Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2022 12:34 | Správy | Domáce správy

Visolajský o zdravotníctve: Všetky vyspelé štáty majú krížové vlastníctvo zakázané

Krížové vlastníctvo v slovenskom zdravotníctve považuje šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský za zásadný problém systému, je podľa neho nevyhnutné ho zakázať.

"Všetky vyspelé štáty majú krížové vlastníctvo v zdravotníctve zakázané, pretože je to v konečnom dôsledku na škodu pacienta po medicínskej stránke a aj po finančnej. V takom systéme sa totiž nedajú reálne kontrolovať finančné toky, čo predstavuje reálne riziko odčerpávania financií zo zdravotníctva," skonštatoval pre TASR v reakcii na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý hovorí o potrebe analýze jeho zákazu.

V krížovom vlastníctve podľa Visolajského pramení značná neefektivita systému a strácajú sa v ňom milióny eur, pôvodne určené na liečbu chorých. Hovorí tiež, že záujmom krížového vlastníka zdravotníckych zariadení je, aby bolo chorých ľudí, vyžadujúcich liečbu, čo najviac. Naopak, záujmom štátu je, aby ľudia boli zdraví a mohli pracovať a odvádzať dane.

"Ak je jeden vlastník zdravotnej poisťovne, nemocníc, lekární a ambulancií, pacient - chorý človek sa stáva len zdrojom zisku a záujem týchto zložiek je nie vyliečiť pacienta, ale ho neustále liečiť a diagnostikovať, pretože len vtedy je zisk. Vyliečený pacient neužíva lieky, nepotrebuje ambulantné vyšetrenie či nemocničnú liečbu," vysvetlil.

Dodal, že krížové vlastníctvo zároveň zásadne obmedzuje súťaž medzi poskytovateľmi a dáva jeho zložkám neférovú výhodu pred konkurenciou. Visolajský podotkol, že krížové vlastníctvo, tak ako funguje v slovenskom zdravotníctve, nie je umožnené v žiadnej vyspelej krajine. Tiež, že LOZ podalo ešte v roku 2015 podnet na Európsku komisiu na krížové vlastníctvo Penty v slovenskom zdravotníctve.

"Zákaz krížového vlastníctva bude pre Pentu znamenať obmedzenie jej obrovských ziskov z peňazí pôvodne určených na liečbu chorých, pre slovenských pacientov to bude znamenať viac financií na ich liečbu," poznamenal.

ÚDZS nedávno zverejnil správu o činnosti úradu za rok 2021. V nej okrem iného hovorí, že jedným z kľúčových faktorov na obnovu systému zdravotníctva je analýza zákazu krížového vlastníctva. Poukazuje pri tom na to, že v roku 2003 sa pri reforme zdravotníctva tento zákaz opomenul, čoho výsledkom je dominancia investičnej skupiny Penta v systéme, ktorá nemá v Európe obdobu.

Penta toto tvrdenie odmieta, naopak, dominantným hráčom je podľa nej štát ako majiteľ najväčšej zdravotnej poisťovne a zároveň regulátor. Boj proti krížovému vlastníctvu v zdravotníctve považuje za nezmyselnú politickú agendu ÚDZS a za iracionálny boj proti pôsobeniu súkromných spoločností v sektore. Podotkla, že zákaz krížového vlastníctva nemá žiadnu oporu v legislatíve a vo výsledku by nepriniesol nič pozitívne pre pacienta a ani pre lepšiu kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Lekárski odborári ÚDZS v snahe podporujú. "Lekári veľmi vítajú, že ÚDZS sa pod novým vedením vrátil k svojmu poslaniu, a týmto verejne vyjadrujeme podporu práci riaditeľky Renáty Bláhovej," dodal Visolajský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!