Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2022 05:57 | Správy | Domáce správy

Prognózy Matovičovho rezortu: Nižšie reálne mzdy aj vysoké zdražovanie! Ako sa bude dariť Slovensku?

Ukázali, čo nás čaká. Ministerstvo financií pod vedením Igora Matoviča (49) pravidelne prepočítava, ako sa vyvíja slovenská ekonomika.

 

Ekonomika: Stúpneme, ale len minimálne

Slovenská ekonomika v roku 2022 stúpne o 1,9 %. „Nižšie tempo rastu bude výsledkom pomalšej dynamiky exportov z dôvodu invázie Ruska na Ukrajinu a vyššej inflácie, ktorú spôsobuje súvisiace zvyšovanie cien energií,“ vysvetľujú experti Inštitútu finančnej politiky. Problémy robia najmä prerušené dodávateľské väzby.

Obavy spôsobuje to, že domácnosti budú nútené zmenšovať svoje úspory, keďže budú rásť ceny. „V roku 2023 bude ekonomický rast Slovenska tlmený najmä poklesom reálnej spotreby, ktorú budú naďalej obmedzovať rastúce ceny, a ekonomika vzrastie o 2,6 %,“ píšu analytici. Odvolávajú sa na to, že rastu pomôže rodinný balíček, ktorý zmierni negatívny vplyv inflácie.
 

Vysoká inflácia: 11,2 % v roku 2023

Prekvapivé čísla ukázali experti pri predpovedi zdražovania. To je tento rok enormne vysoké najmä v dôsledku nekontrolovateľného zvýšenia cien za energie. „Inflácia v tomto roku dosiahne 11,6 %. Ceny energetických, poľnohospodárskych a iných komodít, ktoré boli vysoké už začiatkom roka, vyhnala invázia Ruska na Ukrajinu ešte vyššie. Ich nárast sa premieta najmä do cien potravín a pohonných látok, drahšie vstupy a mzdové tlaky však už zdvíhajú aj ceny ostatných tovarov a služieb,“ uviedli finanční analytici.

Dvojciferný rast očakávajú dokonca aj budúci rok, a to 11,2 %. „Vojna na Ukrajine spolu so zvýšením dopytu po tovaroch z dôvodu pandémie výrazne zdvihla ceny budúcich kontraktov energetických komodít. To povedie k prudkému zvýšeniu cien plynu a tepla pre domácnosti aj v roku 2023,“ dodávajú odborníci. Za výraznú pomoc označujú zastropovanie cien elektriny pre domácnosti do 4 MWh ročne na súčasných cenách. Dôležité je tiež zastropovanie cien plynu. „Podľa doteraz zverejnených informácií by však nižší rast ceny plynu viedol k spomaleniu inflácie v roku 2023 približne ma 8,5 %,“ zakončili z inštitútu.

Otvoriť galériu

Viac peňazí, ale reálne platy sa znížia

Očakáva sa, že mzdy zamestnancov sa budú zvyšovať, avšak nedosiahnu takú úroveň, aby prekonali infláciu. „Reálne mzdy mierne poklesnú. V roku 2023 budú nominálne mzdy rásť dvojciferným tempom,“ povedali analytici. Problémom sú mzdy vo verejnom sektore, ktoré ťahajú priemernú mzdu nadol. Zvyšovanie penzií je totiž priamo závislé od inflácie.
 

Priemerný dôchodok pôjde hore o 165 € v roku 2025

Už dlhšie sa odhaduje, že v budúcom roku výrazne stúpnu dôchodky. Na ich vyplácaní sa v posledných mesiacoch ušetrilo, keďže pre pandémiu bolo mnoho úmrtí najmä medzi seniormi. „V rokoch 2023 až 2025 zapríčiní rast cien prudký nárast valorizácie dôchodkov,“ priznali z Inštitútu finančnej politiky. „Priemerný vyplácaný starobný dôchodok vzrastie z tohtoročných 485 eur až na úroveň približne 650 eur v roku 2025,“ prepočítali analytici.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí