Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2013 08:00 | Správy | Domáce správy

Konečne nový večerníček: Po rokoch sa deti dočkali pôvodnej televíznej rozprávky na dobrú noc

Aké by to bolo detstvo bez Večerníčka! Slovenské deti odrastajú na televíznej rozprávke pred spaním už vyše 40 rokov.

Lenže už dlho sú odkázané iba na reprízy starších večerníčkov. Teraz sa to však zmení! RTVS uvedie úplne nové rozprávky, ktoré nadviažu na legendárnu slávu večerníčkov. Deti si Mimu a Lízu určite obľúbia, po prvý raz sa s nimi zoznámia práve na Vianoce.

Viete si predstaviť Vianoce bez rozprávky? Nie? A platí to aj naopak. Nevidiaca Mimi a jej neposedná kamarátka Líza si zasa nedokážu predstaviť rozprávku bez Vianoc. Veď ako by to bolo, keby v nej chýbal stromček a pod ním kopec darčekov. Horšie je, ak vianočný stromček niekto zabudne kúpiť... Rozprávka je však preto rozprávkou, aby v nej všetko nakoniec dobre dopadlo, a tak Vianoce môžu prísť.

Takto sa to začalo

 

Príbeh o Vianociach je len jednou z trinástich častí nového slovenského animovaného seriálu, ktorý sa volá Mimi a Líza. Ako Večerníček ho vo vianočnom období odvysiela RTVS a jeho autorkou je známa režisérka animovaných filmov Katarína Kerekesová. „Chcela som aj svojim dcéram priblížiť svet nevidiacich, ktorý oni vnímajú cez dotyky, zvuky a vône. A tak som im na dobrú noc rozprávala rozprávky o dievčatku s navždy zatvorenými očami,objasňuje vznik animovaného seriálu Kerekesová. „A keďže som animátorka, zdalo sa mi, že animovaný film je vynikajúce médium na to, aby tento svet priblížilo aj ostatným deťom.“

6-ročné kamarátky

Katka Kerekesová rozvinula svoj námet so scenáristkou Katkou Molákovou a zrodila sa nerozlučná dvojica šesťročných kamarátok. „Mimi je nevidiaca a žije iba s ockom, akčná a spontánna Líza zasa iba so svojou mamičkou. Dievčatá sú síce dve hlavné hrdinky, ale spoločne tvoria jednu bytosť. Každý z nás má predsa v sebe aj trocha Lízinej odvahy, aj trocha Miminej opatrnosti...,“ prezrádza autorka.

„Ich priateľstvo je o spolupráci, pomoci, ale aj o dobrodružstve a fantázii, aby bol dej pre deti strhujúci,“ vraví Kerekesová. „Príbehy Mimi a Lízy sú o dvoch rozličných svetoch, o dvoch rozdieľnych pohľadoch. Ale v detských hrách plných fantázie bez hraníc dievčatá dokážu spolupracovať a prijať sa navzájom, napriek inakosti. A to je dôležité posolstvo pre deti.“


Rozvážna a bláznivá

Rozprávka sa začína tým, že sa Líza nasťahuje do domu oproti Mimi a postupne spolu objavujú svety všetkých susedov, čo je pre ne jedno veľké dobrodružstvo. Mimi má svoj vnútorný spôsob vnímania a svojou koncentráciou a schopnosťami dokáže riešiť rôzne situácie. Naopak, Líza je katalyzátor, ktorý ich vždy dostane do nejakej šlamastiky a prináša inšpirujúce podnety pre hru.

Seriálové kamarátky nadabovali Ema Mercová ako Mimi a Lízu zase Grétka Fedora Homzová. Ďalším animovaným postavičkám prepožičali svoje hlasy herci - Táňa Radeva, Zuzana Kronerová, Roman Féder, Jana Oľhová, Karol Čálik, Petra Polnišová, Marián Geišberg, Oľga Belešová, Zita Furková, Boris Farkaš... Večerníček je pôvodný aj čo sa týka hudby.

Tú skomponoval slovenský hudobný skladateľ Marek Piaček. Výtvarne sa na ňom spolu s autorkou podieľal aj Boris Šima. So seriálom zároveň vychádza aj knižka s rovnakým názvom, ktorá iste poteší deti pod vianočným stromčekom. Spolupracovala na nej spisovateľka Alexandra Salmela, ktorá vytvorila aj rozhlasovú dramatizáciu, takže si rozprávky budú môcť vypočuť v rozhlase aj nevidiace deti.

Katarína Kerekesová (39)

Vyštudovala animovanú tvorbu. Žije neďaleko Modry, pôsobí ako režisérka a producentka svojej spoločnosti Fool Moon s.r.o. Jej manžel Peter je dokumentaristom, spolu majú dve dcéry (Ester 16, Vera 9). Je autorkou úspešného animovaného hudobného filmu Kamene, ktorý získal ocenenie Slnko v sieti, krátkometrážneho filmu Milenci bez šiat, stredometrážnej snímky Pôvod sveta (cena Igric), ilustrovala rozprávkovú knihu Čarodejník z krajiny Oz a so seriálom Mimi a Líza bola ako prvá na Slovensku vybraná na významné podujatie Cartoon Forum.

Deduško Večerníček má 38 rokov!

V roku 1975 Československá televízia Bratislava vypísala konkurz na zvučku pre Večerníček. Víťazom sa stal príbeh o deduškovi so psíčkom od dramaturgičky Anny Minichovej. Deduško sa na obrazovkách objavuje od roku 1977. Postavičky nakreslil známy výtvarník Ladislav Čapek, hudobnú znelku skomponoval Jaroslav Celba.

„Mama chcela, aby sa deťom prihovárala dôveryhodná bytosť. Deduško, ktorý sa správa podľa štyroch ročných období, sa vydaril. A keďže sme doma vždy mali psíky, vedela, že je dôležité, aby si deti vytvárali vzťah k živým bytostiam i k prírode. Aj preto v zimnej zvučke púšťa dedko psíka dnu do domčeka. Nenechá ho mrznúť vonku. Malé deti si toto gesto veľmi cenia,“ povedala v jednom rozhovore dcéra autorky Katarína Minichová.

Seriál v číslach

  • Zmluva s RTVS je podpí­saná na 13 dielov, hotových je 7
  • Pilotný diel sa vyrábal 6 mesiacov
  • Bežný 1 diel sa vyrábal 4 mesiace (3 diely za rok) a trvá približ­ne 7 - 8 minút
  • Výroba 1 epizódy stojí približne 28 000 €, celý seriál 388 000 €
  • Vysielať ho bude Jednotka aj Dvojka od 23. decembra
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!