Hoci v supermarketoch ich dostanete počas celého roka, najlepšie sú v tomto období, ideálne z vlastnej záhradky alebo trhoviska.
Horúce pečené cherry paradajky s vychladeným jogurtom
Otvoriť galériu
Horúce pečené cherry paradajky s vychladeným jogurtom
Zdroj: JONATHAN LOVEKIN
Potrebujeme:
- 350 g cherry paradajok
- 3 lyžice olivového oleja
- ¾ lyžičky rímskej rasce
- ½ lyžičky svetle hnedého cukru
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 3 vetvičky tymianu
- 5 g čerstvého oregana
- (3 vetvičky ponechajte celé a zvyšné a zvyšné otrhajte na podávanie)
- 1 citrón (z jednej polovice olúpte tenkú vrstvu kôry v troch pruhoch a z druhej nastrúhajte najemno 1 lyžičku kôry)
- 350 g zvlášť hustého jogurtu gréckeho typu, studeného z chladničky
- 1 lyžičku čili vločiek
- vločkovú morskú soľ
- čierne korenie
Postup:
- Teplovzdušnú rúru predhrejte na 200 stupňov.
- Paradajky dajte do misy s olivovým olejom, rascou, cukrom, cesnakom, tymianom, vetvičkami oregana, prúžkami citrónovej kôry, ½ lyžičky vločkovej soli a poriadnou štipkou čerstvo pomletého čierneho korenia. Premiešajte, preneste na plech, na ktorý sa vojdú všetky paradajky položené tesne vedľa seba. Pečte ich 20 minút, aby sa na nich utvorili pľuzgiere a šťava začala bublať. Zapnite gril a paradajky grilujte 6-8 minút, kým nezačnú černieť.
- Kým sa paradajky pečú, zmiešajte jogurt s nastrúhanou citrónovou kôrou a so ¼ lyžičky vločkovej soli. Omáčku uložte do chladničky do doby podávania.
- Keď sú paradajky hotové, rozotrite vychladnutý jogurt na tanier (so zvýšeným okrajom) alebo na plytkú misu a lyžicou do neho urobte priehlbinu. Do nej upravte horúce paradajky so šťavou, s citrónovou kôrou, cesnakom a bylinkami a dozdobte natrhanými lístkami oregana a čili vločkami. Ihneď podávajte s chlebom.
Prajeme vám dobrú chuť!