Hoci v supermarketoch ich dostanete počas celého roka, najlepšie sú v tomto období, ideálne z vlastnej záhradky alebo trhoviska.
Avokádové maslo na toaste s paradajkovou salsou
Otvoriť galériu
Avokádové maslo na toaste s paradajkovou salsou
Zdroj: JONATHAN LOVEKIN
Potrebujeme
- 2-3 zrelé avokáda (250 g vydlabanej dužiny)
- 60 g nesoleného masla
- 3 limetky (nastrúhajte kôru, aby jej bolo1½ lyžice, potom z nich vyžmýkajte 1½ lyžice šťavy)
- 10 g lístkov estragónu, nasekaných nahrubo
- 10 g kôpru, nasekaného nahrubo
- 200 g cherry paradajok, nakrájaných na štvrtinky
- 2 lyžičky kapár, nakrájaných nadrobno
- 2 lyžice olivového oleja, plus trochu navyše na podávanie
- 4 krajce kváskového chleba
- 1 malý strúčik cesnaku
- ¼ lyžičky rímskej rasce, opraženej a rozdrvenej
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Avokádo a maslo dajte do malej nádoby robota alebo do misky (ak použijete tyčový mixér) a pridajte k nim polovicu limetkovej kôry i šťavy a ½ lyžičky soli. Rozmixujte nahladko a niekoľkokrát zotrite hmotu zo stien nádoby, ak je to potrebné. Hmotu a dve tretiny množstva oboch byliniek dajte do misky, premiešajte a uložte na 10 minút do chladničky.
- Paradajky, kapary, zvyšnú limetkovú kôru a šťavu, olivový olej a poriadnu štipku korenia zmiešajte v mise a odložte.
- Krajce chleba opečte a jednu stranu vždy potrite cesnakom. Nechajte chlieb trochu vychladnúť, potom ho potrite avokádovým maslom a navrch dajte paradajkovú salsu. Posypte praženou rascou a zvyšnými bylinkami, okoreňte, pokvapkajte olejom a podávajte.