Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2022 20:15 | Šport | Šport mix
Foto

Liptovský Mikuláš sa zapísal do histórie: Memorandum o spolupráci s olympijským a športovým výborom

Historická chvíľa. Liptovský Mikuláš sa stal prvým mestom v krajine, s ktorým predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru podpísali Memorandum o spolupráci.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Slávnostný akt podpísania memoranda sa uskutočnil počas Galavečera k 90. výročiu organizovaného hokeja v Liptovskom Mikuláši. Memorandum o spolupráci podpísali prezident olympijského výboru Anton Siekel a primátor mesta Ján Blcháč. Ambasádorom memoranda je Michal Martikán, rodák z Liptovského Mikuláša. Vodný slalomár z Liptova, viacnásobný majster sveta, zlatý i strieborný olympionik bol prvý olympijský víťaz v ére samostatnosti, keď prvýkrát uspel v roku 1996 v Atlante.

„My sme počas mojej poslednej návštevy v Liptovskom Mikuláši s pánom primátorom hovorili o potrebe rozvíjať šport systematicky a vlastne dnešným podpisom memoranda otvárame novú kapitolu spolupráce. Samotné memorandum nie je len iba o športovej infraštuktúre, ale spomíname v ňom aj ďalšie oblasti, ktoré sú veľmi dôležité najmä v kooperácii so samosprávou a Slovenským olympijským a športovým výborom. Je to výmena informácií i zosúladenie priorít, podpora mládeže, ale aj seniorov. Je však toho viac. Ja sa teším, že Liptovský Mikuláš je prvé mesto, s ktorým podpisujeme takéto memorandum. Práve Mesto olympijských víťazov otvára novú kapitolu,“ uviedol Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru s tým, že toto je určite návod aj pre ďalšie mestá na Slovensku.

„Pre nás je veľmi dobré, aby sme počúvali skúsenosti ľudí, ktorí pracujú v meste a pracujú so športom, lebo takto môžeme ďalej komunikovať tieto ich názory a stanoviská aj orgánom štátnej správy, fondu na podporu športu a ďalším,“ dodal Siekel.

„Veľmi si ceníme, že Slovenský olympijský a športový výbor sa rozhodol spečatiť spoluprácu s Liptovským Mikulášom, ako prvým mestom na Slovensku, keďže doposiaľ sa memorandá podpisovali len so samosprávnymi krajmi. Mesto má všetky predpoklady, aby mohlo napĺňať ciele memoranda,“ uviedol primátor Ján Blcháč s tým, že mesto, ktoré sa hrdí titulom Mesto olympijských víťazov okrem úspešného olympionika Michala Martikána dalo Slovensku aj rodáčku a poslednú olympijskú víťazku Petru Vlhovú.

Mikulášska samospráva je známa širokou podporou či už individuálnych alebo kolektívnych športov. Podľa Blcháča v meste na športovom poli vďaka tomu pôsobí vyše 150 klubov a združení a ročne vynakladá viac ako 1,5 milióna eur na prevádzku športovej infraštruktúry a podporu klubov, čo je približne päť percent rozpočtu.

Memorandum o spolupráci
Signatári Memoranda deklarujú, že im záleží na rozvoji slovenského športu a slovenského olympijského a športového hnutia. Za najvýznamnejší prínos športu pre spoločnosť považujú jeho pozitívne výchovné, vzdelávacie, sociálne a motivačné pôsobenie na deti, mládež, dospelých ľudí, seniorov i zdravotne znevýhodnených občanov.

Signatári Memoranda si uvedomujú zodpovednosť za vytváranie a kultiváciu spoločného športového prostredia, rozvíjanie športových možností, podieľanie sa na rozvoji telesnej výchovy a športu, na zefektívňovaní prípravy a uplatnení telovýchovných odborníkov či na zvyšovaní nárastu počtu športujúcej mládeže.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
(ilustračné foto)
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia