Sobota 13. 8.
Ľubomír
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2022 08:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Máte doma veľa marhúľ a neviete, čo s nimi? Po týchto pochúťkach sa len tak zapráši!

Je to veľmi vďačné ovocie, akurát ho podobne ako jahody či maliny nevieme dlhodobo skladovať. A tak marhule zavárame, varíme z nich prvotriedne džemy a pečieme šťavnaté koláče. A čo takto vyskúšať marhuľovéčatní?!

Kuracie prsia s marhuľovým čatní a opekanými zemiakmi

Otvoriť galériu
Potrebujeme:

  • 800 g kuracích pŕs
  • 500 g marhúľ
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • 5 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • kúsok celej škorice
  • 1 štipľavú papričku
  • 4 stonky stonkového zeleru
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • morskú soľ v mlynčeku
  • čierne korenie v mlynčeku
  • biely vínny ocot (podľa chuti)
  • 1 kg zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • parmezán (vcelku)
  • čerstvú mätu
  • 1 lyžicu masla
  • 125 g rukoly

 

Postup:
Marhuľové čatní

  • Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v kastróle na rozohriatom oleji dozlatista spolu s guľôčkami čierneho a nového korenia, bobkovými listami a so škoricou. Pridáme štipľavú papričku zbavenú semienok a 1/2 stonky stonkového zeleru nakrájané nadrobno. Prisypeme trstinový cukor, osolíme a okoreníme. Keď sa cukor rozpustí, pridáme marhule. Dochutíme trochou vínneho octu a na miernom ohni dusíme asi 20 minút domäkka.

 

Zemiaky

  • Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode do polomäkka (približne 4 minúty). Na panvici s olivovým olejom orestujeme nakrájaný cesnak a zvyšný stonkový zeler s nasekaným tymianom. Pridáme predvarené a scedené zemiaky a opečieme dozlatista. Dochutíme soľou a korením.

 

Kuracie prsia

  • Umyté a osušené kuracie prsia rozrežeme na ploché rezne. Osolíme ich, okoreníme a opečieme na panvici s rozohriatym olejom po oboch stranách dozlatista. Na každý rezeň pridáme lyžicu marhuľového čatní a hobliny parmezánu. Posypeme čerstvou mätou. Na panvicu pridáme lyžicu masla, stiahneme z ohňa, prikryjeme a necháme chvíľu odpočívať.

 

Servírovanie

  • Na tanier naservírujeme zemiaky so zelerom, pridáme kuracie prsia s marhuľovým čatní a pokvapkáme výpekom. Dozdobíme rukolou a lístkami zeleru.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, lidl

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Slovenská volejbalová reprezentácia bola opäť nad sily Maďarska: Postup na ME je veľmi blízko
Opäť sa poriadne zapotíme: Vlna horúčav k nám príde už o 2 dni, SMHÚ vydáva výstrahy
Slovensko získalo značku Európske dedičstvo: Postarali sa o to fresky v týchto 12 kostoloch
Tragická nehoda pri slovenských hraniciach si vyžiadala 3 obete: Vodič sa pokúšal vyhnúť policajnej kontrole!
Mladíkovi († 17) sa zachytilo oblečenie v stroji na štiepenie dreva a nasalo ho dnu: Strašná smrť!
Návšteva Európy je privilégium, nie ľudské právo: Kuleba odkazuje Rusom nech sa sťažujú v Kremli!
TOTO sa len tak nevidí! Súčasťou kurióznej hromadnej kolízie bola takmer polovica štartovacieho poľa
Potápač objavil v mori niečo záhadné: Keď si uvedomil, čo to je, bolo už neskoro
Milujete historické Taliansko? Ak ste pravý dovolenkár, tento KVÍZ zvládnete bez problémov
Dolný Kubín získal za štyri roky 1,5 milióna eur z externých zdrojov: Na toto všetko ich využil
Foto
Matke dojčí dieťa kamarátka, je za tým jasný zámer: Šialené, čo si vymyslela!
Foto
Janko Kuric je vášnivý záhradkár: Aha, čo pestuje! Kvety ako z Černobyľa