Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2022 13:28 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Rusi zabili Lizu († 4) s Downovým syndrómom: Toto sú jej posledné momenty pred smrťou! Dievčatko poznali aj Slováci

Zverstvá, ktoré sa dejú vo vojne, tlačia slzy do očí. O to viac, ak je obeťou dieťa.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii
Liza Dmitrieva vo štvrtok zomrela pri útoku na mesto Vinnycja v strednej časti Ukrajiny. Jej život a smrť pri ruskom raketovom útoku sú symbolom vojny, pri ktorej smrť často prichádza bez varovania.

Séria videí a fotografií zverejnených na sociálnych sieťach mapuje posledné chvíle života Lizy, ktorá v marci, už počas ruskej invázie, oslávila štvrté narodeniny. Jej matka Iryna mala pri útoku väčšie šťastie, agresiu prežila, no následky explózie ju pripravili o nohu a jej zdravotný stav je vážny. Oveľa väčšia rana však mamine zostane na srdci.

Iryna vzala vo štvrtok dcéru do vzdelávacieho centra v centre mesta. Krátko pred jedenástou hodinou obe kráčali po chodníku pozdĺž jednej strany centrálneho Víťazného námestia vo Vinnycji. Minuli Dom dôstojníkov, budovu zo sovietskej éry s vysokými stĺpmi v priečelí, ktorá teraz slúži ako kultúrne centrum pre koncerty a predstavenia.

Na záberoch, ktoré zverejnila Iryna krátko pred momentom, ktorý jej navždy zmenil život, si jej milovaná dcérka tlačí svoj vlastný kočík. Vlasy má zopnuté bielou sponou v tvare motýľa, usmieva sa a pozerá na matku, ktorá ide vedľa nej. 

Liza už domov nedošla. Krátko po jedenástej hodine dopoludnia dopadli na námestie tri zo siedmich rakiet, údajne vypálených z ruskej ponorky v Čiernom mori. Explodovali blízko kultúrneho centra, vyrazili okná v niekoľkoposchodovej budove a zničili desiatky áut na neďalekom parkovisku.

Na ďalších záberoch je uprostred krviprelievania vidieť, ako Liza leží mŕtva v prevrátenom kočíku. Neďaleko leží odtrhnutá noha. Na niektorých záberoch je vidieť ruka vojaka, ktorý sa naťahuje za kočíkom. Námestie je posiate veľkými úlomkami kovu a k oblohe stúpa hustý dym. Liza bola jedným z troch detí, ktoré zomreli pri útoku na rušnú ulicu v meste, ktoré bolo doteraz relatívne chránené pred ruskou inváziou. 

Tragédia chytila za srdce aj naše občianske združenie Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku, ktorá bola s rodinou malej Liz dlhodobo v kontakte. "Dnes naše srdcia krvácajú a naše oči sú plné sĺz, pretože rodina zložená z mnohých tisíc stratila jedného vlastného člena. Hnev a bolesť sa stupňujú s faktom, že je to malé, nevinné dieťa. Naše dieťa. Naša Liza. Nikto nečakal takéto novinky o bolesti, ktorá zastihla rodinu, ktorú poznáme roky. Toto je rodina, ktorá prispela morom lásky rodičovskej komunite, ktorú naša organizácia vybudovala. Dnes sme zdesení myšlienkou na nespravodlivosť, a na to, že sa tomuto zlu nedá zabrániť a predísť. Šli len na logopédiu, a boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Dnes vyjadrujeme sústrasť rodine malého dievčatka, ktoré už s nami viac nebude," píše smutne občianske združenie na sociálnej sieti.

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že útok na mesto Vinnycia bol zameraný na budovu, kde mali stretnutie vrcholní predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl so zahraničnými dodávateľmi zbraní. Ukrajina toto tvrdenie odmietla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mis, ČTK, TASR,

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?