Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2022 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Nevlastný syn Zory Kolínskej († 60) Juraj Peter: Aká bola v súkromí a čo sa udialo na smrteľnej posteli!

Bola všestranne talentovaná, noblesná, vtipná... Ale najmä veľká dáma. Speváčka a herečka Zora Kolínska († 60) zomrela v horúce júnové popoludnie pred dvadsiatimi rokmi po operácii nádoru v mozgu a následnej otrave krvi.

Zora bola označovaná za veľkú dámu, na verejnosti naozaj tak pôsobila. Bola taká aj v súkromí?

Bola! My s otcom sme si občas zanadávali a ona nás za to hrešila. Spomínam si však na príhodu, keď sme boli s otcom v kuchyni a ja som nadával na jedného kolegu: „Otec, vieš čo, to ti je taký k...t!“ Zora prišla do kuchyne a prísne ma napomenula: „Nehnevaj sa, takto sa môžete vyjadrovať len v Slovenskom národnom divadle, tu u nás musíš mať vždy bontón, takto nesmieš rozprávať!“ Zvozila ma pod čiernu zem a odišla preč. Neprešlo hádam ani pol minúty a otec sa ma spýtal, ako sa má istá nemenovaná herečka. Nasledovala scénka ako z komédie. Keď Zora započula meno dotyčnej, vošla do kuchyne a, dáma-nedáma, bontón-nebontón, zavalila: „Hentá? To je taká p..a! Tú mi ani nespomínaj!“ (smiech)

Mimochodom, kto bol v kuchyni viac doma – Zora alebo otec?

Obaja, ale kým Zorka varila skôr tradičné jedlá, otec vymýšľal rôzne špeciality. V 80. rokoch u nás čínske reštaurácie prakticky neboli, len veľmi sporadicky. Otec vyhľadával rôzne recepty, nakúpil ingrediencie a jedlo bolo vždy fantastické! Zorka sa zakaždým pýtala, ako sa to jedlo volá. Otec si vymyslel názov – suo modo, čo v taliančine znamená čosi ako „na svoj spôsob“. Vraví jej: „Toto je čínske suo modo.“ Do toho Zorka: „Ale, čo mi to tu vravíš, minule si varil suo modo a chutilo to úplne inak!“ (smiech)

Nebola Zora v jedle striedma? Lebo po celý život bola štíhla...

Ona 90 percent z roka držala nejakú diétu. Prosila otca: „Nevar nič dobré, lebo držím diétu!“ Lenže prišiel som k nim a otec hneď, že čo budeme robiť. Tak vravím, že poďme niečo dobré uvariť. Keď Zorka prišla z divadla zo skúšky, jedlo už rozvoniavalo po celom dome. Už od dverí sa ponosovala: „Ja už deväť dní držím diétu a teraz ju musím skrz vás porušiť!“ Vynadala nám, a potom si nabrala plný tanier. Ešte prezradím, že Zorka mala rada koreňovicu a keď sme išli do Nižnej Boce, tak sme išli do krčmy a dali si pol deci. Neskôr – mohla mať čosi vyše päťdesiatich rokov – sme na Bocu prestali chodiť lyžovať, lebo Zorka tam strašne padla a udrela sa. Potom už nestála na zjazdových lyžiach, ale kúpili si s otcom bežky – tyrkysové rossignoly. Aj lyžiarsku výstroj museli mať rovnakú, boli ako dvojičky.

Keď ste sa dozvedeli, že Zora je chorá, ako to prežíval otec a napokon aj vy, veď ste s ňou prežili mnoho rokov?

Bolo to ako blesk z jasného neba. Pamätám si, že ešte boli v Nižnej Boci na chate na lyžovačke – Zorka s otcom a môj brat s rodinou. Vrátili sa 1. apríla a 4. apríla sa jej to stalo – herec Matej Landl ju našiel odpadnutú na chate v Senci, keď ju bola skontrolovať. Otca to veľmi zobralo. Od začiatku sme vedeli, o akú diagnózu ide. Moja mama bola kožná lekárka a pracovala na onkológii. Suseda zas bola sestra neurochirurga, ktorý ju operoval. Takže sme mali okamžite presné informácie a od začiatku sme vedeli, že je to zlé.

Dovtedy nič nenaznačovalo, že by bola chorá?

Vôbec nie, tiež som si kládol otázku, že veď nádor jej predsa nemohol narásť zo dňa na deň! Zhovárali sme sa o tom s mojím bratom, ktorý takisto povedal, že si absolútne nič nevšimol.

Stihla však pred smrťou urobiť zásadný životný krok – vydala sa doslova na smrteľnej posteli za vášho otca, čo sa niektorým nepáčilo. Vyčítali vášmu otcovi, že šlo o vypočítavosť z jeho strany, keďže v hre bol slušný majetok.

Z takých rečí som bol prekvapený, pretože musím povedať, že už od 80. rokoch sa všade, kam sme prišli, predstavovali ako manžel a manželka. Ja som ani nepochyboval o tom, že by neboli zobratí. Nevedel som, že to tak nie je. Po celý čas som si myslel, že sú manželia.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto