Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2022 20:19 | Správy | Zahraničné správy

Pápež sa v Kanade ospravedlnil: Prosím o odpustenie za spôsob, akým sa správali

Pápež František sa v pondelok - v rámci prvého dňa svojej návštevy v Kanade - ospravedlnil za "zlo spáchané mnohými kresťanmi na pôvodných obyvateľoch" Kanady.

Vyjadril tiež ľútosť nad spoluúčasťou cirkvi na tomto konaní, ktoré označil za "kultúrnu deštrukciu". Svoj príhovor predniesol v španielčine. "Je mi to ľúto. Prosím o odpustenie najmä za spôsob, akým mnohí členovia cirkvi a náboženských spoločenstiev spolupracovali - v neposlednom rade aj svojou ľahostajnosťou - na projektoch kultúrnej deštrukcie a násilnej asimilácie," povedal pápež podľa agentúry AP pred davom príslušníkov pôvodných národov, inuitov a Métisov v meste Maskwacis v provincii Alberta.

Ako informovala agentúra AP, František prišiel na miesto bývalej internátnej školy v lokalite Maskwacis, ležiacej asi 100 kilometrov južne od Edmontonu, kde najskôr zavítal na miestny cintorín. Potom sa na pozemku internátnej školy Ermineskin, ktorá je dnes z veľkej časti zbúraná, zvítal s náčelníkmi pôvodných kmeňov a s obeťami, ktoré prežili zneužívanie v školách, či ich pozostalými. Štyria náčelníci, oblečení v tradičných odevoch, potom pápeža odprevadili na zhromaždenie tisícov pôvodných obyvateľov. Tam pápežovi na privítanie zahrali a zaspievali tradiční domorodí bubeníci.

Na zhromaždení v Maskwacise boli aj predstavitelia kanadskej vlády vrátane premiéra Justina Trudeaua. V programe stretnutia v areáli Bear Park Pow-Wow v Maskwacise boli aj príhovory náčelníkov, spoločná modlitba Otče náš a požehnanie udelené pápežom.

AP priblížila, že katolícke rehole prevádzkovali 66 zo 139 internátnych škôl, ktoré v Kanada existovali od konca 19. storočia do 90. rokov 20. storočia. Celkovo bolo v Kanade do škôl internátneho typu nútene zapísaných približne 150.000 detí indiánov, inuitov a Métisov. Žiaci sa zo strany učiteľov a vychovávateľov veľmi často stretávali s fyzickým a sexuálnym násilím, pričom cieľom takýchto zariadení bolo zbaviť ich vlastnej kultúry i materinského jazyka. Predpokladá sa, že tisíce detí v týchto internátnych školách zomreli na choroby, podvýživu alebo zanedbanie starostlivosti.

Františkova šesťdňová cesta do Kanady nadväzuje na stretnutia z jari, keď sa pápež vo Vatikáne stretol so zástupcami indiánov, inuitov a Métisov. Tieto stretnutia vyvrcholili 1. apríla historickým ospravedlnením za "poľutovaniahodné" zneužívanie, ktorého sa dopustili niektorí katolícki misionári v internátnych školách. Návšteva Kanady bude zahŕňať aj ďalšie miesta v provincii Alberta, ako aj stretnutia a podujatia v mestách Québec a Iqaluit, hlavnom meste kanadského teritória Nunavut na ďalekom severe. František uskutočnil cestu do Kanady, hoci roztrhnuté kolenné väzy ho začiatkom júla prinútili zrušiť návštevu Afriky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Je Gaza na pokraji hladomoru? Premiér Netanjahu má na to vlastný názor
Jaba Kankava v drese bratislavského Slovana.
Gruzínci schválili kontroverzný zákon: Jaba Kankava posiela tvrdý odkaz Rusku!