboký zármutok nad smrťou britskej panovníčky Alžbety II. vyjadril vo štvrtok český prezident Miloš Zeman. Uviedol to jeho hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter. "Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach," odkázal český prezident prostredníctvom hovorcu.

21:10 Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok popoludní na škótskom zámku Balmoral, sa v Británii spustila operácia Jednorožec (Unicorn). TASR správu prevzala z britského denníka The Herald a stanice BBC. Pôvodný plán postupu v prípade, že by britská panovníčka zomrela v Londýne, mal označenie London Bridge. Alžbeta II. však zomrela vo svojom škótskom sídle, britské úrady preto uviedli do chodu operáciu Jednorožec.

21:09 Kráľovná Alžbeta II. sa počas svojej 70-ročnej vlády stala príkladom a inšpiráciou pre všetkých. Vo štvrtok to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá po správe o úmrtí panovníčky vyjadrila sústrasť celej kráľovskej rodine aj obyvateľom Británie a Commonwealthu. "Sedem desaťročí neochvejného vodcovstva a oddanosti službe svojej vlasti v priebehu mnohých svetových zmien urobilo z kráľovnej Alžbety II. príklad a inšpiráciu pre nás všetkých," napísala Čaputová na Twitteri.

21:07 Britská kráľovná Alžbeta II. bola viac ako panovníčka, definovala éru, uviedol vo vyhlásení americký prezident Joe Biden. Britskú kráľovnú označil Biden za štátnika s neprekonateľnou dôstojnosťou a poznamenal, že prispela k pevnosti britsko-amerických vzťahov. "Vo svete neustálych zmien bola pre generácie Britov stálou oporou a zdrojom útechy a hrdosti," uviedol Biden a poukázal na skutočnosť, že väčšina Britov iného panovníka vo svojom živote nezažila.

20:52 Oficiálne oznámenie o úmrtí kráľovnej Alžbety II. už vyvesili aj na bránu Buckinghamského paláca.

Otvoriť galériu

20:30 Britská stanica BBC informovala, že Clarence House potvrdil, že Charles bude známy pod kráľovským menom kráľ Karol III. Nový kráľ mal na výber niekoľko mien, keďže jeho celé meno je Charles Philip Arthur George.

20:27 Kráľovná Alžbeta II. bola skalou, na ktorej bola vystavaná moderná Británia, správami o jej smrti sme zdrvení, uviedla britská premiérka Liz Trussová. Dnešok je podľa nej dňom veľkej straty, ale kráľovná, milovaná v Británii i po celom svete, po sebe zanechala veľký odkaz. 

"Bože ochraňuj kráľa," zakončila príhovor pred tradičným londýnskym sídlom premiérov v Downing Street premiérka Trussová.

Otvoriť galériu

20:26 Napriek tomu, že je Camilla princeznou z Walesu, používa titul vojvodkyňa z Cornwallu, druhý titul svojho manžela. Po smrti manžela Alžbety II., princa Philipa, v minulom roku sa stala tiež vojvodkyňou z Edinburghu. A ešte pred jej svadbou s Charlesom jeho kancelária oznámila, že Camilla v prípade Charlesovej korunovácie získa titul kráľovná manželka (Queen Consort), čo je označenie pre manželku panujúceho panovníka.

20:18 "Ako najdlhšie žijúca a najdlhšie panujúca hlava štátu v Spojenom kráľovstve bola kráľovná Alžbeta II. na celom svete obdivovaná pre svoj pôvab, dôstojnosť a oddanosť. Bola upokojujúcou prítomnosťou počas desaťročí rozsiahlych zmien," uviedol Guterres vo vyhlásení.

20:17 Britská kráľovná Alžbeta II. písala a žila históriu. Tešila sa najvyššej úcte a rešpektu po celom svete, napísal podľa svojej hovorkyne v kondolencii nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier

20:14 Kráľovská rodina práve vydala vyhlásenie v mene Charlesa, nového kráľa.„Smrť mojej milovanej matky, Jej Veličenstva Kráľovnej, je pre mňa a všetkých členov mojej rodiny okamihom najväčšieho smútku. Hlboko smútime nad odchodom váženého panovníka a veľmi milovanej matky. Viem, že jej stratu hlboko pocíti celá krajina, ríša a Commonwealth a nespočetné množstvo ľudí na celom svete. Počas tohto obdobia smútku a zmien budeme ja a moja rodina útechou a podporou vedomia si úcty a hlbokej náklonnosti, v ktorej bola kráľovná tak rozšírená," píše nový panovník.

20:12 Sme srdcom a myšlienkami s rodinou kráľovnej Alžbety II. a obyvateľmi Spojeného kráľovstva. Na tlačovej konferencii to uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v prvej reakcii po tom, ako britské médiá informovali o úmrtí panovníčky.

20:11 Osobnosť kráľovnej Alžbety II. obrusovala hrany sporov vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Doplnil, že britská panovníčka opúšťa svoju vlasť v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal. Pripomenul tiež jej návštevu Slovenska v roku 2008. Šéf parlamentu vyjadril úprimnú sústrasť občanom Spojeného kráľovstva a celého Spoločenstva národov.

20:10 Alžbeta II. bola váženou a rešpektovanou panovníčkou, symbolom novodobej monarchie. S jej odchodom sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. Vyhlásil to premiér SR Eduard Heger (OĽANO) a vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine, ľudu Spojeného kráľovstva a krajinám britského Commonwealthu.

20:08 Smrťou Alžbety II. sa zmenila nástupnícka línia. Následníkom trónu sa teraz stal princ William. Takto je nová línia:

1. Princ William, vojvoda z Cambridge, syn princa Charlesa, narodený v roku 1982.

2. Princ George z Cambridge, syn princa Williama, narodený v roku 2013.

3. Princezná Charlotte z Cambridge, dcéra princa Williama, narodená v roku 2015.

4. Princ Louis, tretie dieťa princa Williama, narodený v roku 2018.

5. Princ Harry, vojvoda zo Sussexu, syn princa Charlesa, narodený v roku 1984.

20:04 "Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II. stelesňovala britskú národnú kontinuitu a jednotu vyše 70 rokov. Budem si ju pamätať ako priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá zanechala trvalú stopu vo svojej krajine," reagoval na smutnú správu francúzsky prezident Emmanuel Macron.

20:00 Kráľovná opúšťa veľkú a oddanú rodinu. Jej štyri deti, Charles, Anne, Andrew a Edward, jej dali osem vnúčat. Zanecháva za sebou aj 12 pravnúčat. Princ William sa stal následníkom trónu vo veku 40 rokov.

19:59 Úmrtie britskej kráľovnej ovplyvní aj vysielanie RTVS. Televízia mimoriadne zaradí vo štvrtok večer o 20. hodine na Dvojke dokument Korunovácia.

19:57 Alžbeta II. sa v priebehu rokov stala symbolom stability a pre mnohých Britov jedinou kráľovnou, ktorú poznali. Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva. Na tróne bola presne 70 rokov a 214 dní. Prvenstvo v dĺžke vládnutia však dosiahla ešte septembri 2015, keď prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu.

19:56 Kráľovská rodina teraz vstúpi do obdobia smútku. Oficiálne stretnutia budú zrušené a vlajky odborov budú spustené na pol žrde na kráľovských rezidenciách, vládnych budovách, cez ozbrojené sily a britské pošty v zámorí.

19:52 Zdravotný stav Alžbety II. sa v posledných desiatkach hodín zhoršil, jej lekári dnes dali najavo, že sú ním znepokojení. Následne sa za kráľovnou do zámku Balmoral v Škótsku zišli členovia britskej kráľovskej rodiny. Ešte v utorok pritom kráľovná plnila pracovné povinnosti pri výmene na premiérskom poste.

19:50 Novým britským kráľom sa stal najstarší syn Alžbety II., princ Charles. "Dnes zostane na Balmorale a v piatok sa vráti do Londýna," informoval kráľovský palác.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose