Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2022 12:15 | Správy | Peniaze

Energetická kríza eskaluje: Rusko zastavilo dodávky plynu do Nemecka

Rusko zastavilo dodávky plynu do Nemecka cez kľúčový plynovod Nord Stream 1 na dobu neurčitú potom, čo v piatok (2.9.) oznámilo, že našlo problémy na turbíne. To ešte zhorší európsku energetickú krízu, konštatuje agentúra AFP, od ktorej správu prevzala TASR.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v piatok oznámil, že plynovod Nord Stream 1, ktorý sa mal po trojdňovej údržbe v sobotu (3.9.) znovu uviesť do prevádzky, zostane odstavený, kým nebude chyba opravená.

Gazprom vo vyhlásení spresnil, že počas údržby objavil na turbíne v kompresorovej stanici Portovaja "únik motorového oleja", a kým sa tento problém neodstráni, bude transport plynu cez Nord Stream 1 úplne zastavený. Ruský energetický gigant na svojej stránke na sociálnej sieti Telegram zverejnil obrázok káblov pokrytých hnedou tekutinou. Uviedol tiež, že problémy objavil pri vykonávaní údržby so zástupcami spoločnosti Siemens, ktorá turbínu vyrobila.

Kremeľ už predtým v ten istý deň varoval, že budúca prevádzka Nord Stream 1, jednej z hlavných zásobovacích trás Gazpromu, je ohrozená pre nedostatok náhradných dielov.

"Nie sú žiadne technické rezervy, funguje len jedna turbína," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Takže spoľahlivosť prevádzky, celého systému je ohrozená," dodal s tým, že to "nezavinil" ruský energetický gigant Gazprom.

Výrobca turbín Siemens Energy vo vyhlásení uviedol, že úniky oleja "nie sú technickým dôvodom na zastavenie prevádzky".

"Takéto úniky zvyčajne neovplyvňujú prevádzku turbíny a môžu byť utesnené na mieste," vyhlásila nemecká firma s tým, že "nemá zmluvu na údržbárske práce".

Rusko po uvalení ekonomických sankcií Západu za jeho inváziu na Ukrajinu znížilo alebo zastavilo dodávky plynu do európskych krajín, čo spôsobilo prudký nárast cien energií.

Kremeľ obvinil zo zníženia dodávok cez Nord Stream 1 európske sankcie, ktoré podľa neho zablokovali návrat turbíny Siemens z opravy v Kanade. Nemecko, kde sa turbína teraz nachádza, naopak tvrdí, že Moskva blokuje návrat kritického zariadenia.

Berlín už predtým obvinil Moskvu, že využíva energie ako zbrane.

Gazprom tento týždeň oznámil aj pozastavenie dodávok plynu hlavnému francúzskemu poskytovateľovi Engie od štvrtka (1.9.), pretože nezaplatil za všetky júlové dodávky.

Európske štáty sa pred blížiacou sa zimou snažia úplne naplniť svoje zásobníky plynu, zabezpečiť si alternatívne dodávky a zaviesť plány na zníženie spotreby.

Dlhodobé zastavenie dodávok ruského plynu by však skomplikovalo snahy niektorých krajín vyhnúť sa nedostatku suroviny a zavedeniu prídelov.

Nemecko v piatok oznámilo, že dodávky plynu v krajine sú zabezpečené napriek zastaveniu jeho transportu Nord Stream 1.

"Situácia na trhu s plynom je napätá, ale bezpečnosť dodávok je zaručená," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva hospodárstva. Nekomentovala pritom oznámenia Gazpromu.

Nemeckí predstavitelia sa v ostatnom čase vyjadrovali o nadchádzajúcej zime pozitívnejším tónom. Kancelár Olaf Scholz pred rozhodnutím Gazpromu neobnoviť v sobotu dodávky plynu povedal, že Nemecko je teraz "v oveľa lepšej pozícii" z hľadiska energetickej bezpečnosti, keďže svoje ciele v oblasti skladovania plynu dosiahlo oveľa skôr, ako sa očakávalo.

Nemecký priemysel spotreboval v júli o 21,3 % menej plynu, ako je priemer za tento mesiac od roku 2018 do roku 2021, uviedla Spolková sieťová agentúra. Podľa šéfa agentúry Klausa Müllera takéto preventívne opatrenie "by mohlo zachrániť Nemecko pred vyhlásením núdzového stavu v prípade plynu túto zimu".

Európska únia sa medzitým pripravuje na prijatie opatrení na reformu trhu s elektrickou energiou, aby dostala prudko rastúce ceny pod kontrolu. Strach z nedostatku zemného plynu však vyhnal aj kontrakty na elektrinu vo Francúzsku a Nemecku na rekordné úrovne. Európski spotrebitelia sa tak pripravujú na obrovské účty za elektrinu, keďže energetické spoločnosti prenášajú vyššie náklady na odberateľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!