Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2022 13:59 | Ukrajina vojenský konflikt

Korčok prelom v rokovaniach o šiestom balíku sankcií voči Rusku nečaká: Postoj Slovenska je rovnaký

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok od pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli nečaká prelom v rokovaniach o šiestom balíku sankcií EÚ voči Ruskej federácii. Tieto rokovania podľa jeho slov naďalej prebiehajú a dodal, že slovenský postoj voči týmto sankciám a embargu na ruskú ropu je stále rovnaký. Informuje spravodajca TASR.

Korčok upozornil, že tieto rokovania treba vnímať ako technické a spresnil, že Slovensko politicky úplne jasne podporuje šiesty sankčný balík EÚ vrátane odpojenia sa od dodávok ruskej ropy.

"Ale zároveň hovoríme - a to nie je nič nové - že Slovenská republika je tak závislá od dodávok ropy, že potrebuje určité prechodné obdobie, v priebehu ktorého bude môcť dôjsť k úplnému oddeleniu. To, čo sa malo urobiť za posledných 10 - 15 rokov, aby sme znížili závislosť od dodávok ruskej ropy a plynu, to sa teraz dá ťažko urobiť v priebehu troch týždňov," opísal situáciu šéf slovenskej diplomacie.

Slovensko na rokovaniach v Bruseli podľa jeho slov usmerňuje debatu k tomu, ako nastaviť celý proces prechodu a postupného odpájania sa od ruskej ropy, čo umožní slovenskej rafinérii zmeniť technologické nastavenia a prejsť na iný typ ropy, než je tá ruská.

Korčok pripomenul, že Slovensko žiadalo dovedna trojročný odklad a je ochotné o tejto otázke diskutovať, keď bude poznať všetky parametre tohto prechodu vrátane financovania retechnologizácie slovenskej rafinérie.

"Vyžaduje si to veľké náklady. Ak budeme poznať tieto parametre tak sa môžeme o tom ďalej rozprávať, ale východisko je dobré," odkázal Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň zástupcov médií uistil o tom, že Slovensko bude podporovať žiadosť Ukrajiny o udelenie štatútu kandidátskej krajiny. V tomto podľa neho SR nevidí žiadne politické prekážky a ubezpečil, že v prípade Ukrajiny nedôjde k žiadnym "skratkám" na ceste k členstvu v Únii, lebo Kyjev bude musieť splniť všetky potrebné kritériá na vstup.

V tejto "ťažkej chvíli" však podľa neho Ukrajina potrebuje jasný signál o podpore zo strany EÚ. Zároveň dodal, že slovenská podpora pre ambície Ukrajiny neznamená, že Slovensko nebude rovnakou mierou ako doteraz podporovať aj integračné úsilie krajín západného Balkánu.

"Slovensko veľmi rýchlo a ústretovo zareaguje na oficiálnu žiadosť Fínska a Švédska stať sa členmi NATO," uviedol Korčok na otázky novinárov, ako vníma snahy uvedených dvoch krajín zbaviť sa svojej tradičnej neutrality. Spresnil, že len čo sa ich žiadosť stane oficiálnou a Severoatlantická rada - politický orgán NATO -prijme rozhodnutie v tejto otázke, v mene svojho rezortu odporučí vláde Slovenskej republiky, aby okamžite začala s potrebným ratifikačným procesom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Slovenku (13) mali v Nemecku týrať 4 tínedžerky: ÚNOS a 5-hodinové mučenie?!
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia