Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2022 13:30 | Správy | Domáce správy

Sulík sa zastal Hegera: O týchto problémoch pred samitom vedel, rozhodol sa správne!

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vedel ešte pred samitom v Bruseli o možných problémoch pre bratislavskú rafinériu Slovnaft v súvislosti s embargom na vývoz niektorých produktov vyrobených z ruskej ropy. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Minister zároveň uviedol, že podľa neho premiér postupoval správne, keď so sankčným balíkom súhlasil. Sulík odmietol výzvu poslanca Györgya Gyimesiho a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO) na odstúpenie z funkcie.

Minister hospodárstva informoval premiéra o možných problémoch s navrhovaným zákazom exportu motorových palív vyrobených z ruskej ropy niekoľko hodín pred začiatkom samitu v Bruseli. "On odpísal, že on už v tom konať nebude, že nech to robia Česi a Maďari," povedal Sulík. Česko nakoniec vyrokovalo okrem osemmesačného prechodného obdobia na dovoz ropných produktov aj desaťmesačnú výnimku na dovoz motorových palív pre Česko. Slovnaft tak má čas na zmenu technológie a na začatie spracovania inej ako ruskej ropy do 4. decembra 2023.

Sulík pripustil, že Slovnaft môže mať určité ťažkosti, no vyrokované podmienky sú podľa neho v súlade s politikou EÚ. "Áno, mohli sme vyjednať viac. Premiér Heger sa rozhodol nechať to takto, bol upozornený. Ja jeho rozhodnutia plne rešpektujem, má na to svoje dôvody," povedal Sulík. Pokiaľ by Slovensko podľa ministra chcelo presadzovať výhradne vlastné záujmy, mohli by takýto postoj zaujať aj ostatné štáty Únie. "Z tohto pohľadu si myslím, že sa premiér rozhodol správne," dodal Sulík.

Minister odmietol obvinenie ministra financií Matoviča, podľa ktorého Sulík nevyrokoval lepšie podmienky pre Slovensko a spôsobil tak škodu takmer štyri miliardy eur. Sulík sa ani nechystá odstúpiť z funkcie. Pripomenul, že návrh na jeho odvolanie môže podať prezidentke Zuzane Čaputovej iba premiér Heger, pokiaľ nebude spokojný s jeho výsledkami.

Na možné problémy so zásobovaním Slovenska motorovými palivami upozornila po schválení sankčného balíka rafinéria Slovnaft. Tá veľkú časť svojej produkcie exportuje do Rakúska, Česka či Poľska a o tieto trhy po skončení prechodného obdobia, pokiaľ neskončí so spracovaním ruskej ropy, príde. To by podľa Slovnaftu mohlo znamenať pokles výroby pod technologické minimum a jej odstavenie. Sulík však pripomenul, že embargo sa týka iba motorových palív a olejov, no na ďalšie produkty sa nevzťahuje. O potrebných investíciách potrebných na prechod od ruskej ropy chce s rafinériou rokovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu