Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2022 07:00 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Rusi zobrali život ďalšiemu civilistovi: Zelenskyj na rovinu o dĺžke trvania vojny

Vojna na Ukrajine pokračuje. Rusi 13. mája zabili ďalšieho civilistu v Donbase a ruské ostreľovanie zranilo ďalších 12 ľudí. Ukrajinský prezident vyhlásil, že aj keď Ukrajinci robia všetko pre to, aby vyhnali zo svojho územia ruských okupantov, nikto dnes nevie predpovedať ako dlho bude vojna trvať.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

13:54  Ruské jednotky sa po niekoľkých týždňoch intenzívneho bombardovania stiahli z druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov, oznámila v sobotu ukrajinská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AP a televízie BBC. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl spresnil, že ruské jednotky sa sťahujú z Charkova a zameriavajú sa na ochranu zásobovacích trás. Okrem toho podnikajú granátové a delostrelecké útoky i nálety na Doneckú oblasť s cieľom "vyčerpať ukrajinské sily a zničiť obranné línie".

13:47 Organizácia G7 združujúca popredné svetové ekonomiky v sobotu upozornila, že vojna na Ukrajine vyvoláva globálnu potravinovú a energetickú krízu, ktorá ohrozuje chudobné krajiny. Podľa organizácie sú potrebné naliehavé opatrenia na odblokovanie zásob obilia, ktoré pre ruskú inváziu nemôže Ukrajina exportovať.

13:12 Priemyselne najrozvinutejšie krajiny skupiny G7 prisľúbili v sobotu rozšírenie sankcií na sektory, od ktorých je Rusko závislé. Zároveň varovali Čínu v súvislosti s marením sankčných opatrení voči Moskve za ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, informovala agentúra AFP. Ministri zahraničných vecí G7 vo vyhlásení zverejnenom na záver dvojdňového rokovania v Nemecku ďalej uviedli, že nikdy neuznajú hranice, ktoré sa Rusko snaží vojnou na Ukrajine zmeniť.

12:26 Vojna na Ukrajine by mohla dosiahnuť svoj "bod zlomu" v auguste a skončiť sa porážkou Ruska pred koncom tohto roka. Pre stanicu Sky News to v sobotu povedal šéf ukrajinskej rozviedky, generálmajor Kyrylo Budanov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

12:05 Rusko v noci na sobotu pozastavilo dodávky elektriny do Fínska po tom, čo jeho energetická spoločnosť RAO Nordic pohrozila prerušením dodávok pre nedoplatky, uviedol v sobotu agentúre AFP predstaviteľ fínskeho prevádzkovateľa siete. Dodávky "sú od polnoci nulové," povedal Timo Kaukonen. Spoločnosť RAO Nordic v piatok oznámila, že pozastaví dodávky s odvolaním sa na problémy s platbami. 

11:28 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v piatok (13. 5.) prešlo 3143 osôb. Z toho bolo 745 mužov, 1771 žien a 627 detí. O dočasné útočisko požiadalo 199 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 3095 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

11:04 Moskva podnikne primerané preventívne opatrenia v prípade, že Severoatlantická aliancia (NATO) rozmiestni jadrové sily a infraštruktúru v blízkosti ruských hraníc, uviedol v sobotu námestník ruského ministra zahraničných vecí Alekxander Gruško, ktorého citovali tamojšie agentúry. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

10:36 Ukrajina podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne zvíťazila v boji o Charkov. Analytici ISW uviedli, že Rusku sa nepodarilo obkľúčiť druhé najväčšie ukrajinské mesto a teraz sa vzdalo pokusov urobiť to. Od začiatku invázie pritom bolo pre Rusko obsadenie Charkova kľúčovým strategickým cieľom. 

10:15 Telá mŕtvych ruských vojakov zabitých na Ukrajine prevážali na koľajisko pri Kyjeve a spolu so stovkami ďalších umiestnili do chladiarenského vlaku, kde čakajú na čas, kedy budú môcť byť vrátené späť svojim rodinám. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v sobotu.

09:33 Nemecký kancelár Olaf Scholz ani dva a pol mesiaca od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine nezaznamenal zmenu v postoji ruského prezidenta Vladimira Putina. Scholz to povedal v rozhovore pre spravodajský portál t-online, ktorý zverejnili v sobotu. Informovala o tom agentúra DPA. Pritom je podľa nemeckého kancelára jasné, že Rusko nedosiahlo žiaden zo svojich počiatočne určených vojenských cieľov. Ukrajina ovládnutá nebola, naopak, bránila sa s veľkou dávkou zručnosti, odvahy a sebaobetovania, dodal.

08:59 Ústrednou súčasťou pôvodného ruského plánu invázie na Ukrajinu bolo s vysokou pravdepodobnosťou podriadiť väčšinu ukrajinských oblastí dlhodobej proruskej správe, ale podarilo sa to zatiaľ len v Chersonskej oblasti. Uviedlo to v sobotu ráno britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej zvodke o situácii na Ukrajine, zverejnenej na twitteri.

08:13 Od začiatku ruského útoku proti Ukrajine na konci februára sa v Nemecku registrovalo vyše 700-tisíc ľudí utekajúcich pred vojnou v tejto krajine. Uviedol to v sobotu denník Welt am Sonntag. V drvivej väčšine prípadov išlo o ženy či deti. Podľa posledných údajov OSN pred vojnou z Ukrajiny ušlo na šesť miliónov ľudí, časť z nich sa ale začína do krajiny vracať.

07:42 Ukrajinskí vojaci v zničenom obliehanom prístavnom meste Mariupol budú vzdorovať ruským jednotkám napriek nedostatku munície, jedla, vody a liekov "tak dlho, ako budú môcť", uviedol v piatok zástupca veliteľa pluku Azov Sviatoslav Palamar. TASR správu prevzala z agentúry AP. "Pokračujeme v kladení odporu a dodržiavame rozkaz našich vysokopostavených politických lídrov udržiavať obranu. Udržiavame obranu a pokračujeme v boji napriek všetkému," uviedol Palamar

07:16 Život jedného civilistu si vyžiadalo ruské ostreľovanie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kým 12 ďalších ľudí utrpelo zranenia, uviedol v piatok tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala od agentúry AP.

07:05 Ukrajinka Antonina Samojlovová vo štvrtok vystúpila na vrchol najvyššej hory sveta Mount Everest v Himalájach. Táto expedícia mala podľa jej slov potvrdiť "neporaziteľnosť ukrajinského ducha". TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

07:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že aj keď Ukrajinci robia všetko pre to, aby vyhnali zo svojho územia ruských okupantov, "nikto dnes nevie predpovedať ako dlho bude vojna trvať". "To bude, bohužiaľ, záležať nielen na našich ľuďoch, ktorí už teraz do toho dávajú svoju maximum," uviedol Zelenskyj vo svojom video príhovore k národu. "Bude to záležať na našich partneroch, na európskych krajinách a na celom slobodnom svete." Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Všetky dôležité informácie sme pre vás sledovali online aj v piatok. Pozrite si prehľad toho, čo sa stalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!