Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2022 12:57 | Správy | Domáce správy

Slovenské zjazdovky hlásia slabú lyžiarsku sezónu: Straty rátajú v miliónoch eur

Na slovenských zjazdovkách bolo počas tejto zimy o milión lyžiarskych návštev menej v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Tento výsledok spôsobilo najmä to, že neprišli návštevníci zo zahraničia.

TASR o tom v pondelok informoval výkonný riaditeľ záujmového združenia prevádzkovateľov lanoviek a lyžiarskych vlekov Lavex Bohuš Hlavatý. Konkretizoval, že chýbali najmä lyžiari z Česka či Poľska, a to predovšetkým z dôvodu obmedzení v ubytovaní a gastronómii.

Slovensko má zhruba stovku lyžiarskych areálov. V rokoch pred pandémiou v nich dokázali obslúžiť skoro päť miliónov lyžiarskych návštev. Počas predchádzajúcich sezón bolo na zjazdovkách približne 75 percent domácich lyžiarov a 25 percent zahraničných návštevníkov (najmä z Poľska a Česka, pozn. TASR). "V lyžiarskych strediskách túto zimu neboli ani Slováci, ktorí odišli lyžovať do Poľska, kde neboli nastavené také tvrdé pravidlá. Výsledkom slovenských obmedzení je, že táto zimná sezóna bola v Poľsku najlepšia v histórii. Dokonca aj v Česku dosiahli 97 percent tržieb z najlepších sezón. Na Slovensku sme s výpadkom skoro 20 percent úplne najhorší v regióne," uviedol Hlavatý.

Ako zhodnotil, zlá zimná sezóna ovplyvní situáciu v horských regiónoch aj do budúcnosti. "Chýbajúce návštevy vygenerovali stratu na tržbách priamo strediskám viac ako desať miliónov eur a stratu naviazanému cestovnému ruchu takmer 70 miliónov eur," vyčíslil.

Hlavatý skonštatoval, že existujú možnosti, aby o prácu neprišli desiatky tisíc ľudí v regiónoch a aby prírodné danosti Slovenska boli plne využité. Podľa neho by v prvom rade vláda SR mala splniť sľub, ktorý dala podnikateľom v gastronómii, a znížiť DPH v tomto sektore na polovicu. "Pomôže tiež, ak obnovená Slovakia Travel prejde od všeobecnej kampani propagujúcej Slovensko a výrazne zintenzívni najmä produktové kampane v okolitých krajinách pred nasledujúcou zimou," povedal.

Martin Petro z odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR v reakcii pre TASR uviedol, že zástupcovia rezortu sa zúčastnili na stretnutí pracovnej skupiny na pôde Ministerstva financií SR, kde podnikatelia v sektore prezentovali nielen potrebu zníženia DPH, ale aj pozitívne efekty, ktoré by to prinieslo. "Túto myšlienku podporujeme, keďže to sektoru jednoznačne pomôže, ale v rámci koalície sme ešte ďaleko od dohody. Veríme, že čoskoro sa rokovania o tejto téme obnovia, aj v nadväznosti na daňovo-odvodovú reformu, ktorú minulý rok predstavilo ministerstvo financií," podotkol s tým, že okrem prípadného zníženia DPH sa zaoberajú aj inými spôsobmi, ako stimulovať cestovný ruch. Pripomenul však, že prípadné rozhodnutie o znížení DPH nie je v kompetencii ministerstva dopravy.

Slovakia Travel podľa slov Petra pravidelne realizuje kampane na podporu cestovného ruchu, ktoré sú zamerané aj na prezentovanie Slovenska ako zimnej dovolenkovej destinácie. Napríklad v rámci kampane "Dovolenka na Slovensku má veľa plusov" bolo Slovensko prezentované ako ideálna krajina na zimnú dovolenku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova