Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2022 12:39 | Správy | Zahraničné správy

Odporné, čo mala robiť matka so synom: Prevráti sa vám žalúdok! Rozhodne o nich sudca

Obvodný súd pre Prahu 9 sa dnes začal zaoberať prípadom matky so synom, ktorí podľa obžaloby týrali viac ako 40 mačiek.

Prokurátorka tvrdí, že kvôli nevhodným chovateľským podmienkam zvieratá napríklad dlhodobo trpeli rôznymi ochoreniami, z ktorých sú niektoré smrteľné. Sedem mačiek museli veterinári usmrtiť. Žena i muž sa dnešného hlavného pojednávania nezúčastnili, vo vyhláseniach zaslaných súdu vinu odmietli.

Obžaloba tvrdí, že Barbora Nekolová a Jiří Nekola od nezistenej doby do vlaňajšieho februára chovali v byte v Horných Počerniciach 44 mačiek. Obžalovaní zvieratám podľa žalobkyne nedávali dosť kŕmenia a pitia. V byte tiež nebol podľa spisu vykonávaný pravidelný upratovanie ani dezinfekcia. Mačky tak boli kvôli nevhodnému prostrediu vystavené rôznym ochoreniam, tvrdia vyšetrovatelia. Pri odoberaní zvierat našli policajti aj dve mŕtve mŕtve mačky. 

Všetky mačky boli podľa obžaloby nakazené infekčnou peritonitídou mačiek, teda jedným z najzávažnejších vírusových ochorení, ktoré môže byť pre mačky aj smrteľné. Niektoré mačky tiež trpeli vírusovou leukémiou mačiek, mačacím AIDS alebo koronavirom. Veterinári tiež u mačiek zistili plesňové a kožné ochorenia, zápaly a ďalšie choroby.

 

Nekolová je navyše obžalovaná z marenia výkonu úradného rozhodnutia kvôli tomu, že podľa prokurátorky nerešpektovala nariadenie mestskej časti Praha 20 z roku 2018, podľa ktorého mala zakázané v byte chovať viac ako desať mačiek. Už v minulosti totiž podľa spisu v byte chovala v nevhodných podmienkach 60 mačiek.


Nekolová vo vyhlásení, ktoré dnes prečítala sudkyňa, obžalobu odmietla. Zo žiadneho dôkazu podľa nej nevyplýva, že by bola s konaním, ktoré žalobkyňa popisovala, mala niečo spoločné. Z bytu, v ktorom boli mačky vlani vo februári nájdené, sa podľa svojich slov odsťahovala už v roku 2019, potom v ňom údajne býval jej syn.

V januári 2021 Nekolovú jej známa vraj požiadala, aby jej pomohla postarať sa o mačky, pretože na chate, kde žila, sa mali meniť kachle. Nekolová preto podľa svojich slov požiadala o pomoc svojho syna, ktorý sa mačiek ujal. Po výmene kameňov sa mačky mali vrátiť späť. To vo vyhlásení uviedol aj Nekola. Uviedol, že on vlastnil iba deväť mačiek, zvyšné nájdené mačky v byte boli práve známe Nekolovej. Nekol uviedol, že jeho mačky boli zdravé a očkované a boli chované oddelene. Známa, ktorá vlastnila zvyšné mačky, podľa neho o ich zdravotnom stave vedela a riešila ho.

Na súde dnes vypovedala svedkyňa z Mestskej veterinárnej správy, ktorá opísala kontrolu z vlaňajšieho februára, pri ktorej boli mačky odobraté. Uviedla okrem iného, že s Nekolovou mala skúsenosti už z minulosti. Mačky podľa nej boli chované v nevyhovujúcom prostredí. Sudkyňa aj vypočula niektorých susedov, ktorí opísali zápach, ktorý bol z bytu cítiť. Uviedli tiež, že Nekolovú v dome ďalej stretávajú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá