Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2022 17:49 | Šport | Cyklistika | Tour de France

Pád Sagana aj lídra pretekov: Piatu etapu si po špurte uchmatol Clarke

Austrálsky cyklista Simon Clarke triumfoval v stredajšej 5. etape 109. ročníka Tour de France. V záverečnom špurte vedúcej skupiny zdolal Holanďana Tacoa Van den Hoorna, tretí finišoval Nór Edvald Boasson Hagen.

Belgičan Wout van Aert si udržal žltý dres. Slovák Peter Sagan v drese TotalEnergies zaostal a nebojoval o popredné priečky.

Na cyklistov v stredu čakali dlažobné kocky. Hneď po štarte sa dostala do úniku trojica - Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Van den Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) a Hagen (TotalEnergies).

Z pelotónu sa postupne utrhli ešte aj Neilson Powless (EF Education), Clarke (Israel Premier Tech), Alexis Gougeard (B&B Hotels - KTM) a vytvorili šesťčlenný únik.

Prvá polovica etapy bola jednoduchšia. Šprintérsku prémiu v Mérignies prešiel najprv únik a v pelotóne sa bojovalo o 7. miesto a body do súťaže o zelený dres. Fabio Jakobsen (Quick-Step) bol najrýchlejší z balíka a získal 9 bodov.

Za ním skončila dvojica Wout Van Aert, Christophe Laporte (2x Jumbo). Sagan obsadil 10. miesto, pripísal si do súťaže o zelený dres 6 bodov. Jeho strata na Van Aerta sa však zvýšila na 92 bodov. Na 98. kilometri spadli Steven Kruijswijk s van Aertom, ktorý vyzeral na prvý pohľad zranený, no rýchlo nasadol na bicykel a s pomocou tímu stiahol stratu pelotónu.

Pred začiatkom úseku s kockami skončili na zemi Sagan a Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates). Sagan sa rýchlo pozviechal a vrátil sa späť do pelotónu. Na treťom sektore dostal defekt Ben O'Connor (AG2R Citroën) a musel stiahnuť minútovú stratu.

Do problémov sa dostali aj Sagan a Chris Froome (Israel). Štyridsaťsedem kilometrov pred cieľom strácal Sagan päťdesiat sekúnd na hlavný balík, no postupne manko narástlo až na 2 minúty.

Na začiatku štvorhviezdičkového úseku do Sars-Rosiéres, ktorý bol dvadsať kilometrov pred cieľom, zaútočili Jasper Stuyven (Trek) a Tadej Pogačar (UAE Emirates), no nepodarilo sa im stiahnuť manko na únik.

Kilometer pred cieľom vyrazil Powless a súperi spočiatku nereagovali, no v závere mal najviac síl Clarke, ktorý prešpurtoval Taco Van den Hoorna. Tretí finišoval Edvald Boasson Hagen. Pogačar prišiel do cieľa so Stuyvenom so stratou 51 sekúnd.

"Z víťazstva v dnešnej etape mám veľkú radosť. V zime som nemal tím, za ktorý by som pretekal. Teší ma, že som využil šancu."

"Štyristo metrov pred cieľom som mal na Van den Hoorna veľkú stratu, no odštartoval som stíhaciu jazdu a vyšlo to. Nemôžem uveriť, že som vyhral, Modlil som sa, aby to dobre dopadlo," uviedol Clarke v prvej reakcii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!