Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2022 00:00 | PR články
PR článok

Cukrovka trápi každého štrnásteho Slováka. Čo by ste o nej mali vedieť?

V prípade, že sa diabetes nelieči, môže vážne poškodiť zdravie. Neoddeliteľnou súčasťou prevencie je úprava stravovacích návykov, ku ktorým patrí aj sledovanie výživových hodnôt na obaloch potravín.

„Diabetes je diagnostikovaný vtedy, keď hodnota glukózy v krvi (glykémie) nalačno dosahuje hodnotu vyššiu ako 7,0 mmol/l a 2 hodiny po konzumácii jedla alebo pri náhodnom stanovení je hodnota glykémie v krvi vyššia ako 11,0 mmol/l,“ vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

• Diabetes mellitus 1. typu sa najčastejšie objaví v detskom a mladom veku a ide o vrodenú poruchu. Lieči sa úpravou životosprávy a podávaním inzulínu.
Až 3 % budúcich mamičiek potrápi tehotenská cukrovka. Hoci by po pôrode mala zmiznúť, pre ženu sa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu v neskoršom veku.
• Diabetes mellitus 2. typu je najrozšírenejším typom cukrovky. Usmerňovanie glukózy v tele riadi inzulín, ktorý pri diabete nefunguje správne - síce sa v tele produkuje, ale vzhľadom na vysoký príjem cukrov to nestačí.

Pozor na stravovanie

Pre správne fungovanie ľudského tela je potrebné prijať dostatok energie, ktorá sa získava najmä zo sacharidov. Pri poruche metabolizmu cukrov alebo pri ich dlhodobej nadmernej konzumácii však môže dôjsť k vzniku a rozvoju cukrovky.

Predispozície k vzniku cukrovky 2. typu sa čiastočne dedia, no začiatok ochorenia ovplyvňuje viacero faktorov, ku ktorým patrí vek, strava s nadmerným príjmom energie a vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, fajčenie, stres, sedavý spôsob života, nadváha alebo obezita, nadmerné požívanie alkoholu, hypertenzia či hypercholesterolémia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Nutri-Score a diabetes

Na Slovensku pribúda viac ako 200 000 nových diabetikov ročne. Budovanie povedomia o cukrovke pomáha pacientom, ale aj ich okoliu, lepšie dodržiavať stanovenú liečbu.

„Označovanie potravín pomocou Nutri-Score môže mať významný vplyv vo výbere potravín u ľudí, vrátane diabetikov,“ hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD. Jeho podstatou je  prehľadne označiť tie potraviny, ktoré možno do jedálnička zaraďovať častejšie bez negatívneho vplyvu na zdravie (označenie A, B a do istej miery aj C) a tie, ktoré by sa mali na tanieri objavovať menej, prípadne s určitým obmedzením a v redukovanom množstve (označenie D a E).

Strava pacienta s cukrovkou by mala byť vyvážená a pestrá, upravená podľa jeho veku, typu práce, voľnočasových aktivít, miery pohybu a chorobnosti. Sacharidy nie je možné zo stravy vylúčiť úplne, ani by to nemalo byť cieľom diabetickej diéty.

„Nutri-Score pomáha vyberať si čo najvhodnejšie a podľa zloženia nutrične vyvážené potraviny, keďže hodnotí jednotlivé výrobky podľa ich energetického obsahu a zloženia živín,“ zdôrazňuje odborníčka.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Stavte na prevenciu

Nutri-Score vám pomôže uprednostniť také potraviny, ktoré vzhľadom k prevencii vzniku a rozvoja nadhmotnosti a obezity majú adekvátny obsah energie a vyvážený podiel základných živín, najmä čo sa týka obsahu tuku a cukru.
Pri skladbe jedálnička je dôležité ustrážiť si celkový energetický príjem a množstvo sacharidov tak, aby ste neprekročili odporúčanú dennú dávku,  a to s ohľadom na vaše aktuálne hodnoty glykémie a fyzický výdaj.
Z tohto pohľadu je Nutri-Score účinným pomocníkom pre informovanejšie a zdravšie nákupy.
Aj preto ho ako jeden z prvých na Slovensku používa Kaufland, ktorý ho umiestňuje na výrobky svojich privátnych značiek.

„Na základe prehľadného a zrozumiteľného značenia potravín si každý z nás dokáže zvoliť potraviny s vysokou výživovou hodnotou a optimálnym zložením základných živín ako vhodnú alternatívu k výrobkom z opačného konca spektra, čo pomáha znižovať riziko výskytu civilizačných ochorení,“ dodáva na záver Ing. Martina Gažarová, PhD.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu? SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody