Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Pohreb kardinála Tomka († 98) v Košiciach: Prišli tisíce ľudí, medzi prítomnými aj politické špičky

V Dóme sv. Alžbety v Košiciach sa konal pohreb zosnulého kardinála Jozefa Tomka, ktorý zomrel v pondelok 8. augusta vo svojom byte v Ríme vo veku 98 rokov. Smutnú udalosť sme s vami sledovali online.

Fotogaléria
33
fotiek v galérii

13:20 Pohrebná svätá omša sa skončila.

13:18 Za spevu zboru a veriacich dnes čestná stráž preniesla ostatky zosnulého kardinála Jozefa Tomka po pohrebnej svätej omši na miesto v bočnej časti Katedrály sv. Alžbety, odkiaľ bude rakva následne uložená do krypty pod chrámom. To sa už ale uskutoční bez verejnosti a prítomnosti kamier. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian, po skončení slávnosti príde do dómu pohrebná služba, ktorá zabezpečí uloženie do krypty, jej zamurovanie a zapečatenie. Krypta bude podľa jeho slov pre ďalšie obdobie prístupná aj pre verejnosť. Osadia tam pri tejto príležitosti aj pamätnú mramorovú tabuľu.

Kardinál Tomko bude uložený v hlavnej krypte pod hlavným oltárom. „Je ich tam šesť a kardinál pôjde do prvej z nich,“ doplnil Fabian. Arcibiskup Alojz Tkáč tak vyhovel prosbe zosnulého otca kardinála, aby mohol byť pochovaný v košickej katedrále.

13:15 Telo zosnulého kardinála pochovávajú v doteraz prázdnej podzemnej krypte v dóme sv. Alžbety, ako si to sám prial.

13:05 Na pohreb v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach dnes prišlo podľa informácií Košickej arcidiecézy približne 5,5 tisíca ľudí.

13:02 Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila kardinála Jozefa Tomka za charizmatického človeka, duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa Katolíckej cirkvi. Vyjadrila sa tak vo svojom kondolenčnom príhovore počas jeho pohrebu. Ako prezidentka poznamenala, pozemská púť kardinála Tomka sa síce uzavrela, no „jeho odkaz, jeho celoživotné dielo ostáva s nami“.

Čaputová zároveň pripomenula, že hoci kardinál Tomko väčšinu života prežil mimo svojej vlasti, bol s ňou úzko spojený. K návratu domov po štúdiách v Ríme mu totiž zabránil nástup komunistického režimu. „Nikdy mu však neprestalo záležať na tom, aby sa myšlienky viery a slobody šírili aj v neprajnej atmosfére,“ uviedla prezidentka a vyzdvihla jeho pomoc utekajúcim pred režimom a slovenským kňazom. Podľa jej slov kardinál Tomko požíval dôveru štyroch pápežov, jeho rady a skúsenosti využíval aj Ján Pavol II. a Benedikt XVI., a zapísal sa do dejín ako Slovák s doteraz najvyšším postavením vo vatikánskej cirkevnej hierarchii.

Prezidentka zároveň pripomenula aj stretnutie s ním v decembri 2020 počas návštevy Vatikánu. Viera v jeho chápaní podľa jej slov vychádzala predovšetkým z dôvery a lásky. „Bolo v nej miesto aj pre ateistov či stúpencov iných náboženstiev,“ dodala Čaputová okrem iného.

12:31 Poslankyňa Národnej rady SR za OĽANO a splnomocnenkyňa vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia Anna Záborská uviedla, že z pohrebu kardinála Jozefa Tomka by si všetci ľudia, veriaci aj neveriaci, mali odniesť nádej, s akou sa on celý život angažoval pri snahe zlepšiť svet okolo seba. Viac sa dočítate TU.

12:18 Emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka označil vo svojej homílii zosnulého kardinála Jozefa Tomka za muža Cirkvi s veľkým „M“ a veľkým „C“. Podľa Duku bol slovenský kardinál „veľkým synom Slovenska, východniarom, Udavčanom, ktorý až do konca svojho života hutoril“.

Otvoriť galériu
Rozlúčka a pohreb kardinála Jozefa Tomka.
Zdroj: TASR – František Iván

„Bol oporou našej cirkvi v bývalom Československu, o čom svedčia aj materiály Štátnej bezpečnosti a československých spravodajských služieb. Ich záznamy slúžia ku cti mužovi, ktorý nezradil a nepoškvrnil svoju hruď, ako hovorí básnik,“ povedal v rámci kázne prednesenej v slovenčine. V nej opísal aj prekážky, ktoré musel Tomko prekonávať a vyzdvihol jeho úlohu pri vytváraní nových cirkevných provincií a diecéz. Duka zároveň hovoril o paralele slovenského kardinála s pápežom Jánom Pavlom II. „Čo mali spoločné? Poznanie dvoch diktatúr, ktoré sa snažili zvrátiť Boží poriadok, zbaviť človeka, národy a štáty ich slobody a utvoriť z nich poslušnú masu novodobých otrokov ideológie,“ uviedol.

Tomko, ktorý bol vymenovaný za prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov, zastával podľa Duku úrad ľudovo nazývaný „červený pápež“. Mal podľa neho hlavné slovo pri výbere a menovaní biskupov, pri zriaďovaní nových diecéz a pri určovaní základných podmienok a vzťahov medzi Svätou stolicou a miestnymi cirkvami v Afrike, Ázii a iných regiónoch.

Český kardinál v krátkosti pripomenul aj štúdiá Tomka v Ríme, jeho pôsobenie na poste vicerektora a ekonóma československého pápežského kolégia Nepomucenum v Ríme, ale aj jeho úlohu pri zakladaní Ústavu svätých Cyrila a Metoda v Ríme v roku 1959. V závere osobitne poďakoval za stretnutia s kardinálom Tomkom, „jeho otcovské, ale veľmi hlboké rady a ponaučenia“, aj priateľstvo.

11:32 Pohrebnú svätú omšu celebruje emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Koncelebrantami pohrebnej svätej omše sú bývalý osobný tajomník Jána Pavla II., emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz a ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő. Svätá omša je v latinskom a slovenskom jazyku. Viac sa dočítate TU.

11:05 V Dóme sv. Alžbety sa začal pohreb kardinála Jozefa Tomka († 98). Medzi prítomnými na poslednej rozlúčke sú aj prezidentka Zuzana Čaputová, predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár či minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (obaja Sme rodina).


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii