Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2022 18:38 | Šport | Šport mix

Petra Vlhová o peniazoch: Úprimne? Nebyť zo Slovenska, tak...

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (27) prehovorila otvorene na tému peniaze. O ťažkých začiatkoch a finančných tlakoch, o tom, čo si rada dopraje a tiež prečo už nemôže nadviazať spoluprácu s ďalšími sponzormi.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (27) poskytla magazínu Forbes rozhovor, v ktorom úprimne hovorila na tému peniaze. Priznala veľké finančné tlaky zo začiatku kariéry, prezradila, čo si rada dopraje a tiež odhalila, prečo si nemôže dovoliť nadviazať ďalšie sponzorské spolupráce.

„Zo začiatku, keď sme nemali peniaze, brala som si ten tlak na seba. Vedela som, že tých ľudí musíme platiť, a ak nebudem jazdiť dobre, tak sme v strate – a čo potom? Neskôr som to prestala riešiť a neriešim to ani teraz. Zväzovalo by ma to,“ priznala Petra Vlhová náročné začiatky, keď to finančne ešte zďaleka nevyzeralo podľa predstáv.

Ešte viac na túto tému mohol povedať Igor Vlha, otec, ktorý je hlavným financmajstrom. Ten si tiež zažil veľmi náročné časy...

„Keď sme prvýkrát dohodli Livia Magoniho, hovorím manželke Zuzke: máme trénera, nemáme peniaze, no paráda! Išiel som do banky, dali nám nejaký kredit. Splatím to, vravel som doma. Boli aj chvíle, keď som sa šiel previezť na bicykli a hovoril si, že to nemá význam. Ale potom vidíte Peťu, ako chce jazdiť, tak pre to urobíte všetko. Dopadlo to dobre," hovoril Igor Vlha.

Postupne sa ale kariéra Petry rozbehla na plné obrátky. Tento rok vyhrala olympijské zlato v Pekingu. A sny si plní nielen v športe, ale aj v súkromí.

„Vyrastali sme pri Mare, máme tam chalupu. Každú chvíľu okolo nás niekto chodil na člne, ale my sme na to vtedy nemali peniaze. Odkedy sa mi začalo dariť, postupne si kupujeme, o čom sme snívali. Začalo sa to motorkou, tú už mám. Neskôr to bol čln, potom auto. Teraz je to vodný skúter a ešte ďalšie auto. A… (smiech) myslím si, že to už budem v situácii, keď som asi so snami skončila," uviedla lyžiarska hviezda.

Petra Vlhová nie je ako väčšina dievčat v jej veku. Drahé luxusné oblečenie, kabelky či topánky ju nezaujímajú. Otec Igor pripomína, že vyjazdené peniaze zostávajú Petre. A on sa snaží postarať o financie tak, aby pokryl celý rozpočet na pretekanie.

„Oco mi vravel, že sa bude snažiť naplniť rozpočet z reklamných plôch tak, aby mi zostali všetky prémie z lyžovania. Keď si niečo vyjazdím a musela by som dať peniaze do chodu tímu, o čom by to bolo? Nelyžujem pre peniaze, ale nedá sa to robiť tak, že len dávate a nič nezarobíte. Ak to porovnáte s tenisom či futbalom, tam sú v hre milióny. Oproti tým majú lyžiari až symbolické odmeny,“ upozorňuje Petra Vlhová na známy problém s nedostatočnými zárobkami v lyžovaní.

Vlhová sa teší na to, že značka Adidas mieri do lyžovania a Petra tak bude mať možnosť dostať sa na globálny trh. „Pre mňa ako pre dievča zo Slovenska je to brutálna príležitosť, ako sa dostať na medzinárodný trh. Úprimne povedané, keby som bola z inej krajiny, asi zarábam úplne iné peniaze,“ poznamenáva otvorene.

Petru Vlhovú môžeme sledovať v niekoľkých reklamách, no ďalšie reklamné spolupráce už pravdepodobne nepribudnú. Dôvod je jednoduchý... „Každý sponzor potrebuje päť-šesť reklamných dní a to je jednoducho nereálne. Podpísali sme ešte kontrakt so Slovakia Travel, a to je všetko. Peťa to nevie časovo obhospodáriť,“ priznáva Igor Vlha. „Mohla by som mať omnoho viac sponzorov, ale potom by som zasa nemohla lyžovať. Každý sponzor potrebuje pár dní, to sa naozaj nedá," dodáva Petra.

Mnoho športovcov či športovkýň zarába veľké peniaze na sociálnych sieťach a častokrát pripomínajú viac influencerov ako športovcov. Petra Vlhová rozhodne týmto smerom nechce ísť.

„Ani na to nie som odkázaná, mám príjmy od mojich partnerov, ale najmä nie som ten typ. Chodí nám veľa mailov, ale odpovedáme, že nie som influencer, ale športovec,“ odhaľuje Petra Vlhová.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, ms

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!