"Naším cieľom je pozbierať čo najviac úrody. Kvalitné slovenské jahody svojou autentickou chuťou a vôňou vysoko prevyšujú dovozové plody, ktoré sa k nám vozia nezrelé a sú oproti našim plodom aj o dosť tvrdšie. Vzhľadom na benefity slovenských jahôd, vynaloženú ľudskú prácu a finančnú náročnosť pestovania ich nesmieme nechať zhniť na jahodoviskách," uviedol predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.
Holéciová podčiarkla, že zdražovanie sa prejavilo aj v nákladoch na pestovanie jahôd, ktoré stúpli približne o 5 až 10 %. Pestovatelia počas sezóny na zabezpečenie kvalitnej úrody používajú drahú protimrazovú ochranu, ktorá ich počas tejto jari vyšla na 3,5 milióna eur. Stúpli ceny energií, vody, pohonných látok, hnojív či slamy, ktorá sa kladie pod jahodové trsy. Pestovatelia sú preto nútení vývoju cien prispôsobiť aj ceny pre spotrebiteľov, ktoré zvýšili oproti minulému roku asi o 5 %.
Dodala, že slovenskí ovocinári v tomto roku pestujú jahody približne na 200-hektárovej výmere. Spotreba jahôd sa za ostatné roky ustálila na jednom kilograme (kg) na obyvateľa a rok. Aj vzhľadom na benefity jahôd vypestovaných na Slovensku chcú pestovatelia záujem o tieto produkty u zákazníkov zvyšovať, keďže napríklad v roku 2009 bola spotreba na úrovni takmer 2 kg jahôd na osobu a rok.