Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.08.2022 10:40 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideoPR článok

Je hriech milovať dvoch ľudí? Naplní sa proroctvo o pokušení a treste? Vonku je trailer k filmu Piargy s Judit Bárdos

Vášnivý príbeh lásky a zrady v ľúbostnom trojuholníku vstúpi do slovenských kín 22. septembra 2022. V hlavných úlohách sa predstavia Judit Bárdos, Daniel Fischer a Attila Mokos. Herecké esá dopĺňajú Lucia Siposová, Jana Oľhová, Jana Kvatniková a Marián Geišberg.

Fotogaléria
2
fotiek v galérii

Dej očakávaného filmu česko-macedónskeho režiséra Iva Trajkova Piargy sa síce odohral dávno, ale mohol by sa stať aj v súčasnosti. „Podobne ako kedysi, aj dnes musia ženy toho veľa uniesť a zároveň v sebe dusiť a pretrpieť,“ hovorí hlavná hrdinka Judit Bárdos a pokračuje: „V Piargoch nie je nikto dokonalý. Muži aj ženy majú pozitívne aj negatívne vlastnosti. V postavách sa nájde každý z nás,“ vysvetľuje. Film zobrazuje boj dobra a zla, poukazuje na vzťahy medzi manželmi, milencami, rodičmi a deťmi, či cirkvou a dedinou.

Úsmevy a ľahkovážnosť dodáva snímke postava Julišinej sestry s pochybnou povesťou, ktorú stvárňuje Lucia Siposová. „Magda by sa mohla niekomu zdať len márnivá a vypočítavá, ale do toho dedinského prostredia prináša moderného mestského ducha a slobodu. Navyše kašle na predsudky a snaží sa žiť, ako sa jej páči,“ opisuje svoju rolu Lucia.

Naopak Julišina dobrá kamarátka Johanka je synonymom morálky, dobra a čistoty. Jana Kvantiková verí, že diváci po zhliadnutí filmu budú na svet pozerať trocha inými očami. „Náš film je zrkadlom vtedajšej a dnešnej doby, ponúka možnosť sa poučiť aj inak ako z vlastných chýb,“ hovorí predstaviteľka Johanky.

Film Piargy podľa novely Františka Švantnera, s rozpočtom viac ako 2 milióny eur, vznikal osem rokov. Najviac filmových scén bolo nakrútených v martinskom skanzene, Banskej Štiavnici, Bratislave, ale nakrúcalo sa aj v Sitne, Lozorne, Starých Horách, Rybôm pri Banskej Bystrici a v Českom Třebíči. Bolo použitých niekoľko trikových efektov. Jedným z najväčších je padajúca lavína, ktorú sa v skutočnosti trikrát nepodarilo odpáliť, a tak museli tvorcovia nájsť náhradné riešenie.

Neodmysliteľnú súčasť filmu tvoria zvieratá, účinkuje ich v ňom vyše tridsať. Vrásky na čele spôsobovala počas nakrúcania režisérovi krava, ktorá odmietala spolupracovať, a Judit Bárdos ako hlavná postava sa ju musela naučiť dojiť. Individuálnu jazdeckú prípravu na koni mali herci Attila Mokos a Daniel Fischer. Pri ťažších scénach ich zaskočili dabléri.

Nedávna pandémia ovplyvnila tvorbu natoľko, že sa film dokončoval na diaľku v troch krajinách. Niektorí ľudia z tímu sa ani nikdy osobne nestretli. Obrazová a zvuková postprodukcia prebiehala v Česku, hudbu pripravoval hudobný skladateľ v Macedónsku. Snímka bola síce dokončená v roku 2021, no na oficiálne predstavenie si musela počkať do dnešných dní.

„Tento film má v sebe veľmi veľa vrstiev, a tie ukazuje prostredníctvom jednoduchých ľudí. Často tragicky, v niektorých momentoch aj komicky. Väčšina z nás chce žiť správne a zapadnúť do spoločnosti. No môže sa stať, že podľahneme čudnej vášni a potom je veľmi ťažké dostať sa z toho von, zostať čistý a bez výčitiek svedomia žiť ďalej,“ dodáva Judit Bárdos.

Exkluzívna svetová premiéra filmu Piargy sa uskutoční 18. septembra počas záverečného večera 17. ročníka filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. Piargy do slovenských kín prinesie spoločnosť CinemArt 22. septembra 2022.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...