Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2022 12:00 | Správy | Domáce správy

V nemocniciach nám chýba 12 000 sestier: Posilnia maturantky naše zdravotníctvo? Láka ich zahraničie

Maturitnú skúšku skladajú v týchto dňoch aj stovky študentiek stredných zdravotníckych škôl. Bohužiaľ, mnohé z nich nikdy neprekročia prah našich nemocníc či ambulancií. Rozhodnú sa vykonávať svoju profesiu v zahraničí, kde na ne čakajú nielen vyššie mzdy, ale aj kvalitnejšie pracovné prostredie, lepšie medziľudské vzťahy a tiež patričný rešpekt k ich práci.

„Dvakrát ročne majú u nás sestry vyplatený príspevok na regeneráciu zo sociálneho fondu a taktiež dostávajú príplatok za zmennosť či mzdovú kompenzáciu za sťažený výkon práce na vybraných pracoviskách nad rámec Zákonníka práce. Takisto si môžu uplatniť zľavu 10 % na nákup v lekárňach UNLP, zvýhodnené ceny pri platených službách a tiež majú zabezpečené stravovanie s príspevkom zamestnávateľa,“ dodala hovorkyňa s tým, že určite prijmú do zamestnania každého absolventa strednej zdravotníckej školy, ktorý sa prihlási.

V Česku zarobia viac

Mnoho absolventiek našich zdravotníckych škôl však mieri za prácou do Česka, kde prakticky nenarazia na rečovú bariéru a zarobia tam podstatne viac ako u nás. „Česká sestra, ktorá pracuje u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, si nájde na výplatnej páske mzdu od 1 135 € do 1 678 €, ktorá sa zvyšuje v pravidelných intervaloch podľa odpracovaných rokov. Slovenská sestra začína po absolvovaní štúdia so mzdou 1 008 €,“ hovorí Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

„Na rozdiel od tej českej sa mzda slovenskej sestry nezvyšuje podľa odpracovaných rokov. Teda tú istú mzdu má sestra, ktorá práve skončila štúdium, ako aj sestra s 30- a viacročnou praxou. Sestra so špecializáciou je odmeňovaná iným spôsobom, keďže náročnosť jej práce je vyššia a vykonáva špecializované činnosti.

V Českej republike začína so mzdou 1 228, 46 €, po 32 rokoch praxe je jej mzda až 1 810 €, a to hovoríme vždy o základnej zložke mzdy, bez ďalších príplatkov (nočné, víkendy, sviatky). Slovenská sestra je výrazne chudobnejšia. Sestra špecialistka u nás dosiahne mzdu 1 228 € a je úplne jedno, či má prax v špecializačnom odbore mesiac, rok alebo 40 rokov. Mzda je vždy rovnaká.“

Výrazne horšie sú na tom naše sestry v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré nie sú poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. V týchto zariadeniach sú preradené na pozíciu opatrovateliek, a to aj napriek tomu, že sa ich pracovná činnosť nezmenila a realizujú aj ošetrovateľské výkony...

Idem na neurologické oddelenie

Viktória Makovická (19), Dolný Ohaj

- „Rada pomáham a zmierňujem utrpenie ľuďom. Rozhodla som sa stať súčasťou zdravotníctva, pretože ma zaujíma liečba a zlepšovanie kvality života pacientov,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie Viktória, ktorá si momentálne nevie predstaviť, že by robila niečo iné. Aj napriek dištančnému vzdelávaniu si myslí, že bola na maturitu dostatočne pripravená: „Počas dištančného štúdia sme nemohli veľmi chodiť na prax ako iné ročníky, takže to bolo o čosi náročnejšie.“ Po maturite Viktória nastupuje na neurologické oddelenie v nemocnici v Nových Zámkoch a na jeseň po­kračuje v štúdiu v odbore ošetrovateľstvo.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke