Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2022 22:40 | Ukrajina vojenský konflikt

Merkelová: Putin možno čakal s útokom na Ukrajinu, kým už nebudem kancelárkou

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová pripustila, že šéf Kremľa Vladimir Putin možno čakal s vpádom na Ukrajinu dovtedy, kým už ona nebude stáť na čele vlády v Berlíne.

Uviedla to v rozhovore pre stanicu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), z ktorého v piatok citovala agentúra DPA. "Mohol k tomu prispieť môj odchod (z funkcie), alebo napríklad aj (prezidentské) voľby vo Francúzsku, stiahnutie vojsk (NATO) z Afganistanu a viaznuca realizácia minských dohovorov" o urovnaní konfliktu v Donbase, povedala Merkelová.

Bývalá konzervatívna kancelárka, ktorú vlani v decembri nahradil sociálny demokrat Olaf Scholz, takisto priznala, že ku koncu jej funkčného obdobia sa jej vplyv na Putina oslaboval. "Bolo jasné, že už dlho nebudem v úrade a teda musím jednoducho skonštatovať, že rôzne pokusy za posledný rok (môjho úradovania) už nič neovplyvnili," povedala.

Merkelová pripomenula, že Putin už ku koncu jej vlády nebol ani ochotný zúčastniť sa na summite v rámci takzvaného normandského formátu pozostávajúceho zo zástupcov Nemecka, Ruska, Ukrajiny a Francúzska. Ako dodala, okrem tohto formátu sa jej nepodarilo "vytvoriť iný formát rokovaní o európskom bezpečnostnom poriadku". Na otázku, či by bola ochotná pôsobiť ako sprostredkovateľka riešenia v konflikte medzi Moskvou a Kyjevom, Merkelová podotkla, že v aktuálnej situácii nad tým neuvažuje.

Merkelová poskytla prvý veľký rozhovor od stiahnutia sa z aktívnej politiky začiatkom júna, keď sa zhovárala s reportérom týždenníka Der Spiegel Alexandrom Osangom. Skutočnosť, že v rozhovore, ktorý naživo odvysielala verejnoprávna televízna stanica Phoenix, obhajovala svoju politiku voči Rusku počas 16 rokov vládnutia, sa však stretla s ostrou kritikou.

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk odsúdil dlhoročný postoj Berlína, čo sa týka odmietania posielať zbrane na Ukrajinu po anektovaní Krymského polostrova Ruskom v roku 2014, ako aj "bezohľadné presadzovanie" plynovodu Nord Stream 2 až do začiatku súčasnej vojny. Tieto skutočnosti podľa neho "povzbudzovali Putina", aby podnikol rozsiahly útok na Ukrajinu. Hoci Merkelová tvrdo odsúdila ruskú agresívnu ofenzívu na Ukrajine, takisto konštatovala, že nebolo možné vytvoriť bezpečnostnú architektúru, ktorá by vojne zabránila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej