Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2022 01:44 | Správy | Zahraničné správy

Súd odsúdil ruského expolicajta, ktorý kritizoval praktiky mužov zákona: Na krku má toho viac

Okresný súd v Moskve odsúdil v utorok zakladateľa projektu Policajný ombudsman Vladimira Voroncova na päť rokov väzenia. Podľa agentúry AFP súd uznal Voroncova za vinného z vydierania a šírenia pornografie.

Voroncov, ktorý v roku 2017 - po 13 rokoch služby - odišiel z moskovskej polície, poprel akékoľvek pochybenie. AFP pripomenula, že Voroncov bol zatknutý v máji roku 2020 a odvtedy bol vo väzbe. Súčasťou trestu vyneseného súdom je aj to, že bol zbavený hodnosti majora polície a na desať rokov má zákaz pôsobiť ako administrátor siete blogerov.

Podporovatelia odsúdeného tvrdia, že skutočným dôvodom Voroncovovho stíhania bol jeho projekt Policajný ombudsman - séria kont na sociálnych sieťach venovaných ochrane práv policajtov a odhaľovaniu zneužívania zo strany ich nadriadených. Tento svoj projekt Voroncov založil v roku 2017, ešte počas svojho pôsobenia v polícii, pričom jeho cieľom bola snaha upozorňovať na skrivodlivosť a porušovanie predpisov.

Keďže v Rusku neexistujú nezávislé policajné odbory, Voroncovova iniciatíva bola populárna a prilákala viac ako pol milióna stúpencov. Odhaľovala napríklad prípady korupcie v rámci orgánov činných v trestnom konaní a odsudzovala tlak na policajtov, aby plnili kvóty na počet vyrubených pokút a zatknutých. Voroncov upozorňoval aj na dlhý pracovný čas a samovraždy v policajných zložkách.

Neskôr Voroncov nadviazal úzke kontakty s opozičnými aktivistami. Tím ľudí okolo hlavného kritika Kremľa Alexeja Navaľného po zatknutí Voroncova vyzval policajtov, aby pokračovali v tlaku na policajné vedenie.

Agentúra AFP pripomenula, že Voroncov bol zadržaný "pozoruhodným spôsobom" - počas razie vtrhli do jeho bytu na najvyššom poschodí bytového domu v juhovýchodnej časti Moskvy dve komandá, pričom jedno sa spúšťalo zo strechy, zatiaľ čo druhé vylomilo dvere. Počas päťhodinovej prehliadky vyšetrovatelia prehľadali i hračky, ponožky a spodnú bielizeň Voroncovovho štvorročného syna, uviedla jeho manželka Alexandra pre AFP ešte v roku 2020.

Voroncovova kauza vyvolala kritiku a protesty aj v radoch polície, ktorá je kľúčovým pilierom vlády prezidenta Vladimira Putina. Desiatky slúžiacich i bývalých zamestnancov polície v Rusku v tom čase na sociálnych sieťach vyzývali na Voroncovovo prepustenie. Niektorí jeho kolegovia zverejnili svoje fotografie, iní zdieľali na internete anonymne fotografie svojich policajných čiapok a protestné slogany.

Aj bežní ľudia podporujúci Voroncova sa domnievajú, že si svojimi aktivitami narobil nepriateľov na vyšších miestach policajného zboru. Niekoľko vysokopostavených dôstojníkov prišlo o prácu údajne práve kvôli jeho aktivizmu, uzavrela AFP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva