Všetky tieto živočíchy sú pritom významné opeľovače, bez ktorých by ovocie, zelenina a ďalšie rastliny zostali neopelené, čo by zásadne ohrozilo potravinové zásoby na svete, uviedol web CNN. Približne 30 percent potravín, ktoré sa dostanú na náš stôl, tam sú vďaka motýľom, včelám a netopierom.
Pri strate týchto zásadných živočíchov by mohli zo svetového jedálnička zmiznúť aj niektoré naše obľúbené potraviny. Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv patria medzi najnáchylnejšie potraviny jablká, melóny, brusnice, tekvica, brokolica a mandle. Len včely opeľujú približne 90 komerčne pestovaných plodín. Vymiznutie opeľovačov by ohrozilo napríklad aj produkciu alkoholu, napríklad tequily.
"Všetko je zložito prepojené, či už jete potravinu, ktorá je priamo opeľovaná, alebo niečo, čo je na opeľovači závislé, je to dominový efekt," povedal Ron Magill, odborník zoologickej záhrady v Miami. Inými slovami, ak má človek rád vyprážané kura alebo bravčové kotlety, tieto zvieratá tiež jedia ovocie, zeleninu a ďalšie rastliny, ktoré sú závislé od opeľovačov, na ktoré má neblahé účinky klimatická kríza.