Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Útok pri hraniciach so Slovenskom: Zakarpatskú oblasť zasiahla raketa

Ruské sily začali v utorok opäť útočiť na mariupoľskú oceliareň Azovstaľ. Invázia si podľa Ukrajiny na ruskej strane dosiaľ vyžiadala 24 200 mŕtvych vojakov. Najmenej deväť civilistov prišlo v utorok ráno o život v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v dôsledku ostreľovania ruskými jednotkami. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách pre "nepriateľské krajiny". Všetko podstatné sme sledovali ONLINE.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

2:00 Tento ONLINE sa skončil. Nové informácie z diania na Ukrajine vám sprostredkujeme opäť ráno.

1:54 Pri utorkovej zrážke cisterny s benzínom s mikrobusom a autobusom v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny zomrelo 27 ľudí, uviedol podľa agentúry Unian poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Ide podľa neho o najhoršiu dopravnú nehodu za posledných desať rokov. Úrady pôvodne informovali o 16 obetiach. Nehoda sa stala na ceste spájajúcej Kyjev s mestom Čop pri hraniciach so Slovenskom a Maďarskom. Po zrážke vozidiel vypukol požiar.

0:28 Ruské útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny si v utorok vyžiadali celkovo 21 civilných obetí a 27 zranených. Informoval o tom miestny gubernátor Pavlo Kyrylenko. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

23:45 Americký prezident Joe Biden dnes navštívil závod zbrojárskej spoločnosti Lockheed Martin v štáte Alabama, kde sa vyrábajú protitankové strely Javelin používané ukrajinskou armádou proti ruským inváznym silám. Spojené štáty uvádzajú, že od februárového začiatku ruskej invázie poslali alebo prisľúbili ukrajinskej armáde 5500 riadených striel Javelin. Zbraň je primárne určená na ničenie obrnených cieľov, ako sú tanky alebo obrnené transportéry a z Ukrajiny v posledných týždňoch prišiel rad správ či videí naznačujúcich, že Ukrajincom sa ju darí účinne používať.

"Umožňujete Ukrajincom, aby sa bránili," povedal dnes Biden pracovníkom závodu Lockheed Martin v Alabame. Podľa agentúry AP šéf Bieleho domu pri prehliadke továrne povedal, že ukrajinskí rodičia v dôsledku úspechu amerických protitankových striel pomenúvajú svoje deti Javelin alebo Javelina. "Každý robotník v tomto areáli a každý americký daňový poplatník priamo prispieva k boju za slobodu," vyhlásil. "Buď Ukrajincov v obrane ich krajiny podporíme, alebo budeme prihliadať na to, ako Rusko pokračuje so svojimi zverstvami a agresiou," povedal tiež Biden.

22:55 Z mariupolských železiarní a oceliarní Azovstal, ktoré sú ďalej v obkľúčení ruských síl, sa podarilo evakuovať 101 ľudí. Väčšina z nich je teraz v Záporoží, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl. Evakuovaným ľuďom sa dostáva humanitárna pomoc vrátane psychologickej starostlivosti. Oznámila to OSN, ktorá sa podieľala na záchrannej operácii s cieľom evakuovať civilistov uviaznutých v rozľahlom hutníckom komplexe, ktorý zostáva poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupole.

22:36 290 tiel civilistov objavili v meste Irpiň neďaleko Kyjeva odvtedy, ako sa odtiaľ stiahli ruskí vojaci. Uviedol to v utorok na Facebooku starosta mesta Olexandr Markušyn, informuje spravodajská stanica CNN. Markušyn uviedol, že úradom sa dosiaľ podarilo identifikovať 185 mŕtvych, väčšinou išlo o mužov. Príčinou ich úmrtí boli podľa jeho slov zranenia spôsobené šrapnelmi a strelnými zbraňami.

22:18 Ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov odsúdil v utorok ruskú propagandu, ktorá obhajuje použitie jadrových zbraní v konflikte na Ukrajine. Muratov varoval, že splnenie týchto hrozieb by znamenalo "koniec ľudstva". Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že ruské jadrové sily boli uvedené do stavu vysokej pohotovosti krátko po tom, ako ruská armáda 24. februára začala útok na Ukrajinu.

21:58 Zakarpatskú oblasť na Ukrajine ležiacu pri hraniciach so Slovenskom v utorok zasiahla raketa. Išlo o prvý raketový útok Ruska na túto oblasť od začiatku invázie na Ukrajinu. Informuje o tom TASR na základe správ Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) a americkej stanice CNN.

21:40 Podpora Nemcov dodávkam zbraní na Ukrajinu brániacu sa voči ruskej agresii v porovnaní so začiatkom apríla klesla z 55 na 46 percent. Za rovnaký čas stúpol z 33 na 44 percent počet ľudí, ktorí sú kategoricky proti takýmto dodávkam vojenskej pomoci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Forsa pre televízie RTL/n-tv, ktorý bol zverejnený v utorok.

21:18 Predseda opozičnej nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ešte predtým Merz navštívil mesto Irpiň, ktoré zničili ruské jednotky. TASR prevzala správu z agentúry DPA, ktorá pripomenula, že išlo o prvú návštevu popredného nemeckého politika na Ukrajine od začiatku ruskej invázie.

Merz a Zelenskyj spolu hovorili približne hodinu, uviedol hovorca nemeckého politika na Twitteri. "Rozhovor bol, čo sa týka atmosféry a obsahu, mimoriadne dobrý," priblížil. O jeho obsahu sa však Merz chce najprv porozprávať s kancelárom Olafom Scholzom, dodal hovorca.

Otvoriť galériu

21:04 Veľká Británia poskytne ukrajinskej armáde drony Malloy T150, ktoré sú schopné prepravovať ťažké vybavenie pre vojakov na frontovej línii. Pôjde o súčasť vojenskej pomoci v hodnote 300 miliónov libier, ktorú ohlásil predseda britskej vlády Boris Johnson. Drony Malloy T150 môžu doletieť do vzdialenosti 70 kilometrov a niesť náklad do hmotnosti 68 kilogramov. Vyrába ich britská spoločnosť Malloy Aeronautics. Informuje o tom portál news.sky.com.

20:53 Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré Ukrajine prispievajú najviac v oblasti humanitárnej či vojenskej pomoci. Vojna, ktorá sa odohráva na ukrajinskom území, je totiž bojom za naše hodnoty. V stredu to v relácii Hlboká Online na TASR TV uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus. "Slovensko je na Ukrajine vnímané ako jeden z najspoľahlivejších partnerov," povedal Klus.

Podľa jeho slov SR doposiaľ Ukrajine darovala vojenskú techniku v hodnote 132 miliónov eur. "(Putin) nielenže spojil ukrajinský národ..., ale dosiahol presný opak toho, čo chcel, pretože vyprovokoval Fínsko a Švédsko, aby sa uchádzali o členstvo v Severoatlantickej aliancii," pokračoval Klus.

20:33 Ukrajinský parlament v utorok schválil zákon zakazujúci činnosť politických strán, ktoré ospravedlňujú, uznávajú alebo popierajú ozbrojenú agresiu Ruska voči Ukrajine. Na základe správy agentúry Interfax o tom informoval britský denník The Guardian, odkiaľ svoju správu prevzala TASR. Zákon podporilo 330 poslancov. Hlasovalo zaň aj 17 bývalých poslancov Opozičnej platformy – Za život, ktorá je označovaná za proruskú.

20:28 Ruské sily údajne útočia z viacerých smerov na západoukrajinské mesto Ľvov – v utorok večer krátko pred 20.30 h miestneho času (19.30 h SELČ) bolo v centre Ľvova zreteľne počuť najmenej štyri výbuchy. TASR prevzala správu z agentúry AP. 

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj na sociálnej sieti Twitter vyzval ľudí, aby sa ukryli v protileteckých krytoch. Ciele ruského útoku neboli bezprostredne známe.

20:08 Ruské jednotky deportovali z prístavného mesta Mariupol takmer 40.000 ľudí, pričom ich odviezli buď priamo do Ruska, alebo na územie samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorá bola vyhlásená v roku 2014 v časti regiónu Donbas na východe Ukrajiny. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN to v utorok v rámci on-line brífingu, ktorý sa konal v Ukrajine Media Centre Ukrinform v Kyjeve, uviedol mariupolský starosta Vadym Bojčenko.

19:43 Najmenej desať ľudí zomrelo a ďalší pätnásti utrpeli zranenia, keď ruská armáda v utorok ostreľovala chemický závod v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. „Rusi presne vedia, kam majú cieliť, zamestnanci práve skončili pracovnú zmenu a čakali na autobus na zastávke, aby sa dostali domov," napísal guvernér na komunikačnej platforme Telegram. „Je to ďalší cynický zločin Rusov v našej krajine," dodal Kyrylenko.

19:21 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová obvinila v utorok Rusko z toho, že využíva znásilňovanie ako vojenskú taktiku. Ruského prezidenta Vladimira Putina nazvala "hlavným zločincom 21. storočia". TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry Reuters.

19:10 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa v gréckom prístavnom meste Alexandrupoli v utorok stretol s lídrami Bulharska, Severného Macedónska a Srbska, aby prediskutovali spustenie nového terminálu na dovoz skvapalneného zemného plynu. Ten neďaleko spomenutého mesta uvedú do prevádzky na budúci rok.

18:44 Predseda indickej vlády Naréndra Módí vyzval na prímerie na Ukrajine a apeluje na Kyjiv a Moskvu, aby viedli mierové rokovania. Počas návštevy Dánska, kde má na programe stretnutie s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou, indický premiér v Kodani povedal, že jeho krajina chce „okamžité prímerie na Ukrajine a uplatnenie dialógu a diplomacie na riešenie tohto problému". India je kritizovaná za svoj neutrálny postoj k ruskej vojne na Ukrajine. Informuje o tom portál bbc.com.

18:31 Nemecká vláda chce vytvoriť v Berlíne centrum pre nezávislých novinárov z vojnou zasiahnutých krajín, akými sú v súčasnosti napríklad Ukrajina, Rusko či Bielorusko, a umožniť im tak slobodne vykonávať svoje povolanie. TASR prevzala správu z agentúry DPA. Ako priblížila v utorok nemecká ministerka pre kultúru a médiá Claudia Rothová, žurnalisti z krajín ovplyvnených vojnou, dostanú v Berlíne k dispozícii prostriedky na to, aby mohli čeliť ruskej dezinformačnej kampani.

18:09 Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje na najbližšom summite NATO vetovať prípadnú pozvánku Severoatlantickej aliancie pre Fínsko. TASR o tom informuje podľa správy chorvátskej agentúry HINA. "Ako hlava štátu zastupujúca Chorvátsko na summite NATO budem vetovať túto pozvánku, ak bude predložená na tejto úrovni," vyhlásil Milanovič na tlačovej konferencii v chorvátskom meste Vukovar. Chorvátsky prezident si však nie je istý, či sa mu podarí prinútiť chorvátskeho veľvyslanca pri NATO, aby prijal jeho postoj a vetoval pozvánku pre Fínsko, ak bude predložená na úrovni veľvyslancov.

17:54 Britská vláda v utorok oznámila, že Ukrajine daruje 13 obrnených vozidiel na pomoc pri evakuácii civilistov z obliehaných oblastí na východe štátu. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters. Vozidlá s oceľovým plášťom, ktoré sú odolné voči projektilom s vysokou úsťovou rýchlosťou, protipechotným mínam aj improvizovaným výbušným zariadeniam, budú na Ukrajine používať aj na prepravu civilných predstaviteľov či robotníkov pracujúcich na obnove železničných tratí, uviedla britská vláda.

17:28 Ukrajinská veľvyslankyňa v Budapešti Ľubov Nepopová požiadala v utorok maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa o stretnutie, aby získala informácie o tom, čo presne povedal premiér Viktor Orbán pápežovi Františkovi o ukončení vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server azonnali.hu.

17:08 Ruské sily začali v utorok opäť útočiť na mariupoľskú oceliareň Azovstaľ. Učinili tak približne dva týždne po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojej armáde, aby na komplex neútočila, ale radšej ho zablokovala.

Zástupca veliteľa bataliónu Azov Svjatoslav Palamar, ktorý pomáha brániť poslednú baštu ukrajinského odporu v strategickom prístavnom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora, pre agentúru AP potvrdil, že oceliareň opäť čelí ruským útokom. „Je to pravda,“ poznamenal.

17:04 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyzval Západ, aby prestal dodávať zbrane Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa vyhlásenia zverejneného tlačovou službou Kremľa Putin povedal, že Rusko je "napriek nedôslednosti a nepripravenosti Kyjeva na serióznu prácu" na rokovaniach "stále otvorené dialógu".

16:21 Organizácia Spojených národov oznámila, že zo železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupoľ, ktoré už dva mesiace obliehajú ruské sily, sa podarilo v utorok úspešne evakuovať 101 civilistov. Išlo o spoločnú operáciu OSN a Červeného kríža. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

16:07 Zo železiarní a oceliarní Azovstaľ v Mariupoli obkľúčených ruskými silami sa podarilo evakuovať 101 ľudí. Väčšina z nich je teraz v Záporoží, ktoré je pod kontrolou ukrajinských síl. Evakuovaným ľuďom sa dostáva humanitárna pomoc vrátane psychologickej starostlivosti. Oznámila to dnes OSN, ktorá sa podieľala na záchrannej operácii s cieľom evakuovať civilistov uviaznutých v rozľahlom hutníckom komplexe, ktorý zostáva poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupole.

15:58 Britský premiér Boris Johnson v utorok počas videopríhovoru k ukrajinskému parlamentu vyhlásil, že Ukrajina porazí Rusko a opäť bude slobodnou krajinou. TASR prevzala správu zo spravodajskej stanice Sky News. "Mám dnes pre vás jednu správu: Ukrajina zvíťazí, Ukrajina bude slobodná," zdôraznil Johnson. Ukrajina podľa jeho slov vo svojom boji proti ruskej agresii "rozbila mýtus o neporaziteľnosti (prezidenta Vladimira) Putina". Rozhodnutie šéfa Kremľa spustiť ofenzívu na Ukrajine nazval Johnson "gigantickým omylom, aký môže spraviť len autokrat".

15:57 Invázia na Ukrajinu si dosiaľ na ruskej strane vyžiadala 24 200 mŕtvych vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 1062 tankov, 2567 bojových obrnených vozidiel, 475 delostreleckých systémov, 162 odpaľovacích raketových systémov, 80 systémov protivzdušnej obrany, 155 vrtuľníkov, 194 lietadiel, 1843 vozidiel a palivových nádrží, 291 dronov a 10 lodí. Generálny štáb informoval, že počas pondelka zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v okolí Izjumu v Charkivskej oblasti.

15:37 India vyzýva na prímerie na Ukrajine a mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. V utorok to v Kodani uviedol indický premiér Naréndra Módí, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

15:32 Dánska premiérka Mette Frederiksenová v utorok vyzvala svojho indického kolegu Naréndru Módího, aby sa pokúsil využiť svoj vplyv na Rusko a presvedčil ho k ukončeniu vojny na Ukrajine.

15:25 Spojené kráľovstvo pošle Ukrajine v najbližších týždňoch ďalšie zbrane v rámci podporného balíka vo výške 300 miliónov libier. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to britský premiér Boris Johnson.

15:13 Francúzsky prezident Emmanuel Macron po viac ako mesiaci po telefóne hovoril s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. V médiách sa ale následne objavila jediná informácia – hovor, ktorý začal po poludní, trval dve hodiny a desať minút.

15:13 Ukrajinci si nechávajú stále častejšie vytetovať motívy, ktoré symbolizujú ich odpor proti ruskej invázii. Tatéri dostávajú zákazky na obrázky ukrajinských národných symbolov, protitankových striel alebo molotovových koktailov. Obľúbený je aj typ chleba, ktorý sa stal jedným zo symbolov odporu, pretože jeho názov je pre rusky hovoriacich ľudí takmer nevysloviteľným jazykolamom, píše server The Guardian.

14:49 Taliansky premiér Mario Draghi vyzval v utorok počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) na rýchle prehodnotenie mechanizmov Európskej únie, aby mohla čeliť bezprecedentným výzvam spojeným s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu a so zvyšujúcimi sa cenami energií. Historické výzvy, ktoré konflikt na Ukrajine prináša, pritom musia podľa Draghiho posilniť EÚ. TASR o tom informuje na základe správ agentúr ANSA, AFP a Bloomberg.

14:38 Ukrajina vyhrá a bude slobodná, povedal dnes britský premiér Boris Johnson prostredníctvom videohovoru poslancom ukrajinského parlamentu. Ukrajina zničila mýtus neporaziteľnosti ruského prezidenta Vladimíra Putina, dodal. O prejave informovala agentúra Reuters s odkazom na jeho prepis poskytnutý úradom britskej vlády.

14:36 Najmenej deväť civilistov prišlo v utorok ráno o život v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v dôsledku ostreľovania ruskými jednotkami. S odvolaním sa na gubernátora uvedenej oblasti Pavla Kyrylenka o tom informovala stanica BBC.

14:34 Ruská armáda v utorok oznámila, že jej sily a promoskovskí separatisti používajú delostrelectvo a lietadlá pri útokoch na priemyselný komplex Azovstaľ v Mariupoli, kde sa vojaci a civilisti ukrývajú v spleti podzemných tunelov. Informovala o tom agentúra AFP.

14:22 Koordinátorka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie Dorit Nitzanová v utorok oznámila, že ľudia evakuovaní z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol "sú na ceste" do vládnou kontrolovaných oblastí, vzdialených od najhorších bojových zón, kde bojujú ukrajinské a ruské sily. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

14:21 Najvyšší súd na Fidži povolil Spojeným štátom zhabať superjachtu, o ktorej tvrdia, že patrí ruskému oligarchovi Sulejmanovi Kerimovovi. Referuje o tom spravodajský web CNN.

14:05 Ruskí maloobchodníci Magnit a Lenta rokujú so svojimi dodávateľmi a ďalšími stranami o dovoze tovaru cez Kazachstan, južného suseda a blízkeho partnera Moskvy. Uviedol to v utorok kazašský spravodajský web Tengrinews.kz.

14:04 Taliansky premiér vyzval na to, aby Európa po ruskej invázii na Ukrajinu rýchlejšie postupovala smerom k väčšej integrácii obrany. Mario Draghi poslancom Európskeho parlamentu v Štrasburgu povedal, že európske výdavky na obranu „sú hlboko neefektívne rozdeľovanie zdrojov, ktoré blokuje výstavbu skutočnej európskej obrany“. Zároveň vyzval na konferenciu na zlepšenie koordinácie výdavkov na obranu.

13:54 Na Slovensku sa bude opravovať a modernizovať ukrajinská bojová technika.

13:53 Pre nemecké firmy je náročné nahradiť dovoz z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska. Z prieskumu mníchovského inštitútu Ifo vyplýva, že len 13,8 percenta priemyselných firiem dokáže v najbližšom období nahradiť svoje zdroje dodávok. Inštitút o tom informoval v správe, ktorú zverejnil v utorok.

13:42 Rusko sa v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora usiluje o zmenu sociodemografického obrazu v regióne. Referuje o tom web nv.ua s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyryla Budanova.

13:42 Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo šéfa izraelskej diplomacie Jaira Lapida z „antihistorických vyjadrení“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

13:41 Jeden z návrhov na stíhanie ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho vojnu na Ukrajine sa vracia do Norimbergu, kde osobitný tribunál súdil nacistických predstaviteľov po druhej svetovej vojne. Táto myšlienka je sporná, napísal v pondelok americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

13:29 Líder nemeckej konzervatívnej opozície Friedrich Merz sa v utorok v Kyjive zúčastní na stretnutí s ukrajinskými predstaviteľmi. Na schôdzke nebude nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý dal najavo, že tak skoro na Ukrajinu nezavíta.

Otvoriť galériu

13:15 Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk ostro kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza za to, že na znak podpory ešte nenavštívil ukrajinskú metropolu Kyjev, ako to urobilo už niekoľko iných európskych lídrov. TASR správu prevzala od televízie BBC, ktorá o tom informovala v utorok.

Scholz totiž v pondelok naznačil, že nenavštívi Kyjev, pokiaľ tam nepôjde nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorého návštevu minulý mesiac Ukrajina odmietla. Bolo to vnímané ako urážka, píše BBC.

"Hrať sa na urazeného nie je veľmi štátnické. Ide o najbrutálnejšiu vyhladzovaciu vojnu odvtedy, čo nacisti napadli Ukrajinu. Nie sme v materskej škole," vyhlásil Meľnyk.

12:37 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o odvetných ekonomických sankciách v reakcii na "nepriateľské kroky niektorých cudzích štátov a medzinárodných organizácií".

12:22 V kľúčovom ukrajinskom prístavnom meste Odesa a na východe Ukrajiny aj v utorok pokračovali boje, zatiaľ čo sa mala uskutočniť nová evakuácia civilistov z vojnou zničeného mesta Mariupol. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

12:10 Finančný analytický úrad (FAÚ) zablokoval majetok ostravskej hutníckej spoločnosti Vítkovice Steel v súvislosti so sankciami proti Rusku kvôli vojne na Ukrajine. Uviedla to dnes Česká televízia. Vyjadrenie firmy ČTK zisťuje. Vítkovice Steel sú tradičným európskym výrobcom valcovaných výrobkov z ocele, 70 percent produkcie vyvážajú. Podnik má takmer 900 zamestnancov.

Firmu vlastní nadnárodné investičné fondy z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Server Info.cz tento rok v marci uviedol, že akcionárske ovládanie Vítkovice Steel vedie k ruskej štátnej rozvojovej banke VEB. Hovorkyňa spoločnosti ale informáciu o ruských vlastníkoch odmietla, za päticou cyperských akcionárov stoja podľa nej podnikatelia z postsovietskych republík, nie z Ruska.

12:04 Ruské rakety zasiahli logistické centrum na vojenskom letisku v blízkosti ukrajinského prístavného mesta Odesa. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, ktoré uvádza, že logistické centrum bolo využívané pre dodávky zbraní, ktoré na Ukrajinu posielajú západné krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:03 Šéf talianskej pravicovo-populistickej strany Liga a bývalý minister vnútra Matteo Salvini sa verejne zastal televízie Rete 4, ktorá v nedeľu odvysielala 40-minútový rozhovor s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Informovala o tom tlačová agentúra APA, podľa ktorej vojnová propaganda z úst šéfa ruskej diplomacie vyvolala medzinárodné pobúrenie a vlnu kritiky.

11:56 V oceliarni Azovstaľ na juhovýchodnej Ukrajine sa stále skrýva viac ako 200 civilistov čakajúcich na evakuáciu. V utorok to povedal starosta Mariupoľa Vadym Bojčenko, ktorý tiež uviedol, že závod deň predtým čelil ruskému ostreľovaniu aj leteckým útokom. Ukrajinské sily tam podľa jeho slov naďalej bránia Mariupoľ a Ukrajinu, informuje na svojej webstránke televízia CNN.

11:31 Maďarská vláda nebude dodávať zbrane do vojny, ktorá prebieha na Ukrajine, a to nezmenia ani klamstvá, ktoré Kyjev vymýšľa každý deň, vyhlásil v utorok hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer v statuse zverejnenom na Facebooku.

11:20 Rusko by čoskoro mohlo vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. Referuje o tom web nv.ua s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyryla Budanova.

10:52 Slovensko požiadalo Európsku komisiu (EK) o dodatočné finančné zdroje na riešenie utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Spolu so Slovenskom o pomoc požiadalo ďalších deväť krajín Európskej únie (EÚ). Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) žiadosť zdôvodňuje potrebou väčšej podpory a funkčných nástrojov na riešenie tejto krízovej situácie. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie MIRRI SR.

10:33 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok obvinilo Izrael z podpory neonacistov na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, podľa ktorej Moskva týmito vyjadreniami ďalej eskalovala svoju diplomatickú roztržku so židovským štátom, ktorá sa začala nedeľňajšími vyjadreniami šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Ten prirovnal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

10:33 Zabitými civilistami v ukrajinskom meste Buča blízko metropoly Kyjev sa v utorok zaoberal konzervatívny nórsky denník Aftenposten. "Ukrutnosti v Buči sú zdokumentované" a tieto dôležité snímky podľa denníka odhaľujú lži ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

10:32 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov v televíznom rozhovore povedal, že ruský prezident Vladimir Putin vopred prezradil (predsedovi) maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi pripravovaný útok na Ukrajinu. Podľa spravodajcu TASR v Budapešti o tom v utorok informovali viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na správy niekoľkých ukrajinské serverov.

10:22 Slovensko-ukrajinskú hranicu v pondelok na vstupe do Slovenskej republiky prekročilo 2 650 osôb. Z toho bolo 693 mužov, 1 521 žien a 436 detí. O dočasné útočisko požiadalo 450 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v pondelok takmer 2 600 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

10:17 Európska únia (EÚ) v nadchádzajúcich dňoch poskytne podrobnejšie usmernenia o tom, čo spoločnosti môžu a nemôžu robiť vzhľadom na sankcie, aby splnili požiadavky Ruska platiť za dodávky plynu v rubľoch, keďže vlády sa obávajú ekonomických dôsledkov zastavenia týchto dodávok. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

09:52 Viac ako milión ľudí vzali za ostatné dva mesiace z Ukrajiny do Ruska, medzi nimi aj takmer 200-tisíc detí. Podľa ruskej štátnej agentúry Tass to povedal predstaviteľ ruského ministerstva obrany. Michail Mizincev sa vyjadril, že bez účasti ukrajinských úradov za uplynulých 24 hodín presunuli do Ruska 11 550 ľudí vrátane 1 847 detí. Civilistov podľa neho „evakuovali z nebezpečných regiónov“ v Luhanskej a Doneckej oblasti a ďalších častí Ukrajiny. O mieste alebo okolnostiach presunov nie sú žiadne podrobnosti, uvádza agentúra AP.

09:46 Napriek výrazným investíciám v posledných rokoch je ruská armáda po invázii na Ukrajinu výrazne slabšia, a to ako materiálne, tak aj koncepčne. Vo svojej pravidelnej rannej správe to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Obnovu ruskej armády navyše sťaží sankcie uvalené západnými krajinami, čo bude mať dlhodobý vplyv na schopnosť Ruska nasadiť konvenčnú vojenskú silu, domnieva sa britské ministerstvo.

09:45 Dezignovaná ukrajinská veľvyslankyňa v Kanade Julija Kovalivová vyhlásila, že Rusko musí niesť zodpovednosť za svojich vojakov páchajúcich sexuálne zločiny, ktorých sa dopúšťajú aj voči deťom. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

09:38 Ruský prezident Vladimír Putin by mohol oficiálne vyhlásiť Ukrajine vojnu, a to už 9. mája, keď sa v Rusku oslavuje víťazstvo nad nacistickým Nemeckom. Podľa stanice CNN si to myslia niektorí americkí a ďalší západní predstavitelia. Tento krok by Putinovi umožnil nariadiť plnú mobilizáciu ruských záložníkov.

09:35 Britský energetický gigant BP v utorok vykázal za 1. štvrťrok 2022 čistú stratu pre odpisy spojené s jeho odchodom z Ruska, ktoré 24. februára začalo inváziu do susednej Ukrajiny. Strata BP po zdanení dosiahla v 1. štvrťroku 20,4 miliardy USD (19,38 miliardy eur) po rozhodnutí BP zbaviť sa svojho 19,75-percentného podielu v energetickej skupine Rosnefť, čím ukončil viac ako tri desaťročia investícií v Rusku. BP zaknihoval v 1. kvartáli odpisy spojené s odchodom z Ruska vo výške 25,5 miliardy eur. Ide o najväčší odpis v rámci západných ropných a plynárenských spoločností v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Napriek tomu bol jeho upravený čistý zisk, bez jednorazových nákladov, lepší, než sa očakávalo, a dosiahol 6,25 miliardy USD, čo je o vyše 50 % viac ako v predchádzajúcom štvrťroku a viac ako dvojnásobok zisku za 1. štvrťrok minulého roka.

09:31 Krajiny Európskej únie by mali na najbližšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) prijať v poradí už šieste kolo sankcií proti Rusku, ktoré majú priamu súvislosť s vojnou na Ukrajine. Uviedol to v pondelok počas oficiálnej návštevy v Paname šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorého slová cituje tlačová agentúra Reuters.

09:30 V Mariupoli obliehanom na juhovýchode Ukrajiny ruskými jednotkami je stále uväznených asi 100.000 civilistov. Viac ako 200 z nich sa spolu s obrancami mesta ukrýva v rozsiahlych oceliarňach Azovstaľ, povedal podľa agentúry Reuters starosta mesta Vadym Bojčenko. V Doneckej oblasti zomreli dnes pri ruskom ostreľovaní traja ľudia, uviedla agentúra Ukrinform.

09:07 Európa smeruje k nižšej závislosti od ruského plynu a vďaka európskej spolupráci zníženie tejto závislosti môže dosiahnuť aj Slovensko. Uviedol to slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík v reakcii na pondelňajšie (2. 5.) mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

08:55 Nemecko poslalo Ukrajine počas prvých ôsmich týždňov ruskej invázie zbrane a vybavenie za viac ako 190 miliónov eur. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

08:33 Dve stíhačky nemeckých vzdušných síl zo základne v Šlezvicku-Holštajnsku museli cez víkend vzlietnuť po tom, ako bolo spozorované ruské prieskumné lietadlo blížiace sa k Nemecku cez Baltské more. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v utorok.

08:30 Pápež František už v marci ponúkol ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi schôdzku v snahe ukončiť vojnu na Ukrajine. Zatiaľ od Putina nedostal odpoveď. Hlava katolíckej cirkvi to povedala v rozhovore, ktorý dnes zverejnil taliansky denník Corriere della Sera. Pápež tiež potvrdil, že nepôjde do Kyjeva, najskôr sa vraj musí stretnúť s Putinom.

08:16 Americký prezident Joe Biden v súčasnosti nemá v pláne odcestovať na Ukrajinu napriek tomu, že región v uplynulom období navštívili minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, minister obrany Lloyd Austin i predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Pre stanicu CNN to v pondelok uviedol Biely dom.

08:00 Britský premiér Boris Johnson sa v utorok virtuálne prihovorí ukrajinskému parlamentu. Podľa jeho kancelárie oznámi nový balík vojenskej pomoci v hodnote 300 miliónov libier. Súčasťou balíka je vybavenie na elektronický boj, protibatériový radarový systém, rušiace zariadenie na GPS a tisíce zariadení na nočné videnie. Británia už Ukrajine poskytla vojenské vybavenie vrátane rakiet a raketometov.

07:53 Ruský miliardár Oleg Tiňkov v rozhovore pre denník The New York Times (NYT) povedal, že svoj podiel v banke Tinkoff, ktorú založil, bol nútený odpredať za zlomok jeho skutočnej ceny. Dôvodom boli podľa jeho slov kritické vyjadrenia, ktoré predtým adresoval Moskve pre inváziu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

06:37 V ukrajinskom Mariupole sa v utorok ráno pokúsia o ďalšiu evakuáciu tamojších civilistov. Na platforme Telegram to uviedla mestská rada. Evakuáciu dohodli v spolupráci s Organizáciou Spojených národov a Červeným krížom. Konvoj by mal odísť z kruhového objazdu pri neďalekom Rusmi okupovanom Berďansku, informuje televízia CNN. Evakuačný plán sa týka bežného obyvateľa mesta, uvádza zas spravodajský portál BBC. Oznámenie evakuácie prišlo v čase, keď sú stovky ľudí uviaznuté v mariupoľskej oceliarni Azovstaľ, hoci niektorým sa v nedeľu podarilo dostať von.

06:10 Britský premiér Boris Johnson dnes prostredníctvom videohovoru prehovorí k ukrajinskému parlamentu a oznámi ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 300 miliónov libier. Úrad predsedu britskej vlády o tom informoval s tým, že pôjde o prvý prejav zahraničného lídra k ukrajinskému parlamentu od začiatku ruskej invázie 24. februára.

06:07 Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v pondelok oznámila, že Rusi nespokojní s inváziou ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa možno pokúšajú spojiť s americkými tajnými službami. CIA chce, aby využívali tzv. temný web (darknet). TASR správu prevzala z agentúry AP.

06:04 Rusko "zabúda na všetky lekcie z druhej svetovej vojny". Povedal to v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý reagoval na nedeľňajšie vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice CNN.

To, že má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj židovský pôvod, podľa Lavrovových slov nepodkopáva pozíciu (ruského prezidenta Vladimira) Putina, pretože aj Hitler "mal židovskú krv". Lavrov zároveň v nedeľu vyhlásil, že tými najzanietenejšími antisemitmi sú väčšinou Židia.

"Takýto antisemitský výpad ministra znamená, že Rusko zabúda na všetky lekcie druhej svetovej vojny. Možno však tieto lekcie nikdy neštudovali," povedal Zelenskyj v príhovore k občanom Ukrajiny. Tieto vyjadrenia podľa ukrajinského prezidenta znamenajú, že Lavrov zo zločinov nacistov viní Židov.

06:01 Rusko presmerovalo internetovú prevádzku v okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti na ruskú komunikačnú infraštruktúru. Uviedla to mimovládna organizácia NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete. Cieľom kroku je zrejme upevniť kontrolu Moskvy nad touto juhoukrajinskou oblasťou, o ktorej Rusko tvrdí, že ju má plne pod kontrolou, píše agentúra Reuters.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí