Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2022 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Spadnutý múr pri bazilike odhalil, na čo Trnavčania čakali roky: Tajomstvá kostola, pri ktorých zabudnete dýchať!

Po siedmich rokoch sa archeológovia vrátili na trnavskú akropolu. V lokalite budúceho archeoparku pri Bazilike sv. Mikuláša hľadali pozostatky kostola sv. Michala, ktorý bol zbúraný v roku 1813. Záchranný výskum realizovala katedra klasickej archeológie Trnavskej univerzity (TU) na objednávku Arcibiskupského úradu v Trnave, informoval o tom vedúci tímu, dekan Filozofickej fakulty TU Erik Hrnčiarik.

Miesto, ktoré preskúmali, bolo doteraz neprístupné za múrom, ktorý ohraničoval pozemok prináležiaci pôvodnej, starej budove arcibiskupského úradu. Pred dvoma rokmi sa však oplotenie zrútilo a nedávno boli rozobraté aj jeho ostatné časti. Námestie pri bazilike sa tým otvorilo do celej svojej šírky. "Trnavčania na to reagujú pozitívne, vravia, ako veľmi sa odstránením oplotenia celý priestor zmenil, akoby sa opäť po dvesto rokoch nadýchol. Želajú si, aby to tak mohlo zostať," uviedol Hrnčiarik.

Lokalita je bohatá na cirkevné pamiatky – dominuje jej gotická bazilika zo 14. storočia, za ňou je v roku 2008 objavená práve tímom okolo Hrnčiarika kostnica pravdepodobne z 13. storočia a cintorín. Ohraničuje ju tehlový múr trnavských stredovekých hradieb a objekty arcibiskupského úradu zo 16. storočia a nachádzajú sa tam aj ďalšie stavby. Zároveň je chodníkom modernou spojnicou medzi mestskou pamiatkovou rezerváciou a modernou časťou Trnavy - sídliskom Družba, kadiaľ denne prejdú tisíce Trnavčanov.

Trnavská radnica má už niekoľko rokov plány na vybudovanie archeoparku, kde by vzácne pamiatky adekvátne prezentovala. Vrátane oboch fáz vývoja kostola sv. Michala. Jeho prvá, stredoveká fáza, ktorá bola objavená v polovici 90. rokov, je už znázornená v dlažbe chodníka pre peších. Mesto čaká na prostriedky v eurofondovej výzve, ktoré by jej celkový zámer umožnili realizovať. V súčasnosti sa zároveň začína nové kolo rokovaní mesta a cirkvi o podobe archeoparku.      

"Pri súčasných výkopoch sme našli konečnú podobu najmladšej fázy kostola sv. Michala zo 17. storočia. Ukázalo sa, že pri výstavbe stavitelia doslova múry látali, čo pravdepodobne spôsobilo, že už o polstoročie bojoval s problémami statiky," povedal Hrnčiarik. Novší kostol mal zhruba dvojnásobnú dĺžku ako prvý, ktorý meral asi desať metrov a bol pri rozširovaní asanovaný.

Zlý technický stav novšieho kostola mal podstatný vplyv na rozhodnutie o jeho zbúraní, keď v posledných rokoch svojej existencie už slúžil iba ako sklad alebo mestská väznica. Tehly z neho následne použili na opravu baziliky a ďalších mestských budov. "Po odchode Trnavskej univerzity v roku 1777 sa počet ľudí znížil o tretinu, v Trnave tým nastal 'pretlak' kostolov, ktoré sa uchádzali o veriacich. Nevylučujeme, že aj to konečný osud kostola sv. Michala spečatilo," doplnil Hrnčiarik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?