Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2022 09:00 | Správy | Domáce správy

Nariadi štát Slovnaftu vyrábať palivá? Tu sú odpovede na 4 hlavné otázky o probléme s ruskou ropou

Máme sa obávať nedostatku benzínu a nafty? Slovensko je jedným z troch štátov EÚ, ktoré si vylobovali výnimku zo sankcií na ruskú ropu. Napriek tomu u nás počuť na adresu sankcií skôr tvrdú kritiku. Slovnaft dokonca netradične ostro tvrdí, že pri súčasnej podobe nebude vedieť garantovať dodávky pohonných hmôt na slovenský trh. Ako to je v skutočnosti a pristúpi štát k radikálnemu riešeniu?

Ide teda najmä o vývoz výrobkov a nie výroby paliva? „Samozrejme, lebo sme exportná spoločnosť a sme závislí od exportu. Akonáhle je tento znemožnený, dostávame sa pred ekonomickú otázku, či má zmysel vyrábať,“ povedal Molnár. Ministerstvo hospodárstva, ktoré stálo doteraz na strane Slovnaftu, mu oponuje. „Slovnaft môže prejsť na iný trh ropy alebo si zmes, ktorú dnes využíva, namiešať z  iných zdrojov,“ uviedli s tým, že opakovane hovorili, že sú vybavení špičkovými technológiami.

2. Aké to je s vývozom palív?

- Slovnaft kritizuje, že od 2023 stratí odbytiská na palivá z ruskej ropy v Poľsku a Rakúsku, po ďalších desiatich v Česku, Slovensko však bude môcť zásobovať ďalej. Podľa energetického analytika to však pôsobí paradoxne, keďže tieto krajiny ruskú ropu a  ropné produkty ani nechcú, inak by si neodhlasovali sankcie.

„Severná Družba sa odpája už skôr, lebo Poliaci a Nemci už ruskú ropu nechcú. A  my si teraz myslíme, že Poliak dovolí dovoz produktov z ruskej ropy na svoj trh zo Slovnaft u, keď on sám tú ruskú ropu zastavil?“ pýta sa expert Karel Hirman.

„Ak Slovnaft tvrdí, že ak tam nebude vyvážať produkty, že sa tam zrúti trh, to ako keby tvrdil, že vlády daných krajín pri riešení tejto otázky nemajú poňatie o tom, o čom rozhodujú,“ dodáva analytik. Prečo sa Slovnaft bije o možnosť vyvážať niekam, kde na ruské produkty schválili embargo? „Uvidíme, či politici docenili všetky konzekvencie takéhoto rozhodnutia,“ odpovedal za Slovnaft Molnár.

3. Vie Slovnaft prejsť na inú než ruskú ropu?

Slovnaft trvá na tom, že potrebuje trojročné prechodné obdobie, počas ktorého môže zmeniť technológie a  odpútať sa od  ruskej ropy. Ak toto obdobie nedostane k dispozícii, podľa fi rmy „nebude garantovaná bezpečnosť dodávok na Slovensku“. Analytik Hirman však upozorňuje na rozpor vo vyjadreniach slovenského Slovnaft u a Zsolta Hernádiho, šéfa maďarského MOL-u, pod ktorý Slovnaft patrí.

Ten podľa Hirmana nedávno hovoril čosi celkom iné. „Jasne povedal, že Slovnaft vie prepracovať aj iné zmesi ropy ako tú, ktorá tečie cez Družbu, len to bude znamenať zníženie výkonu rafinérie a  efektívnosti prepracovania o  30 percent. Je to dosť, ale nie je to žiadna katastrofa, a v každom prípade je to vysoko nad technologickým minimom Slovnaft u,“ hovorí Hirmana.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!