Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2022 11:11 | Šport | Šport mix
Foto

Curry sa dočkal najprestížnejšieho ocenenia v NBA: Je to niečo výnimočné!

Stephen Curry sa v 34 rokoch dočkal najprestížnejšieho ocenenia, aké môže basketbalista v NBA získať. Stredného rozohrávača Golden State Warriors vyhlásili za najužitočnejšieho hráča (MVP) finále.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Svoju púť na basketbalový panteón zavŕšil symbolicky 34 bodmi v šiestom zápase finálovej série proti Bostonu Celtics.

Curry bol hviezdou tímu už v roku 2015, keď Warriors triumfovali v NBA prvýkrát od roku 1975. Cenu MVP však vtedy dostal prekvapujúco, no úplne zaslúžene Andre Iguodala, predovšetkým za bránenie LeBrona Jamesa v sérii proti Clevelandu. Pri ďalších úspechoch klubu v rokoch 2017 a 2018 bol ťahúňom mužstva Kevin Durant.

Titul Golden State v skončenej sezóne je miernym prekvapením. Tím sa predstavil vo finále ešte aj v roku 2019, no potom prišiel prudký pád a predchádzajúce dva ročníky Warriors play off nehrali. Durant prijal ponuku Brooklynu, ktorý mu po roztrhnutí achilovky ponúkol dlhodobú zmluvu. Dve ťažké zranenia odstavili z palubovky na dva a pol roka ďalšiu oporu mužstva Klaya Thompsona.

V roku 2020 sa Warriors ocitli na úplnom dne ligy a veľa z toho nevyťažili. Mohli síce draftovať z 2. pozície, no talentovaný pivot James Wiseman sa taktiež zranil a uplynulú sezónu vynechal. Klub navyše verejne priznal, že očakával ukončenie jeho rehabilitácie pred štartom play off a nehľadal za neho náhradu pred uzávierkou trejdov. V závere základnej časti si Curry poranil zápästie, Thompson sa iba pomaly vracal do formy.

Do vyraďovacej časti vstúpil klub z 3. priečky Západnej konferencie. Suverénneho lídra základnej časti z Phoenixu mu "odpratal" z cesty Luka Dončič a jeho Dallas. Finále začal lepšie Boston, ktorý zvíťazil na palubovke súpera v prvom meraní síl. V štvrtom zápase boli Celtics veľmi blízko k stavu 3:1 na zápasy, no nezvládli štvrtú štvrtinu.

"Uplynulé dva mesiace, tri roky, predchádzajúcich 48 hodín. Všetko to bol kolotoč emócií na palubovke a aj mimo nej. Každý deň si tým musíte prejsť a snažíte sa prísť na to, ako si splniť váš sen a dosiahnuť stanovený cieľ. Keď teraz spomínam na tie epizódy, mám zimomriavky," hľadal slová po záverečnom zápase sezóny Curry, ktorého citovala agentúra AFP.

Curry získal cenu MVP paradoxne v čase, keď už má výkonnostný vrchol za sebou. V piatom zápase sa mu vôbec nedarilo. Hráči Bostonu ho ubránili na 16 bodoch a vo svojom 133. zápase play off prvýkrát netrafil trojku. Vtedy však Warriors ukázali, že sú silný kolektív a nie tím jednej hviezdy a duel vyhrali. V minulosti Golden State získavalo tituly zásluhou kvalitnej streľby z perimetra. Svoj najnovší úspech však dosiahlo predovšetkým zásluhou asistencií. Žiaden tím v lige neskóroval viackrát po asistenciách ako Warriors a loptu rozdával v prvom rade Curry.

"Tento titul je iný, jednoznačne. To je aj dôvod, prečo je vo mne toľko emócií. Predošlé úspechy boli našou ťarchou. Nesmeli sme sa však rozptyľovať a každý hráč v tíme musel pochopiť svoj účel. Podarilo sa nám vrátiť späť na vrchol a je to niečo výnimočné," dodal dojatý Curry, ktorý si získal množstvo priaznivcov najmä vďaka tomu, že sa dokázal presadiť v najkvalitnejšej súťaži sveta i napriek nevysokému vzrastu.
 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii