Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2022 06:05 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Južné Osetsko usporiada referendum, Nemci zhabali jachtu oligarchovi

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Donbase a v smere na Záporožie. Pokračuje tiež ostreľovanie mariupoľských oceliarní Azovstaľ, kde sa z dôvodu dokončenej evakuácie civilistov dá v blízkej budúcnosti očakávať zosilnenie útoku. Ukrajinské sily ďalej bránia ruskému postupu pri rieke Severný Doneck neďaleko obce Bilohorivka na východe Ukrajiny. Všetko podstatné sme s vami sledovali v ONLINE prenose.

2:00 ONLINE prenos je na konci. Ďalšie aktuálne informácie nájdete v spravodajstve cas.sk.

1:58 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje ešte väčší tlak medzinárodného spoločenstva na Rusko. Rokovania s Moskvou o oslobodení obrancov továrne Azovstal v Mariupole sú podľa neho veľmi zložité a Kyjev v nich využíva prostredníkov. Zelenskyj to podľa agentúr Reuters a DPA uviedol vo svojom každodennom video-preslove v piatok večer. "S každým dňom vojny globálne hrozby narastajú, je tu nová príležitosť pre Rusko vyvolať nestabilitu v iných častiach sveta, nielen tu v Európe," povedal Zelenskyj. Medzitým však na Ukrajine umierajú muži a ženy, "ktorí robia všetko pre to, aby každý mohol žiť slobodne," pokračoval. "Je potrebný oveľa väčší tlak na Rusko," dodal.

1:36 V Berlíne dnes začína dvojdňové neformálne rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie, témou stretnutia bude ruská invázia na Ukrajinu. Česko bude zastupovať šéf diplomacie Ján Lipavský. Do nemeckej metropoly dostali pozvanie aj ministri zahraničia Švédska a Fínska, ktoré by mohli v blízkej dobe požiadať o vstup do NATO.

1:15 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok pripustil, že rýchly koniec vojny s Ruskom nie je v dohľade. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Reznikov na sociálnych sieťach napísal, že bude trvať určitý čas, kým západné zbrane prinesú celkový obrat v prospech Ukrajiny. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok pripustil, že rýchly koniec vojny s Ruskom nie je v dohľade. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Reznikov na sociálnych sieťach napísal, že bude trvať určitý čas, kým západné zbrane prinesú celkový obrat v prospech Ukrajiny. "Vstupujeme do novej - dlhodobej - fázy tejto vojny," uviedol Reznikov na svojom účte na Facebooku. "Čakajú nás extrémne ťažké týždne. Koľko ich bude, to nevie nikto naisto povedať," dodal. 

23:34 Spoločnosť Gunvor, jeden z najväčších svetových obchodníkov s plynom a ropou, má i dva mesiace po tom, ako Rusko začalo vojenskú inváziu na Ukrajine, stále svoju pobočku v Česku. Firmu vybudoval ruský oligarcha Gennadij Timčenko, na ktorého boli uvalené sankcie. Podľa viacerých ľudí blízkych Kremľu bol faktickým vlastníkom spoločnosti ruský prezident Vladimir Putin. Firmu teraz vyšetrujú české tajné služby, oznámila v piatok stanica ČT24. Gunvor je globálna spoločnosť s obratom 50 miliárd eur, jej česká pobočka sídli v Prahe v jednej z advokátskych kancelárií v mestskej štvrti Vinohrady. Miestni obyvatelia však o tom veľa nevedia. "Majú len doručovaciu adresu, ale nikto z ľudí tu nie je," uviedol jeden z obyvateľov.

22:48 Taliansko v júni usporiada stretnutie na ministerskej úrovni s ďalšími stredomorskými krajinami, ktorého cieľom bude snaha odvrátiť potravinovú krízu vyvolanú vojnou na Ukrajine. Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio povedal v piatok novinárom v Nemecku, popri stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G7, že budúcomesačné stretnutie sa bude zaoberať tým, ako diverzifikovať zdroje potravín, aby sa „zamedzilo potravinovej kríze, ktorá môže viesť k hladomorom a spôsobiť ešte masívnejšie migračné toky“.

22:33 Spojené štáty v piatok znova obvinili Rusko z toho, že využíva Bezpečnostnú radu OSN na šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií o biologických zbraniach na Ukrajine, aby odvrátilo pozornosť od svojej brutálnej vojny proti menšiemu susedovi. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Zástupca veľvyslankyne USA pri OSN Richard Mills označil v piatok ruské tvrdenia o údajnom zapojení Spojených štátov do ukrajinského programu na vývoj biologických zbraní za "výslovne falošné a nezmyselné".

22:16 Ukrajinskí a francúzski experti identifikovali vďaka analýze DNA prvých päť predtým nerozpoznaných tiel, ktoré boli nájdené v Buči pri Kyjeve po stiahnutí ruských vojakov. Na facebooku o tom podľa agentúry Unian informovala ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. "Francúzska misia spoločne s ukrajinskými expertmi spracovala časť profilov DNA nerozpoznaných tiel a odhalila medzi nimi päť zhôd s rodinnými príslušníkmi, ktorí hľadajú svojich blízkych," napísala Venediktovová. Prokurátorka spresnila, že spolu vzorky svojho DNA francúzskej misii poskytlo 74 príbuzných ľudí, ktorí sa nezvestní. Špecialisti v skúmaní profilov DNA pokračujú a je možné, že nájdu ďalšie zhody, dodala prokurátorka.

21:45 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko potvrdil, že sa zúčastní na výročnom Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom horskom stredisku Davos, na ktorom by mala dominovať téma Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v piatok.

WEF zároveň oznámilo, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tomto fóre prostredníctvom videokonferencie vystúpi s prejavom 23. mája. Očakáva sa, že na podujatí sa zúčastní aj podpredseda ukrajinskej vlády Mychajlo Fedorov.

21:25 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) od začiatku vojny zakázala vstup na územie Ukrajiny 13 zahraničným novinárom z dôvodu výroby "materiálu na objednávku pre kremeľských propagandistov". TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v piatok. SBU vo vyhlásení uviedla, že novinári "vo svojich provokatívnych ‚článkoch‘ uvádzali dezinformácie o situácii na fronte a zdiskreditovali ukrajinskú armádu". Zakázaný vstup na Ukrajinu majú spočiatku na tri roky.

21:08 Nemecké úrady zadržali luxusnú jachtu Luna patriacu ruskému podnikateľovi zo sankčného zoznamu Európskej únie, ktorý vznikol po začiatku invázie Ruska na Ukrajine. V piatok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) agentúre DPA potvrdil, že majiteľ Luny je na sankčnom zozname EÚ od 8. apríla. Hoci BKA neuviedol meno tohto sankcionovaného muža, v tvíte napísal, že majiteľom plavidla je podniakteľ Farchad Achmedov.

20:38 Ženy, ktoré utiekli pred vojnou do Poľska, musia mať prístup k službám v oblasti reprodukčného zdravia a práv, ktoré spĺňajú medzinárodné právne normy, vrátane práva na umelé prerušenie tehotenstva. V piatok to uviedla predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Gillian Triggsová, ktorá má na starosti ochranu utečencov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

20:29 V Zaporižskej oblasti uniesli ruskí okupanti dovedna 271 ľudí. Na Telegrame to uviedol regionálny gubernátor Oleksandr Staruch s tým, že v zajatí naďalej zostáva viac ako 100 osôb.

19:57 Južné Osetsko usporiada referendum o pripojení sa k Rusku 17. júla. Juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov v piatok podpísal príslušný výnos. Informovala o tom jeho kancelária prostredníctvom vyhlásenia. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

19:43 Taliansko rozhodne podporuje snahu Fínska a Švédska vstúpiť do NATO po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio, ktorý sa zúčastnil na stretnutí šéfov diplomacií krajín G7 v Berlíne. TASR správu prevzala od agentúry ANSA. "My Taliani veľmi radi privítame tieto dve krajiny v tejto veľkej aliancii, ktorá bráni svoje členské štáty a ktorá už desaťročia garantuje mier," povedal Di Maio novinárom v hlavnom meste Nemecka.

19:23 Medzi 1,2 miliónmi Ukrajincov, ktorých od začiatku vojny na Ukrajine nútene deportovali, bolo 210-tisíc detí. Povedala to ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová, ktorá v štátnej televízii obvinila Moskvu z toho, že chce z detí robiť ruských občanov. Informuje o tom spravodajský portál BBC. „Keď nám berú deti, ničia národnú identitu, pripravujú našu krajinu o budúcnosť. Učia tam naše deti v ruštine históriu, ktorú Putin každému povedal,“ vyhlásila Denisovová.

19:10 Lotyšské úrady zakázali vstup ďalším 102 Rusom za podporu vojny Ruska na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

Ľudia zaradení na čiernu listinu nemôžu vstúpiť do Lotyšska na neurčitý čas, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí. Väčšina Rusov na tejto listine pracuje v kultúrnej oblasti. "Dotknuté osoby, prevažne predstavitelia ruskej kultúry, vyjadrujú aktívnu podporu rozhodnutiu ruského prezidenta podniknúť inváziu na Ukrajine. Jednotlivci zaradení na zoznam nežiadúcich osôb (persona non grata) ospravedlňujú inváziu a vojnu Ruska na Ukrajine," napísalo lotyšské ministerstvo vo vyhlásení.

18:53 Priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7 v piatok prisľúbili neotrasiteľnú podporu Ukrajine vo vojne s Ruskom. Európska únia tiež mieni zvýšiť vojenskú pomoc Kyjevu o vyše pol miliardy dolárov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ministri zahraničných vecí krajín zo skupiny G7 sa zišli v druhý deň svojho trojdňového stretnutia (12.-14. mája) v nemeckom turistickom stredisku Wangels. Pridali sa k nim aj šéfovia diplomacie Ukrajiny a Moldavska.

18:23 Fínsky prezident Sauli Niinistö a švédska premiérka Sanna Marinová sa v piatok poďakovali Spojeným štátom za podporu rozhodnutia svojich krajín o členstve v NATO. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyhlásení prezidentky a premiéra na sociálnej sieti. Niinistö a Marinová v piatok absolvovali polhodinový telefonický rozhovor s americkým prezidentom Joeom Bidenom, píše AFP s odvolaním sa na Biely dom. Témou rozhovoru boli podľa fínskeho premiéra "nasledujúce kroky Fínska smerom k členstvu v NATO".

18:07 Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval v piatok ruského rezortného partnera Sergeja Šojgua, aby okamžite pristúpil k zavedeniu prímeria na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Pentagónu. Išlo o prvý telefonický rozhovor medzi šéfmi silových rezortov USA a Ruska od 18. februára. "Lloyd Austin naliehal na okamžité prímerie na Ukrajine a zdôraznil dôležitosť udržiavania komunikačných liniek," uviedol Pentagón vo zverejnenom vyhlásení. Washington viac informácií o telefonáte bezprostredne neposkytol.

17:59 Rusko zastaví dodávky elektrickej energie do Fínska.

17:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron ako sprostredkovateľ v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine zlyhal. V rozhovore s talianskym televíznym kanálom RAI 1 to podľa ukrajinského webu Jevropejska pravda povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

17:41 Ministri zahraničných vecí Švédska a Fínska v piatok uviedli, že budú v sobotu v Berlíne rokovať s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom o postoji Ankary k rozširovaniu NATO. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Správa o stretnutí v hlavnom meste Nemecka prišla po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril nesúhlas s rozširovaním Severoatlantickej aliancie. Najvyšší predstaviteľ Ankary vyhlásil, že rozšíriť NATO o Fínsko a Švédsko by bola "chyba".

17:23 Spojené kráľovstvo oznámilo nové sankcie voči finančnej sieti ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vnútornému okruhu ľudí, vrátane jeho bývalej manželky. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničia. To uviedlo, že Putinov oficiálny majetok je skromný, jeho životný štýl je financovaný „kabalou rodiny, priateľov a elít“, ktorých odmeňuje štátnymi funkciami a bohatstvom výmenou za „nehynúcu lojalitu“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

17:14 V ukrajinskej metropole Kyjiv sa život vo viacerých aspektoch postupne vracia do normálnych koľají. Ako informuje spravodajský web BBC, svedčí o tom i najnovšie zmiernenie nočného zákazu vychádzania.

Ako uviedol kyjivský starosta Vitalij Kličko, po novom sa bude zákaz vychádzania začínať o hodinu neskôr - o 23:00 a potrvá do 5:00 ráno. Od pondelka bude dlhšie premávať mestská verejná doprava.

Kličko však vyzval civilistov, aby pokračovali v dodržiavaní pravidiel zákazu vychádzania, keďže hrozba raketových útokov zo strany Rusov naďalej pretrváva.

17:01 Členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii (NATO) zníži riziko konfliktu v severnej Európe, uvádza sa v analýze bezpečnostnej politiky z dielne strán pôsobiacich vo švédskom parlamente, ktorú zverejnili v piatok. Švédska vláda má podľa očakávania v najbližších dňoch rozhodnúť, či požiada o členstvo v NATO, pripomína tlačová agentúra AFP.

16:49 Rusko vyhostilo z krajiny desať rumunských diplomatov. Tento krok je odpoveďou na vyhostenie desiatich ruských diplomatov z Bukurešti 5. apríla. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

"Ruská federácia vyhlásila desať zamestnancov rumunského veľvyslanectva v Moskve za nežiaduce osoby (persona non grata)," uviedlo vo vyhlásení rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

16:40 Odstrašenie Ruska je hlavnou výzvou, ktorej čelia krajiny slobodného sveta. Počas piatkovej návštevy Litvy to povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Za jediný spôsob, ako to účinne urobiť, považuje posilnenie východného krídla NATO. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

Na to, aby bolo podľa Blaszczaka odstrašovanie účinné, "musí byť zvýšená prítomnosť síl NATO na východnom krídle a táto prítomnosť musí byť trvalá".

16:37 Ruský súd dnes uložil rozhlasovej stanici Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) pokutu vo výške 12,8 milióna rubľov (takerm 190 tisíc eur) za to, že odmietla odstrániť zo svojho webu správy, ktoré sú v Rusku zakázané. Informovala o tom agentúra TASS. Medzi správy neprípustné v Rusku patria informácie o ruskej agresii na Ukrajine, ktoré Moskva označuje za klamlivé.

16:34 Ukrajina už mohla používať prostriedky z novej americkej pomoci na záchranu životov svojich obyvateľov, keby vyčlenenie necelých 40 miliárd dolárov neoddialil senátor Rand Paul. Napísal to dnes na twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba po tom, čo republikánsky zákonodarca vo štvrtok zablokoval schválenie balíka v zrýchlenom režime. Konečné hlasovanie o návrhu o vojenskej a humanitárnej pomoci, ktorého prijatie je takmer isté, tak odsunul na budúci týždeň.

16:24 Ukrajina prinútila Rusko znížiť svoje operačné a taktické ciele a vojna teraz vstupuje do „dlhej“ fázy. Ako informuje spravodajský web CNN, v piatok to na Facebooku uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Aby sme ju teraz vyhrali, musíme starostlivo plánovať zdroje, vyvarovať sa chýb, naprojektovať svoju silu tak, aby sa nám nakoniec nepriateľ neodvážil postaviť,“ povedal minister obrany.

Podľa Reznikova Moskva očakávala, že Ukrajina v priebehu pár dní kapituluje a Kremeľ zavedie na Ukrajine nový proruský politický systém. Reznikov však povedal, že „ukrajinská armáda a celé ukrajinské obyvateľstvo odrazili okupantov a zmarili ich plány“.

Dôležitá zmena sa podľa Reznikova udiala aj na medzinárodnej úrovni. „Ukrajina za mesiac dosiahla integráciu v oblasti obrany, čo sa nepodarilo dosiahnuť 30 rokov. Od našich partnerov dostávame ťažké zbrane. Predovšetkým americké húfnice sú už nasadené na fronte. Pred tromi mesiacmi sa to sa považovalo za nemožné,“ poznamenal Reznikov.

16:10 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v piatok priemyselne najrozvinutejšie krajiny zo skupiny G7, aby skonfiškovali ruské majetky, ktorými sa pomôže prebudovať Ukrajina po skončení invázie Ruska. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

"Hovoríme o stovkách miliárd dolárov. Rusko musí platiť," povedal šéf ukrajinskej diplomacie.

16:05 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine.

 

15:54 Rusko odpáli každý deň na Ukrajinu desať až štrnásť riadených striel. Na Telegrame to uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. „Nedávno sa Rusko uchýlilo k taktike masívneho používania nadzvukových protilodných riadených striel typu X-22 na zacielenie civilnej infraštruktúry,“ povedal Zalužnyj. Rusko podľa neho zmenilo stratégiu, aby sa vyhlo použitiu lietadiel, ktorých už stratilo príliš veľa. „Máme to ťažké, ale naša nálada je bojovná a sústredíme sa len na víťazstvo,“ poznamenal Zalužnyj.

15:54 Prípadné rozšírenie Severoatlantickej aliancie o Fínsko a Švédsko bude prínosom pre spojencov a posilní aj bezpečnosť Českej republiky. ČTK to povedal český veľvyslanec pri NATO Jakub Landovský, podľa ktorého by mohol byť prijímací proces rýchlejší ako pri českom vstupe pred 23 rokmi. Obe krajiny sa novými členmi stanú v prípade, že po podaní prihlášky získajú súhlas všetkých 30 aliančných štátov. Viaceré krajiny vrátane Česka už dali najavo, že ich mienia podporiť. Kriticky sa naproti tomu dnes k veci postavil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

14:59 Kyjev dnes požiadal štáty zo skupiny najsilnejších ekonomík G7, aby prijali zákony o zhabaní majetku ruského štátu na svojom území a financovali tak obnovu Ukrajiny. Novinárom to na okraj stretnutia ministrov zahraničia skupiny G7 v Nemecku povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

14:47 V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny horí viac ako 1500 hektárov lesa. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Keďže naďalej pokračujú boje na hraniciach medzi Mykolajivskou a Dnipropetrovskou oblasťou, situácia sa stáva kritickou, keďže ruskí okupanti pokračujú v posilňovaní svojich pozícií a práve zo spomenutej Chersonskej oblasti ostreľujú susedné regióny.

14:29 Nemecký kancelár Olaf Scholz a ruský prezident Vladimir Putin absolvovali v piatok telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali najmä o situácii na Ukrajine "s dôrazom na humanitárne aspekty". Ako s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa informovala agentúra DPA, šlo o ich prvý spoločný rozhovor po niekoľkých týždňoch a iniciovala ho nemecká strana. Kremeľ vo svojom vyhlásení dodal, že jednou z tém rozhovoru bol aj stav rusko-ukrajinských rokovaní. Podľa britskej stanice BBC Putin nemeckému kancelárovi povedal, že mierové rokovania blokuje Kyjev, nie Moskva.

14:15 Ukrajinský súd odročil proces s ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov na Ukrajine. Vôbec prvý proces tohto druhu sa začal v piatok v Kyjeve a po krátkom procedurálnom pojednávaní bol odročený na 18. mája. TASR informáciu prevzala z televízie Sky News.

13:59 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes uviedol, že nie je naklonený vstupu Fínska a Švédska do NATO. Podľa neho by prijatie škandinávskych krajín do Severoatlantickej aliancie bolo chybou, pretože obe krajiny na svojom území hostili "veľký počet teroristických organizácií", uviedla agentúra Reuters. Erdogan dodal, že Turecko urobilo chybu, keď v minulosti súhlasilo so vstupom do NATO svojho regionálneho rivala Grécka.

13:57 Rusko pokračuje v delostreleckom ostreľovaní a náletoch na juhoukrajinské mesto Mariupoľ ležiace na pobreží Azovského mora. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na ukrajinské ozbrojené sily.

13:29 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vyčlenila 1,5 milióna eur na špeciálny projekt na podporu Populačného fondu OSN (UNFPA) pre pomoc ženám a dievčatám na Ukrajine poskytovaním služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia. Informuje spravodajca TASR. Financovanie bude zamerané na základné vybavenie vrátane núdzových súprav pre tehotné ženy. Okrem toho budú zriadené dve mobilné zdravotnícke jednotky pre urgentnú pôrodnícku a novorodeneckú starostlivosť.

13:10 Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovoril s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem o evakuácii civilistov z oceliarní Azovstal, poslednej ukrajinskej bašty v prístavnom meste Mariupol pri Azovskom mori. S odvolaním sa na Kremeľ to dnes napísala ruská agentúra TASS.

13:05 Británia rozšírila svoj sankčný zoznam o 12 ľudí z najbližšieho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina. Je medzi nimi aj bývalá manželka šéfa Kremľa, jeho údajná priateľka a niekoľko bratrancov. S odvolaním sa na britské ministerstvo zahraničia to uviedla agentúra Reuters.

12:42 Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir v piatok odsúdil krádež obilia, ktorej sa Rusko dopustilo na východe Ukrajiny. Narážal zrejme aj na medializovaný prípad ruskej lode Matros Pozynich (Matros Pozynič), ktorá do Stredomoria prepravila obilie ukradnuté na Ukrajine. Ukrajinské úrady na to upozornili viaceré stredomorské krajiny, a tak túto zásielku odmietli v Egypte a údajne aj v Libanone. Podľa spravodajskej televízie CNN sa táto loď momentálne nachádza v sýrskom prístave Lázijkíja.

12:36 Členstvo Švédska v NATO by posilnilo bezpečnosť susedných krajín a znížilo riziko konfliktu v severnej Európe. Vyplýva to z bezpečnostnej správy švédskeho parlamentu, ktorá okrem iného analyzuje prínosy a riziká vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie. Švédsko prehodnocuje svoju neutralitu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

12:34 Ukrajina bude s Ruskom bojovať o Hadí ostrov v Čiernom mori tak dlho, ako to bude potrebné. Dnes to vyhlásil šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. Podľa niektorých vojenských činiteľov môžu byť boje z posledných dní pri Hadího ostrove predzvesťou bitky o nadvládu nad západom čiernomorského pobrežia, píše agentúra Reuters.

11:52 V Kyjeve začal súd s ruským vojakom obvineným zo zabitia 62-ročného civilistu. Ide o prvý takýto proces od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

11:49 Členstvo Švédska v NATO by posilnilo bezpečnosť susedných krajín a znížilo riziko konfliktu v severnej Európe. Vyplýva to z bezpečnostnej správy švédskeho parlamentu, ktorá okrem iného analyzuje prínosy a riziká vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie. Švédsko prehodnocuje svoju neutralitu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

11:35 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes ako "extrémne sebavedomý, drzý a nevychovaný" kritizoval postoj Západu k Rusku a Číne. Za spornú označil podľa ruskej agentúry TASS aj neškodnosť ceruzky Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie, ktoré predpovedal budúcnosť "prívesku Severoatlantickej aliancie".

11:30 Grécky parlament schválil vo štvrtok v noci predĺženie obrannej dohody so Spojenými štátmi. To umožní americkej armáde naďalej využívať základne a ďalšiu vojenskú infraštruktúru v krajine. Dohoda platí päť rokov a predlžuje sa automaticky, ak ju jedna zo strán nevypovie, uviedla dnes grécka tlač.

11:29 V situácii, keď ruské útoky na ukrajinské územie neustávajú, sa učitelia snažia pre deti vytvoriť aspoň trochu normálne podmienky. V Charkove, druhom najväčšom meste na Ukrajine, sa vyučovanie koná na jednej zo staníc metra, ktoré sa kvôli dopadajúcim bombám stalo domovom mnohých rodín, píše agentúra AP.

11:13 Rusko radšej používa strely s plochou dráhou letu na ostreľovanie ukrajinských cieľov, ako aby nasadilo letectvo. Jedným z dôvodov tejto taktiky môžu byť vysoké straty, ktoré ruské letectvo utrpelo, upozornil náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom, šéfom zboru náčelníkov štábov Marekom Milleym.

10:59 Ruské sily vynakladajú výrazné úsilie v okolí ukrajinských miest Izjum a Sjevjerodoneck v snahe o prelom smerom k regiónom miest Slovjansk a Kramatorsk. V aktualizácii spravodajských informácií o priebehu ruskej vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany. Rezort konštatoval, že ruská armáda sa snaží obkľúčiť ukrajinských vojakov v oblasti línie kontaktu pri separatistických územiach v Doneckej a Luhanskej oblasti. Informuje o tom portál bbc.com.

10:54 Švajčiarska vláda uvoľnila časť pôvodne zmrazeného ruského majetku. Po tomto kroku tak v krajine zostávajú zmrazené ruské aktíva za viac než 6 miliárd švajčiarskych frankov (CHF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:45 Ukrajinské sily sa stiahli z mesta Rubižne v Luhanskej oblasti, ktoré obsadili príslušníci ruských inváznych síl. Prudké boje stále prebiehajú na priemyselných predmestiach Rubižne, informovala televízia CNN s odvolaním sa na viaceré správy z oblasti bojov.

10:24 Európska únia poskytne Ukrajine, ktorá sa už 79. deň bráni ruskej agresii, ďalších 500 miliónov eur na dodávky zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia. Oznámil to v piatok šéf diplomacie EÚ Joseph Borrell, ktorý sa zúčastňuje na zasadnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v Nemecku. TASR správu prevzala z agentúry DPA a Reuters.

10:14 Sankcie, ktoré na ruského ťažiara diamantov Alrosa zaviedli Spojené štáty, vyvolávajú paniku v celom odvetví diamantov. Alrosa totiž dodáva asi tretinu svetovej produkcie. Obchodníci tak hľadajú možnosti, ako naďalej využívať jeden z hlavných zdrojov týchto drahých kameňov na svete, píše agentúra Bloomberg. Výrobcovia luxusných šperkov, ako je Tiffany & Co alebo Signet Jewelers, plánujú prerušiť predaj ruských diamantov. V USA sa ale blíži sezóna svadieb a zúfalí zástupcovia firiem hľadajú východisko v Indii, ktorá je najväčším vývozcom diamantov. Vybrúsi a vyleští sa tam deväť z desiatich kameňov.

10:09 V prípade vstupu Fínska a Švédska do NATO nastane v prvom rade posilnenie kolektívnej bezpečnosti prostredníctvom Severoatlantickej aliancie, ktorá spoločne s EÚ slúži ako ochrankyňa bezpečnosti a stability Európy. Pre TASR to v piatok povedal analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Pavel Havlíček.

9:13 Česko by pri predsedníctve v Rade Európskej únie chcelo usporiadať summit, na ktorom by sa zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V rozhovore s ČTK to povedal minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek (STAN). 

9:08 Pre požiadavku republikánskeho senátora za štát Kentucky Randa Paula sa schválenie ďalšej americkej pomoci Ukrajine v objeme 40 miliárd dolárov odkladá na budúci týždeň. Nadstranícke opatrenie prevažnou väčšinou hlasov schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu USA a rozhodne ju podporujú obe strany politického spektra v americkom Senáte. Konečné schválenie pomoci Ukrajine nie je spochybnené. Senátor Rand Paul však požiadal, aby sa do legislatívy o pomoci vložilo ustanovenie o zriadení postu inšpektora, ktorý bude tieto nové výdavky kontrolovať. Nadstranícky krok v rámci poskytovania pomoci Ukrajine, ktorý podporuje prezident Joe Biden, poukazuje na odhodlanie podporiť Kyjev, ktorý čelí presile zo strany ruskej armády. Informuje o tom portál news.sky.com.

8:57 Ruský prezident Vladimir Putin si vymyslel nezmyselnú obštrukciu o rubľových platbách za plyn a už odpojil od dodávok Poľsko a Bulharsko. Na sociálnej sieti to pripomenul predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že len slovenská dezinformačná scéna, skorumpovaná ruskými agentmi, v tejto súvislosti odmieta vidieť, že Rusko už nie je spoľahlivý dodávateľ energií. Podľa premiéra v tejto súvislosti dezinfomátori vymýšľajú nezmysly ako napríklad ten, že Ukrajina vydiera Slovensko vypnutím ropy a zemného plynu.

8:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je pripravený rokovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a, že „musíme nájsť dohodu“, ale bez ultimáta. V rozhovore pre taliansku štátnu televíznu stanicu RAI hlava ukrajinského štátu ďalej uviedla, že Kyjiv ako súčasť Ruska nikdy neuzná polostrov Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. „Krym mal vždy svoju autonómiu, má svoj parlament, ale v rámci Ukrajiny,“ dodal Zelenskyj.

8:47 Z vraždy novorodenca v Kroměříži je podozrivá dvadsaťštyriročná matka aj jej druh. Policajti vo štvrtok niekoľko hodín čerstvo narodené dieťa hľadali, urobili aj domovú prehliadku u ženy. Novorodeniatko sa však nájsť nepodarilo, povedala ČTK krajská policajná hovorkyňa Simona Kyšnerová. 

8:43 Na medzinárodnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes, ktorý sa uskutoční v dňoch 17. – 28. mája, premietne poslednú snímku litovského režiséra Mantasa Kvedaravičiusa, ktorého začiatkom apríla zabili v ukrajinskom meste Mariupol ruské sily. Vo štvrtok to oznámili organizátori tohto prestížneho podujatia, informuje agentúra AFP.

8:35 Štyria poprední členovia amerického Kongresu z Demokratickej strany vo štvrtok požiadali šéfov technologických spoločností YouTube, TikTok, Twitter a Facebook, aby archivovali obsahy na svojich online platformách, ktoré by mohli byť použité ako dôkazy o tom, že ruskí vojaci páchajú na Ukrajine vojnové zločiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters a stanice Sky News.

8:33 Predseda Európskej rady Charles Michel vyhlásil, že globálnu bezpečnosť ohrozuje ruská invázia na Ukrajinu a nedávne raketové testy vykonané Severnou Kóreou. Podľa agentúry Reuters to Michel uviedol v príhovore prednesenom v piatok počas návštevy v japonskom meste Hirošima, ktoré ako prvé mesto na svete zažilo jadrový útok.

7:56 Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Donbase a v smere na Záporožie, na severovýchode krajiny sa snažia posilniť ochranu hranice s Ukrajinou, uviedol v piatok ukrajinský generálny štáb. Pokračuje tiež ostreľovanie mariupoľských oceliarní Azovstaľ, kde sa z dôvodu dokončenej evakuácie civilistov dá v blízkej budúcnosti očakávať zosilnenie útoku, píše generálny štáb.

6:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer v pravidelnom videoprejave k národu vyhlásil, že ruské sily od začiatku vojenskej ofenzívy na Ukrajine poškodili 570 zdravotníckych zariadení, pričom úplne zničili 101 nemocníc. Toto konanie nazval barbarstvom a hlúposťou. TASR prevzala správu z agentúry AP.

6:40 Ukrajinské sily ďalej bránia ruskému postupu pri rieke Severný Doneck neďaleko obce Bilohorivka na východe Ukrajiny. Vyplýva to zo satelitných snímok spoločnosti BlackSky, napísal server CNN, podľa ktorého intenzívne boje pokračujú v rovnakom ohybe rieky, kde Rusko vystavalo dva pontónové mosty. Tie sily Kyjeva následne zničili.

Satelitné snímky vyhotovené vo štvrtok popoludní zobrazujú dym stúpajúci z hustého lesa západne od rieky. Zrejme sa podľa nich bojuje aj v oblasti, kde boli umiestnené ruské mosty.

6:30 Príbuzní a podporovatelia ukrajinských obrancov v mariupoľských oceliarňach Azovstaľ pri demonštrácii v Kyjeve vyzvali na záchranu uväznených vojakov. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková uviedla, že Ukrajina ohľadom možnej záchrany zranených a vyčerpaných vojakov začala nové rokovania s Moskvou, napísala agentúra Reuters.

6:20 Ukrajinské sily poškodili v Čiernom mori logistickú podpornú loď ruského námorníctva, uviedol hovorca vojenskej správy Odesskej oblasti Serhij Bratčuk. Plavidlo, ktoré je v plameňoch, zasiahla podľa skorších informácií ukrajinská strela, napísala agentúra Unian. Ruské úrady žiadny incident na mori neohlásili a informáciu nemožno nezávisle overiť.

6:00 Situáciu okolo vojny na Ukrajine sme sledovali ONLINE aj vo štvrtok. Pozrite si veľký súhrn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!