Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2022 05:56 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Prvá tvár priamo identifikovaná: Toto je zabijak z Buče

Vojna na Ukrajine pokračuje 68. dňom. Ruskí vojaci za sebou zanechávajú spúšť, ľudia prichádzajú o domovy a podľa odhadov si boje vyžiadali desiatky tisíc mŕtvych. Všetko dôležité spoločne sledujeme v ONLINE prenose.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine vám sprostredkujeme opäť ráno od šiestej hodiny.

00:29 Britský premiér Boris Johnson v utorok počas príhovoru k ukrajinskému parlamentu oznámi ďalšiu dávku vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 300 miliónov libier (viac ako 357 miliónov eur). Oznámil to v pondelok úrad britského premiéra na Downing Street. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

00:28 Rusko presmerovalo internetovú prevádzku v okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti na ruskú komunikačnú infraštruktúru. Uviedla to mimovládna organizácia NetBlocks, ktorá sa zaoberá sledovaním prevádzky na internete. Cieľom kroku je zrejme upevniť kontrolu Moskvy nad touto juhukrajinskou oblasťou, o ktorej Rusko tvrdí, že ju má plne pod kontrolou, píše agentúra Reuters.

Organizácia NetBlocks, ktorá sídli v Londýne, uviedla, že v sobotu v Chersonskej oblasti zaznamenala takmer úplný výpadok internetu, ktorý postihol rôznych ukrajinských poskytovateľov. Pripojenie bolo obnovené po niekoľkých hodinách, ale rôzne ukazovatele naznačovali, že internetová prevádzka v Chersonskej oblasti ide už cez Rusko.

23:09 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov svojimi výrokmi o židovskom pôvode Adolfa Hitlera presúva vinu za nacistické zločiny na židovský národ, povedal dnes v pravidelnom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko sa podľa neho zrejme nikdy nepoučilo z druhej svetovej vojny, napísal ruskojazyčný web stanice BBC.

Lavrov v nedeľu v rozhovore s talianskou televíziou povedal, že fakt, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajine nie sú prvky nacizmu. Následne dodal, že aj nacistický diktátor Adolf Hitler podľa neho mal v sebe židovskú krv a že "najväčšie antisemiti" sú Židia.

22:39 Ruské jednotky údajne nad Hadím ostrovom v Čiernom mori zostrelili ukrajinské drony Bayraktar. Stalo sa tak po tom, čo ukrajinské orgány vyhlásili, že v tej istej oblasti zničili dva ruské člny. V pondelok o tom informovala ruská armáda. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

22:15 Nemecká vláda je v rámci EÚ pripravená bezodkladne podporiť zákaz dodávok ropy z Ruska. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s tým, že súhlas tohto najväčšieho príjemcu ruských energií môže už v najbližších dňoch viesť k schváleniu a zavedeniu tohto embarga. "Nemecko nie je proti zákazu (dodávok) ropy z Ruska. Samozrejme, bude to ťažké, ale sme pripravení to urobiť," povedal novinárom spolkový minister hospodárstva Robert Habeck pred rokovaním so svojimi európskymi rezortnými kolegami v Bruseli.

22:04 V bunkroch rozsiahleho komplexu oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste zostáva uviaznutých asi 200 civilistov, ktorých sa nepodarilo vyslobodiť v rámci evakuačnej operácie vedenej Organizáciou Spojených národov. Podľa agentúry Reuters to tvrdí Sviatoslav Palamar, jeden z veliteľov ukrajinského pluku Azov, ktorý v komplexe odoláva ruskej presile.

21:32 Rusko plánuje bezprostredne anektovať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) na východe Ukrajiny po tom, ako sa mu nepodarilo zvrhnúť ukrajinskú vládu. V pondelok to uviedol americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Carpenter. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

21:29 Pri pondelkovom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa zahynul 15-ročný chlapec. V pondelok to oznámila Odeská oblastná štátna správa, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "V dôsledku raketového útoku v Odese bola poškodená obytná budova, v ktorej sa v tom čase nachádzalo päť ľudí. Zomrel 15-ročný chlapec," napísala oblastná správa v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

21:12 Ukrajinská prokuratúra a polícia identifikovali prvého priamo podozrivého z brutálnych vrážd civilistov v meste Buča, ležiacom neďaleko Kyjeva. Podľa ukrajinských úradov sa jedná o veliteľa oddielu ruskej Národnej gardy Sergeja Koloceja. Na facebooku o tom informovala vicepremiérka Iryna Venediktová. Správy miestnych úradov o stovkách civilistov povraždených za okupácie ruskými jednotkami v Buči vyvolali vo svete silnú vlnu rozhorčenia.

20:47 Ruské jednotky nepretržite bombardujú humanitárne ústredia v ukrajinskom meste Rubižne v Luhanskej oblasti a maria tak pokusy o evakuáciu civilistov. V pondelok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Intenzívne boje prebiehajú aj v okolí miest Izium a Lyman. TASR informuje podľa správ agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News. "V súčasnosti je takmer nemožné dostať sa tam (do Rubižného) živý. Je nebezpečné byť v humanitárnych ústrediach čo i len niekoľko minút. Nedá sa tam pracovať – zachraňovať ľudí a poskytovať pomoc," napísal Hajdaj. "Pre nepretržité bombardovanie sú obyvatelia mesta Rubižne na pokraji humanitárnej katastrofy," dodal.

20:27 Ruské štátne médiá vyzývajú prezidenta Vladimira Putina, aby vymazal Spojené kráľovstvo z mapy sveta, a to pomocou najsilnejších ruských jadrových zbraní, napísal v pondelok britský denník Daily Mail. Hlavný propagandista Kremľa, televízny moderátor Dmitrij Kiseľov, v nedeľu využil svoju večernú reláciu na výzvu na útok na Britániu pomocou podvodného dronu Poseidon (v ruštine: Posejdon).

20:10 Ktorýkoľvek ďalší štát v Európskej únii (EÚ) by mohol byť ďalší a prísť o ruský zemný plyn. Po mimoriadnom stretnutí európskych ministrov energetiky na to upozornila eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová. Rozhodnutie ruskej spoločnosti Gazprom zastaviť dodávky plynu do Bulharska a Poľska z minulého týždňa je podľa jej slov „bodom obratu v súčasnej kríze“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

19:54 Ukrajinské mesto Odesa v pondelok popoludní zasiahol ďalší raketový útok. Tlačové stredisko južných bezpečnostných a obranných síl informovalo, že ruské sily vykonali útok na mestskú infraštruktúru, ktorý poškodil náboženskú budovu. Odeský gubernátor Maksym Marčenko na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že po útoku hlásia mŕtvych aj zranených, ale počet nešpecifikoval. Informuje o tomo spravodajský portál BBC.

19:44 Slovensko bude trvať na výnimke z embarga na nákupy ruskej ropy, ak sa stane predmetom nových sankcií EÚ voči Rusku. Pre TASR to v pondelok večer uviedol minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

Európska komisia (EK) by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Informovali o tom tlačová agentúru Reuters a týždenník Politico s odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov EÚ.

19:41 Ukrajinská armáda potvrdila, že jej jednotky získali späť kontrolu nad niekoľkými obcami severne a východne od Charkova. V pondelok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN s tým, že postup ukrajinskej armády môže Rusku sťažiť raketové a delostrelecké útoky na mesto Charkov.

Ukrajinská armáda v pondelok potvrdila, že znovu dobyla dedinu Ruska Lozova ležiacu severne od Charkova, a to aj napriek "zhoršeniu situácie a stratám".

19:33 Internet v ukrajinskom meste Cherson, ktoré v marci dobyli ruské sily, je podľa sieťových analytikov po 24-hodinovom odpojení obnovený, ale pod kontrolou Kremľa. Šéf internetovej analýzy pre Kentik Inc. Doug Malory uviedol, že niekto zrejme aktivoval pripojenie do Chersonu cez polostrov Krym. Vývoj je podľa jeho slov až „podivne podobný“ tomu, čo sa dialo, keď v roku 2014 Rusko anektovalo Krym. Spoločnosť Netblocks sídliaca v Londýne oznámila, že prevádzka v Chersonskej oblasti bola od nedele večera po celodennom výpadku presmerovaná cez ruský štátom kontrolovaný Rostelekom.

19:24 Švédsko v stredu znova otvorí svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, ktoré dočasne uzavrelo pre ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. V pondelok to na sociálnej sieti Twitter oznámila šéfka švédskeho rezortu diplomacie Ann Lindeová. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. "Švédsko bude naďalej stáť pri Ukrajine a teší sa, že švédski diplomati na Ukrajine budú znova prítomní tam, kde sa patrí," napísala Lindeová v príspevku.

19:02 Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že ruské sily presúvajú mŕtvych vojakov v malých skupinách a v noci, aby zakryli ťažké straty. Táto metóda je pomalšia a telá, ktoré sa dostávajú do Ruska, sú už z časti rozložené a je treba ich identifikovať. Bezpečnostná služba podľa spravodajského portálu Sky News uviedla, že zachytila telefonáty medzi ruskými útočníkmi, ktorí o tomto probléme diskutovali. V jednom z rozhovorov ruský vojak povedal, že len 20 až 22 ľudí zo zhruba 200-členného batalióna prežilo a deväť odmietlo ďalej bojovať.

18:26 Newyorský arcibiskup Timothy Dolan navštívil počas uplynulého víkendu Slovensko a Poľsko, kde sa stretol s ukrajinskými utečencami. Informovala o tom v pondelok newyorská arcidiecéza, pričom cestu príspevkami na Twitteri potvrdil aj samotný Dolan, uvádza spravodajská stanica CNN.

Cieľom zmienenej cesty bolo preukázať solidaritu s utečencami a vyjadriť vďaku ľuďom, ktorí sa o nich starajú, ako aj podporiť vedenie miestnych cirkví, uviedla ešte minulý týždeň newyorská arcidiecéza.

17:59 Na Národnom štadióne vo Varšave sa vo štvrtok uskutoční medzinárodná darcovská konferencia krajín poskytujúcich pomoc Ukrajine. Podľa agentúry PAP o tom v pondelok informoval námestník poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Jabloňski.

17:44 Maďarsko presťahovalo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine z Ľvova späť do Kyjeva, keďže bezpečnostná situácia v hlavnom meste Ukrajiny sa zlepšuje. V pondelok to oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

17:12 Poľská ministerka životného prostredia vyzvala na okamžité sankcie na ruskú ropu a plyn. Anna Moskwa sa tak vyjadrila po príchode na mimoriadne stretnutie ministrov energetiky členských štátov Európskej únie (EÚ) v Bruseli, ktoré sa dnes sústreďuje hlavne na zásoby a dodávky zemného plynu, od ktorého minulý týždeň ruský gigant Gazprom odpojil Poľsko a Bulharsko. Čerstvé sankcie na energie sú podľa nej nevyhnutné a urgentné. „Podporíme plné sankcie na všetky ruské fosílne palivá. Už máme uhlie. Teraz je čas na ropu a druhý krok je pre plyn,“ cituje ministerku spravodajský portál BBC.

16:51 Česko doteraz poskytlo Ukrajine vojenskú pomoc za takmer tri miliardy korún. Oznámilo to ministerstvo obrany ČR, ktoré však z bezpečnostných dôvodov neuviedlo ďalšie podrobnosti. TASR správu prevzala v pondelok z portálu Novinky.cz.

16:45 Európska komisia nevie o štátoch EÚ či firmách z týchto krajín, ktoré by za ruský plyn v súlade s požiadavkou Moskvy platili v rubľoch. Pred konaním ministrov energetiky krajín únie to novinárom povedala eurokomisárka Kadri Simsonová, podľa ktorej chce dvadsaťsedmička ďalej za plyn platiť v eurách či dolároch podľa doterajších zmlúv. Viacerí ministri pred mimoriadnou bruselskou schôdzkou potvrdzovali doterajšie postoje svojich krajín, ktoré platbu v ruskej mene vylučujú.

16:43 Dron ukrajinskej armády Bayraktar v pondelok ráno v Čiernom mori zničil dva ruské hliadkové a útočné člny Raptor. Oznámil to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. „Dva ruské člny triedy Raptor boli zničené dnes na svitaní pri Haďom ostrove," napísal Zalužnyj na komunikačnej platforme Telegram. Moskva na toto tvrdenie zatiaľ nereagovala. Informuje o tom spravodajský portál news.sky.com.

Zničenie hliadkových a útočných člnov nasleduje len týždne po tom, ako sa pri ukrajinskom pobreží potopila vlajková loď ruskej Čiernomorskej flotily Moskva. Ukrajina tvrdí, že krížnik zasiahli dve protilodné strely. Rusko však útok nepotvrdilo a hovorí, že požiar na palube lode spôsobil výbuch munície.

16:32 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine.

 

16:28 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v pondelok informoval, že na Ukrajine už bolo od začiatku ruskej invázie zabitých viac ako 3000 civilistov. Zároveň však upozornil, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, keďže niektoré oblasti sú ťažšie prístupné a niektoré z hlásených údajov sa zatiaľ tiež nepodarilo overiť.

16:15 Ruské divadlo Boľšoj teatr zrušilo predstavenia režírované Kirillom Serebrennikovom a Timofejom Kuľabinom, ktorí vystúpili proti ruskej agresii na Ukrajine. Divadlo o tom informovalo v nedeľu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

16:00 Šesťdesiatdeväť ľudí, ktorí v nedeľu vyšli z mariupoľskej oceliarne Azovstaľ, sa rozhodlo pre evakuáciu na Ukrajinou kontrolované územia a ďalších 57 z továrne a okolitých oblastí požiadalo o evakuáciu do oblastí pod ruskou kontrolou. V pondelok to uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Podľa rezortu v sobotu odišlo z oceliarne 21 ľudí a 25 opustilo ich domovy v susedných oblastiach, pričom všetci sa „dobrovoľne rozhodli zostať“ v separatistickej samozvanej Doneckej ľudovej republike. Prvého mája z Azovstaľu odišlo 80 ľudí a 11 z nich „zostalo v Doneckej republike“, vyhlásil rezort.

15:51 Ruská armáda tvrdí, že počas bojov v Doneckej oblasti zostrelila ukrajinskú stíhačku MiG-29. Hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov počas tlačového brífingu tiež uviedol, že ruské letectvo tam zničilo aj strelu Smerč a v Luhanskej oblasti dve rakety Točka-U. Ruské sily tiež podľa neho zničili desať ukrajinských dronov a zasiahli 38 vojenských cieľov vrátane muničných skladov a veliteľských stanovíšť. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý zároveň upozorňuje, že straty sa nedajú nezávisle overiť.

15:28 Americké veľvyslanectvo na Ukrajine dúfa, že sa mu koncom mája podarí vrátiť späť do Kyjeva, ak to podmienky dovolia. Vyhlásila to v pondelok americká charge d'affaires na Ukrajine Kristina Kvienová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Počúvame bezpečnostných expertov a keď nám povedia, že sa môžeme vrátiť, tak sa vrátime," povedala Kvienová novinárom.

14:50 Nemecko odsúdilo v pondelok vyhlásenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý v rozhovore pre taliansku televíziu naznačil, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovský pôvod. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

14:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že z Ukrajiny bolo "do Ruska alebo na iné miesta proti svojej vôli odvlečených už pol milióna obyvateľov". TASR správu prevzala od agentúry AP, ktorá o tom informovala v pondelok. Zelenskyj v rozhovore pre grécku štátnu stanicu ERT uviedol, že zvyšní civilisti v oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol sa boja nastúpiť do evakuačných autobusov, pretože sa domnievajú, že ich odvezú do Ruska.

13:57 Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová sa stretla v pondelok vo Varšave s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, s ktorým hovorila o ďalšej pomoci Ukrajine. "Dnes mala naša delegácia tú česť stretnúť sa s Andrzejom Dudom, cenným partnerom pri podporovaní Ukrajiny v brutálnej vojne (ruského prezidenta) Putina," uviedla Pelosiová na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnila predsedníčka Snemovne reprezentantov aj niekoľko fotografií zo stretnutia.

13:38 Rusko sa pokúsi otvoriť nový front vojny na Ukrajine z Moldavska. Vo svojom pondelkovom vydaní to napísal britský denník The Times, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje z prostredia ukrajinskej armády.

13:34 Naďalej existuje riziko, že Rusko obmedzí dodávky energií do krajín, ktoré nebudú platiť v súlade s ruskými podmienkami. Pre BBC Radio 4 to v pondelok povedal generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

13:30 Európska komisia (EK) by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na tlačovú agentúru Reuters a týždenník Politico, ktoré to uviedli s odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov EÚ.

13:15 Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že Rusko presunulo časť svojich síl z juhoukrajinského prístavného mesta Mariupoľ na východ, kde sa zapoja do tamojšej ofenzívy. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v pondelok uviedol, že niekoľko ruských práporov bolo premiestnených z Mariupola do mesta Popasna, nachádzajúceho sa vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. Popasna je jedným z centier bojov na východe, kde sa ruská armáda snaží prelomiť ukrajinskú obranu a obkľúčiť ukrajinské sily na východe.

13:06 Pri ruskom raketovom útoku bol v pondelok zasiahnutý strategicky dôležitý most cez ústie rieky Dnester v Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters. O útoku na kľúčovú dopravnú stavbu informoval prostredníctvom platformy Telegram Serhij Bratčuk z oblastnej vojenskej správy. Neuviedol však žiadne ďalšie podrobnosti o incidente. Most podľa Reuters predstavuje jediné cestné a železničné spojenie Ukrajiny s južnou časťou Odeského regiónu.

12:37 Snahy o evakuáciu ľudí z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ pokračovali aj v pondelok. Vedenie mesta na sociálnej sieti Telegram oznámilo, že boli dohodnuté dve nové lokácie pre príchod ľudí odchádzajúcich z Mariupoľu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA a televízie BBC. Evakuácia ľudí z Mariupoľu sa bude organizovať za pomoci Organizácie Spojených národov (OSN) a Červeného kríža.

Otvoriť galériu

12:31 Kyjev v pondelok oznámil, že jeho drony Bayraktar potopili dva ruské hliadkové člny pri Haďom ostrove v Čiernom mori, kde na začiatku invázie ukrajinskí vojaci odmietli výzvu ruských vojakov, aby sa vzdali. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Dnes na svitaní boli blízko Hadieho ostrova zničené dva ruské člny Raptor," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany v oznámení zverejnenom na sociálnych sieťach.                                          

12:28 Hegera vyspovedala britská BBC: Vzdáme sa ruského plynu? Otázky aj o dezinformáciách na Slovensku!

11:48 Už viac ako päť a pol milióna ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z pondelkových údajov Organizácie Spojených národov (OSN). TASR o tom informovala na základe správy agentúry Reuters. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že z Ukrajiny do zahraničia utieklo celkovo 5.563.959 ľudí.

11:33 Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo v pondelok ruského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nacistickému lídrovi Adolfovi Hitlerovi. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters. Podľa Lavrova totiž fakt, že ukrajinský prezident má židovský pôvod, nepodkopáva pozíciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý určil za jeden z cieľov ruskej vojenskej operácie na Ukrajine je denacifikácia tejto krajiny.

11:05 Na sociálnych sieťach bol "Duch Kyjeva" vojenským hrdinom, pilotom stíhačky, ktorý údajne zostrelil niekoľko ruských lietadiel. V sobotu však ukrajinská armáda potvrdila, že legendárny pilot je mýtus.

10:59 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 3392 osôb. Z toho bolo 846 mužov, 1899 žien a 647 detí. O dočasné útočisko požiadalo 116 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3074 osôb. 

Celkový počet utečencov, ktorí vstúpili na územie SR od 24. 2. 2022 – 384 897.
Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 72 740.
Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 – 128 608.

10:40 Rusko plánovalo teroristický útok, pri ktorom chcelo zvaliť vinu na Ukrajinu. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) informovala, že zneškodnila ruskú sabotážnu prieskumnú skupinu, ktorá plánovala nad Ruskom alebo Bieloruskom zostreliť civilné lietadlo systémom protivzdušnej obrany Stinger vyvinutým v USA a obviniť z toho Ukrajinu a jej spojencov. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

10:37 Poľnohospodárske stroje za milióny dolárov, ukradnuté ruskými vojakmi na Ukrajine a odvezené do Čečenska, sú nepoužiteľné. Ukrajinci ich totiž na diaľku zamkli. 

10:14 Nový Zéland rozširuje svoje sankcie voči Rusku zavedené v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú namierené voči 170 členom Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) a šiestim spoločnostiam a organizáciám z oblasti obranného priemyslu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

10:02 Jednotky bieloruskej armády boli identifikované v ukrajinských pohraničných regiónoch Volyň a Polissia, kde plnia úlohy spojené s pokrytím ukrajinskej hranice v Brestskej a Homeľskej oblasti. Uviedol to v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej pravidelnej aktualizácii situácie na Ukrajine zverejňovanej na sociálnej sieti Facebook. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

9:21 Ukrajina môže pre ruskú blokádu čiernomorských prístavov prísť o desiatky miliónov ton obilia, čo by vyvolalo potravinovú krízu v Európe, Ázii a v Afrike. V relácii austrálskej televízie 60 Minutes to dnes povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Rusko nenecháva lode priplávať ani odplávať, má Čierne more pod kontrolou," uviedol Zelenskyj. "Rusko chce úplne zablokovať ekonomiku našej krajiny," dodal.

8:52 Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej hodnotiacej správe o konflikte na Ukrajine uviedlo, že ruská armáda zrejme na Ukrajine utrpela veľké straty a že zhruba štvrtina z nasadených práporových skupín nie je schopná boja. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia Sky News. "Na začiatku konfliktu (na Ukrajine) Rusko zapojilo (do invázie) viac než 120 práporových taktických skupín (BTG), čo je približne 65 percent celej jeho pozemnej bojovej sily," uviedol Londýn s tým, že je "pravdepodobné, že viac ako štvrtina týchto skupín nie je bojaschopná".

8:34 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu obhajovala rozhodnutie nemeckej vlády poslať na Ukrajinu ťažké zbrane. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Nesieme zodpovednosť aj za rozhodnutie zostať nečinní," povedala Baerbocková v nedeľu večer vo vysielaní televízie ARD. Rusko by podľa jej slov dostalo do rúk viac územia na Ukrajine v prípade, ak by sa Nemecko rozhodlo, že žiadne ďalšie zbrane nepošle. "Ak by sme neurobili nič, utrpenie Ukrajincov by bolo oveľa, oveľa väčšie," povedala

07:39 Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov navštívil minulý týždeň nebezpečné pozície na frontovej línii na východe Ukrajiny v snahe o oživenie ruskej vojenskej ofenzívy v oblasti. S odvolaním sa na ukrajinských a amerických predstaviteľov o tom v nedeľu informoval denník The New York Times.

07:00 Zástupca veliteľa bataliónu Azov Sviatoslav Palamar, ktorý pomáha brániť poslednú baštu ukrajinského odporu v strategickom prístavnom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora, ocenil začiatok evakuácie ľudí z oceliarne Azovstaľ.

06:48 Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová navštívi Slovensko, kde sa počas Dňa matiek stretne s ukrajinskými matkami a deťmi, ktoré utiekli z vlasti po začiatku ruskej invázie.

06:44 Pri nedeľňajšom ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zahynuli štyria civilisti a ďalších 11 utrpelo zranenia. Na Telegrame to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorý dodal, že civilisti boli zasiahnutí v meste Lyman. „Jedna osoba zomrela i v meste Bachmut v Luhanskej oblasti,“ doplnil. Kyrylenko taktiež poznamenal, že nie je možné určiť počet obetí v zbombardovanom prístavnom meste Mariupoľ a meste Volnovacha, ktoré kontrolujú prokremeľskí separatisti.

06:38 Ruská polícia počas prvomájových akcií zadržala najmenej 32 ľudí, a to aj za účasť na protestoch proti vojne s Ukrajinou, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na server OVD-Info, ktorý sa špecializuje na monitorovanie policajných zákrokov. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára sa portál dopočítal už viac ako 15.400 zatknutí na protivojnových akciách.

06:35 Nemecko robí pokroky v budovaní nezávislosti od ruských fosílnych palív. Očakáva, že koncom leta bude úplne nezávislé od dovozu ruskej ropy. Povedal to nemecký vicekancelár a minister hospodárstva a klímy Robert Habeck.

06:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu z vedenia „vyhladzovacej vojny“. Argumentoval nedeľňajšími útokmi na nevojenské ciele.

06:00 Ruským mestom Belgorod neďaleko ukrajinskej hranice otriasli v noci na pondelok dva výbuchy. Oznámil to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, podľa ktorého neboli hlásené škody ani zranenia. TASR o tom informovala na základe správ denníka The Guardian a agentúry DPA.

06:00 Ukrajinské bezpečnostné orgány odhalili podľa vlastného vyjadrenia skupinu ruských agentov. Jeden zo špiónov pracoval dokonca v generálnom štábe Ozbrojených síl Ukrajiny, uviedol v noci na pondelok poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Informácie priniesla agentúra DPA.

06:00 Americký kongresman Adam Schiff sa domnieva, že je "len otázkou času", kým Ukrajinu navštívi prezident USA Joe Biden. Schiff, ktorý sa s kolegami cez víkend v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, to uviedol v nedeľu pre televíziu CNN.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
(ilustračné foto)
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia