Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2022 06:05 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Šéf OSN priznal zlyhanie, v Kyjeve sa opäť ozývali výbuchy

Vojna na Ukrajine pokračuje. USA majú podľa vlastných slov informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať sa v Doneckej oblasti. Ruská armáda zosilňuje svoju ofenzívu na Ukrajine, najväčšiu aktivitu vyvíja na východe a severovýchode krajiny. Všetko podstatné sme s vami opäť sledovali ONLINE prenose.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

02:00 ONLINE prenos je na konci. Všetky dôležité informácie vám prinesieme aj v piatok.

01:45 Moskovská spravodajkyňa britskej stanice Sky News Diana Magnayová zdieľala vo štvrtok večer na sociálnej sieti fotografiu balistickej rakety, ktorú prevážali ulicami ruského hlavného mesta a zaparkovali priamo pred ukrajinskou reštauráciou. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

 

 

01:44 Súd v ruskom Tveri rozhodol o podmienečnom prepustení bývalého ministra hospodárstva Alexeja Uljukajeva, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na svoj zdroj. Uljukajev bol v roku 2017 odsúdený na osem rokov väzenia za prijatie úplatku vo výške dvoch miliónov dolárov od šéfa ropného koncernu Rosnefť Igora Sečina.

01:08 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) bude 11. mája hlasovať o tom, ktorá krajina nahradí Rusko v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AP.

Hovorkyňa predsedu VZ OSN Paulina Kubiaková vo štvrtok oznámila, že jedinou kandidátskou krajinou do tejto 47-člennej rady je Česká republika. Kreslá v tejto rade so sídlom v Ženeve sú rozdelené podľa regiónov OSN a náhradou Ruska musí byť východoeurópska krajina, píše AP.

01:04 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preveruje informáciu ukrajinských úradov o skoršom prelete rakety priamo nad juhoukrajinskou jadrovou elektrárňou. Kyjev agentúru teraz informoval o tom, že letiacu strelu zaznamenal 16. apríla kamerový systém. Ak sa tieto informácie potvrdia, bola by to mimoriadne závažná záležitosť, uviedol šéf MAAE Rafael Grossi vo vyhlásení.

"Ak by taká raketa zablúdila, mohlo by to mať vážny vplyv na fyzickú neporušenosť zariadenia, potenciálne by to mohlo viesť k jadrovej havárii," povedal Grossi.

23:47 Za pokus o "poníženie" Organizácie Spojených národov označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské útoky, ktoré vo štvrtok zasiahli obytnú oblasť Kyjeva v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Viac sa dočítate v článku.

Otvoriť galériu

23:37 Úroveň radiácie v bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na severe Ukrajiny nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudí v jej okolí, uviedla vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) po posúdení situácie v danej lokalite. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Správu zverejnila MAAE po tom, čo jej inšpektori vycestovali do Černobyľu, aby tam po stiahnutí ruských jednotiek poskytli technickú podporu. Viac sa dočítate v článku.

Otvoriť galériu
Černobyľská elektráreň.
Zdroj: getty images
22:46 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres a jeho tím sú "šokovaní" blízkosťou ruských útokov na centrum ukrajinskej metropoly Kyjev v čase ich oficiálnej návštevy. Všetci sú však "v bezpečí", uviedol vo štvrtok hovorca humanitárneho úradu OSN Saviano Abreu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

22:12 Rusko vo štvrtok uviedlo, že zakazuje vstup do krajiny takmer 600 kanadským občanom vrátane kanadského premiéra Justina Trudeaua pre "nepriateľské kroky" kanadskej vlády proti Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Medzi 592 Kanaďanmi, ktorí nesmú vstúpiť do Ruska, je aj kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová. "Zdôrazňujeme, že tento typ sankcií zavádza ruská strana z nevyhnutnosti, pričom ide výlučne o reakciu na nepriateľské kroky kanadského vedenia," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

21:49 Rusi sa v Chersonskej oblasti snažia rozšíriť svoj vplyv a vykoreniť ukrajinskú identitu. Referuje o tom spravodajský web CNN. V ostatných dňoch Rusi dosadili do vedenia mesta Cherson svojich vlastných predstaviteľov.

21:34 Ukrajina označila štvrtkové ostreľovanie metropoly Kyjev v čase návštevy generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa za "ohavný čin barbarstva". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Týmto ohavným činom barbarstva Rusko opäť demonštruje svoj postoj voči Ukrajine, Európe a svetu," uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti Twitter.

20:58 Dva silné výbuchy bolo vo štvrtok počuť v ruskom meste Belgorod ležiacom neďaleko hraníc s Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dvoch svedkov. Výbuchy svedkovia počuli v južnej časti mesta. Bezprostredne nebolo jasné, čo ich spôsobilo, ani to, či si explózie vyžiadali nejaké škody alebo obete.

20:38 Ukrajinské mestá Mykolajiv a Odesa boli vo štvrtok ostreľované ruskými jednotkami. Informovalo o tom velenie Vojenského okruhu južnej Ukrajiny. Správu priniesla agentúra DPA krátko po tom, ako hlavným mestom Kyjev otriasli najmenej dve silné explózie. Incidenty sa odohrali v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v hlavnom meste Ukrajiny, kde rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Mykolajiv opäť zasiahli údery viacerých raketometov BM-30 Smerč," uviedlo velenie ukrajinského Vojenského okruhu "Juh" vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook s tým, že ostreľovanie poškodilo desiatky domov, áut a obchodov.

20:22 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres počas návštevy ukrajinského mesta Buča podporil vyšetrovanie vojnových zločinov, ku ktorým došlo v tomto meste blízko metropoly Kyjev, zo strany Medzinárodného trestného súdu (ICC). Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Podľa Guterresa je dôležité dôkladne vyšetriť tieto hrôzy a voči tým, ktorí sa ich dopustili, vyviesť zodpovednosť. Generálny tajomník OSN zároveň apeloval na Moskvu, aby s ICC spolupracovala.

20:12 Vo štvrtok večer sa v ukrajinskej metropole Kyjev ozvali dva silné výbuchy. Ako referuje spravodajský web CNN, tie nastali niekoľko kilometrov východne od centra mesta. Príčina výbuchov zatiaľ nie je známa.

20:09 Bezpečnostná rada OSN sa "dostatočne nesnažila zabrániť vojne Ruska na Ukrajine a ukončiť ju". Vyhlásil generálny tajomník OSN António Gutterres vo štvrtok v Kyjeve po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

19:42 Hlavný ruský propagandista a proputinovský televízny moderátor Vladimir Soloviov si vzal v stredu na mušku Českú republiku, keď ju spomenul ako príklad krajiny, ktorá podporuje vojnu. Dodal, že to Česi robili už pre Nemcov za druhej svetovej vojny. Informácie priniesol vo štvrtok český portál Novinky.cz s poznámkou, že čím horšie sa pre Rusko vyvíja vojna na Ukrajine, tým viac ruská propaganda silnie.

19:31 Ukrajinské jednotky zničili pri dedine Jakmivka dôležitý železničný most spájajúci polostrov Krym s Rusmi okupovaným mesto Melitopoľ na juhu Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Serhija Bratčuka z oblastnej vojenskej správy v Odese. „Okupanti cez tento most dodávali zbrane a palivo z Krymu,“ tvrdil Bratčuk.

19:22 Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali viac než 8000 prípadov podozrení z vojnových zločinov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, uviedla vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová pre nemeckú televíznu stanicu Deutsche Welle. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "V skutočnosti je to 8600 prípadov len o vojnových zločinoch a viac než 4000 prípadov spojených s vojnovými zločinmi," spresnila.

19:07 Ruský energetický gigant Gazprom vo štvrtok oznámil, že v minulom roku 2021 dosiahol strmý nárast zisku. Podporili ho vysoké ceny plynu a ropy. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

19:01 Štyridsaťpäť ukrajinských vojakov a civilistov zajatých Ruskom prepustili v rámci novej výmeny väzňov, oznámil vo štvrtok Kyjev bez uvedenia podrobností o počte prepustených Rusov. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Uskutočnila sa ďalšia výmena väzňov. Dnes bolo 45 našich mužov oslobodených z ruského zajatia," uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na platforme Telegram.

18:45 NATO je pripravené poskytovať podporu Ukrajine vo vojne proti Rusku celé roky. Táto podpora by mohla zahŕňať aj pomoc Ukrajine s tým, aby prešla od zbraní zo sovietskych čias na nové západné zbrane a systémy. Vo štvrtok to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Musíme sa na to pripraviť z dlhodobého hľadiska... Je úplne možné, že táto vojna potrvá mesiace a roky," uviedol Stoltenberg na mládežníckom summite NATO v Bruseli. "Spojenci NATO sa pripravujú na to, aby mohli poskytovať podporu počas dlhého časového obdobia a tiež pomôcť Ukrajine, aby sa pohla od starého sovietskeho zariadenia k modernejším zbraniam spĺňajúcim štandardy NATO a systémom, ktoré si budú vyžadovať viac výcviku," pokračoval Stoltenberg.

18:29 Ukrajinské jednotky zničili pri dedine Jakmivka dôležitý železničný most spájajúci polostrov Krym s Rusmi okupovaným mesto Melitopoľ na juhu Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Serhija Bratčuka z oblastnej vojenskej správy v Odese. „Okupanti cez tento most dodávali zbrane a palivo z Krymu,“ tvrdil Bratčuk.

Krok ukrajinských síl by mohol predstavovať odvetu za tohtotýždňové zničenie strategického mosta spájajúceho Odeskú oblasť na Ukrajine so susedným Rumunskom. Začiatkom tohto mesiaca ukrajinskí vojaci zničili dôležitý cestný most na severovýchode Ukrajiny, ktorý Rusi využívali ako zásobovaciu trasu.

18:28 Spojené štáty nedovolia Rusku, aby vydieralo a zastrašovalo európske krajiny prerušením dodávok energií. Vo štvrtok to vyhlásil americký prezident Joe Biden. Podľa neho chce Moskva vyvíjať nátlak na európskych spojencov práve zemným plynom, aby tým podkopala európske sankcie voči Rusku, ktoré boli uvalené za inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

18:25 V ruskom Belgorode neďaleko hraníc s Ukrajinou sa vo štvrtok ozvali dva silné výbuchy, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch svedkov z miesta. V Belgorodskej oblasti vo štvrtok zafungoval systém protivzdušnej obrany, píše ruská agentúra RIA Novosti.

18:22 Pri ďalšej výmene zajatcov sa domov dostalo 45 Ukrajincov, ktorí padli do rúk ruských okupantov. Informovala o tom vo štvrtok podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Ani tentoraz nespomenula, koľko bolo prepustených ruských zajatcov. Moskva ako v predchádzajúcich prípadoch o výmene zatiaľ mlčí.

Vereščuková podľa denníka Ukrajinska pravda upresnila, že Rusi prepustili 33 ukrajinských vojakov, medzi ktorými je 13 dôstojníkov. Zvyšných 12 oslobodených sú civilisti. Medzi prepustenými je aj päť zranených vojakov. Žiadne podrobnosti o mieste a okolnostiach výmeny vicepremiérka neuviedla.

17:57 V bývalom nemeckom koncentračnom tábore Auschwitz sa vo štvrtok odohral Pochod živých, ktorý je v Poľsku každoročnou pripomienkou miliónov obetí holokaustu. Účastníci tento rok niesli okrem izraelských a poľských aj ukrajinské vlajky. Na spomienkovej akcii sa zúčastnila skupina Ukrajincov. S prejavom vystúpil poľský prezident Andrzej Duda, ktorý odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry PAP a denníka Gazeta Wyborcza.

17:54 Úrovne radiácie vo výkopoch v uzavretej zóne okolo nefunkčnej ukrajinskej jadrovej elektrárne Černobyľ boli pod maximálnou povolenou úrovňou pre zamestnancov zariadenia. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, ktorý tento týždeň navštívil elektráreň, vo štvrtok povedal, že odborníci z agentúry urobili vo výkopoch merania. Úrovne radiácie vo výkopoch, za ktorými sú pravdepodobne okupujúci ruskí vojaci, boli podľa jeho slov „trikrát alebo viackrát nižšie ako povolené úrovne pre pracovníkov v oblastiach vystavených radiácii“.

17:48 Švédska vláda neplánuje zorganizovať referendum v prípade, ak sa tamojší parlament rozhodne podať žiadosť o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedla švédska premiérka Magdalena Anderssonová. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala vo štvrtok.

17:45 Ruskí vojaci násilne deportovali do filtračných táborov a následne do Ruska už viac ako 30-tisíc obyvateľov Mariupoľa. Tvrdí to gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

Na webe mediacenter.org.ua uviedol, že okupantom sa nedostáva podpory zo strany ukrajinského obyvateľstva, preto sa uchyľujú k podlým trikom a pod zámienkou evakuácie na územia kontrolované Ukrajinou ich odvážajú do filtračných táborov neďaleko Mariupoľa.

17:37 Britské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na Ukrajine zahynul jeden občan Británie a druhý je nezvestný. Títo muži sa zrejme po boku ukrajinských vojakov zapojili do boja proti ruským jednotkám, informuje televízia Sky News. Táto informácia ale podľa nej nie je potvrdená. Viac sa dočítate v článku.

17:34 Nemecko musí začať s krotením svojich výdavkov, ak má z dlhodobého hľadiska dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Povedal to vo štvrtok minister financií Christian Lindner.

Vláda v Berlíne čelí negatívnemu vplyvu vojny na Ukrajine na už aj tak napäté štátne financie.

"Rozpočtová stabilita zostáva hlavným princípom našej politiky," povedal Lindner po stretnutí nemeckej Rady pre stabilitu.

17:29 Americký prezident Joe Biden dnes požiadal Kongres o vyčlenenie ďalších 33 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine. Väčšina peňazí má smerovať do vojenskej pomoci, značná časť na podporu ukrajinskej ekonomiky a asi tri miliardy dolárov na humanitárne a potravinové programy. USA podľa Bidena neútočia na Rusko, ale podporujú Ukrajinu. Ustúpiť ruskej agresii by prinieslo Spojeným štátom ešte väčšie náklady, dodal prezident. Viac sa dočítate v článku. 

17:17 Biely dom navrhuje, aby vláda dostala väčšiu právomoc na zhabanie a predanie majetku ruských oligarchov a prevod následného výťažku Ukrajine. Legislatívny návrh predloží Kongresu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Návrh Bieleho domu nasleduje po podobnej legislatíve, ktorá nedávno prešla Snemovňou reprezentantov. Ide však ešte ďalej a zameriava sa na spoluprácu medzi ministerstvami spravodlivosti, financií, zahraničia a obchodu. Opatrenia by USA uľahčili zabavenie a predaj majetku oligarchov a použitie prostriedkov „na nápravu škôd spôsobených ruskou agresiou“, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

17:05 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak tvrdí, že Ukrajina má právo brániť sa útokom na Rusko. Referuje o tom spravodajský web BBC.

„Rusko zaútočilo a zabíja civilistov. Ukrajina sa bude brániť akýmkoľvek spôsobom, vrátane útokov na sklady a základne vrahov. Svet uznáva toto právo,“ napísal Podoľak na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová vo štvrtok tlmočila pobúrenie Kremľa z údajných ukrajinských útokov na ciele na území Ruska. Ďalšia „provokácia“ sa podľa nej stretne s „tvrdou odpoveďou“.

17:01 Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára prišli už tri milióny utečencov zo susednej krajiny. Hranice opačným smerom prekročilo 904.000 ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnila poľská pohraničná stráž. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

16:57 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) vyzvalo vo štvrtok na zriadenie ad hoc medzinárodného trestného súdu, ktorý by bral na zodpovednosť páchateľov ruskej agresie proti Ukrajine, informuje spravodajca TASR.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v správe pre médiá uviedlo, že jeho členovia sú "zhrození pokračujúcou agresívnou vojnou vedenou Ruskou federáciou proti Ukrajine", ako aj správami o "zverstvách voči civilistom spáchanými ruskými jednotkami".

16:52 Ukrajinská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že vyšetruje desiatich ruských vojakov pre podozrenia, že sa v meste Buča blízko metropoly Kyjev dopustili vojnových zločinov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V Buči po stiahnutí ruských jednotiek našli mŕtve telá v civilnom oblečení. "Desať vojakov 64. motorizovanej pešej brigády ruských ozbrojených síl, súčasť 35. armády, je podozrivých z krutého zaobchádzania s civilistami i ďalšieho porušovania zákonov a pravidiel vojny," uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. "Podozriví budú vyhlásení za hľadaných s cieľom zadržania a privedenia pred spravodlivosť," dodala vo vyhlásení.

16:49 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine.

 

16:41 Šéf ruskej špionážnej služby vyrukoval so závažným obvinením: Čo plánujú spraviť USA a Poľsko!

16:34 Španielsko čelí možným problémom s dodávkami plynu. Alžírsko mu totiž pohrozilo zastavením vývozu komodity, čo je nový zvrat v zložitom trojuholníku diplomatického napätia medzi dodávateľom plynu, dovozcom plynu a ich spoločným susedom Marokom. A to v čase, keď ceny plynu prudko stúpajú v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu.

16:28 Otvorenie bankového účtu v rubľoch v ruskej banke Gazprombank by mohlo predstavovať porušenie sankcií Európskej únie (EÚ). Ako informuje spravodajský web BBC, povedal to nemenovaný popredný predstaviteľ EÚ.

Možnosť takejto „medzery“ v sankciách EÚ naznačili niektoré európske spoločnosti, predovšetkým nemecký Uniper a rakúska firma OMV, ktoré informovali, že rokujú s Gazpromom o tom, ako platiť za ruský plyn a zároveň dodržiavať sankcie EÚ.

Predstaviteľ „európskej dvadsaťsedmičky“ uviedol, že nemá žiadne formálne náznaky o tom, že by si spoločnosti z EÚ zriadili rubľové účty na platby za plyn.

16:09 Autentické svedectvo zástupcu veliteľa ukrajinského pluku Azov. Aká je situácia v oceliarniach Azovstaľ? Svetovým lídrom posiela silný odkaz.

16:00 Bulharský premiér Kiril Petkov vo štvrtok navštívil ukrajinské mesto Boroďanka neďaleko Kyjeva, kde došlo počas ruskej okupácie k zabíjaniu civilistov. Predseda vlády na mieste vyjadril nádej, že bulharskí zákonodarcovia na budúci týždeň odsúhlasia vojenskú pomoc Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AP. "Nemôžeme byť ľahostajní. Nemôžeme povedať, že ide o ukrajinský problém. Nemôžeme povedať, že niektorí ľudia umierajú, ale nás to nezaujíma," povedal v Boroďanke Petkov a odmietol argumenty niektorých bulharských politikov, ktorí tvrdia, že odmietnutie vojenskej pomoci Ukrajine by prinieslo rýchlejšie ukončenie bojov v tejto krajine. "Ak Rusko pokračuje v zabíjaní a nikto sa nemôže brániť – je toto mier, ktorý chceme?" dodal bulharský premiér.

15:56 Gubernátor Doneckej oblasti Kyrylenko oznámil, že najmenej troch mŕtvych a troch ranených civilistov si vyžiadal ruský nálet na východoukrajinskú obec Ňju-Jork, ktorej názov miestne úrady píšu latinkou New York, na základe historického pomenovania, obnoveného ukrajinským parlamentom v minulom roku. Ruské neriadené rakety zničili aj deväť súkromných domov, dodal gubernátor. "Znovu a znovu útočia Rusi na civilistov, vedú vyhladzovaciu vojnu proti ukrajinskému obyvateľstvu," napísal na facebooku.

15:54 Biely dom navrhol vo štvrtok využiť zaistený majetok ruských oligarchov na kompenzáciu škôd spôsobených vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Umožnilo by to "prevod výnosov z prepadnutého majetku kleptokratov na Ukrajinu na nápravu škôd spôsobených ruskou agresiou", spresnil vo vyhlásení Biely dom.

15:40 Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že všetkým 27 členským štátom EÚ vyplatila zálohové platby vo výške 3,5 miliardy eur, aby im pomohla zvládnuť príchod ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny na ich územie. Slovensko na tento účel dostalo 209.431.700 eur, informuje spravodajca TASR. Komisia spresnila, že platby pre nástroj REACT-EU sa uskutočnili v rámci Kohéznej akcie EÚ pre utečencov v Európe (CARE).

15:35 Cieľom ruskej agresie nie je len získať si ukrajinské teritórium, ale aj narušiť stabilitu strednej a východnej Európy, a ohroziť tak demokraciu, uviedlo na Twitteri ukrajinské ministerstvo obrany.

15:15 Turecko je pripravené urobiť viac pre ukončenie vojny na Ukrajine po tom, čo pomohlo sprostredkovať výmenu väzňov medzi Ruskom a USA, povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Erdoganov úrad ďalej uviedol, že Putin sa poďakoval tureckému lídrovi za pomoc pri sprostredkovaní výmeny bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Trevora Reeda za ruského pilota Konstantina Jarošenka. Výmena sa podľa Erdoganovho úradu uskutočnila v Turecku "s koordináciou a pod dohľadom" tureckej tajnej služby MIT. "Prezident Erdogan uviedol, že koordinácia a úzky dialóg medzi jednotkami tajných služieb by mali pokračovať," citoval ho úrad tureckej hlavy štátu.

15:02 Ukrajinská generálna prokuratúra dnes zverejnila mená desiatich ruských vojakov, ktorí sú podozriví z účasti na zverstvách v meste Buča pri Kyjeve, kde ruské jednotky počas krátkej okupácie podľa miestnych úradov zavraždili stovky civilistov. 10 ruských vojakov a poddôstojníkov sa podľa generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej podieľalo na hrubom zaobchádzaní s miestnymi obyvateľmi a tiež ich olupovali. Prokuratúra preveruje podozrenie, či sa nepodieľali aj na vraždení.

 

Звірства в Бучі – викрито 10 військовослужбовців рф причетних до катувань мирних Їхню 64 окрему мотострілецьку бригаду...

Posted by Ірина Венедіктова on Thursday, April 28, 2022

15:00 Na námestí v meste Kamianske v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti umiestnili ľudia 217 hračiek na pamiatku rovnakého počtu detí, ktoré zahynuli v rusko-ukrajinskom konflikte. TASR správu prevzalo od britskej spravodajskej stanice Sky News. "217 ukrajinských detí sa už nikdy nebude hrať na ihrisku, jazdiť na bicykli ani žiadať svoju mamu o kúpu novej hračky," uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. "Ich životy nemilosrdne pohltila strašná vojna. Je nemožné to odpustiť, pretože smrť detí sa neodpúšťa," dodal.

14:57 Severoatlantická aliancia je pripravená dlhodobo podporovať Ukrajinu a okrem iného jej pomôcť zmodernizovať vybavenie armády. V Bruseli to dnes podľa agentúry Reuters povedal šéf NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého sa konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom môže ťahať dlhé mesiace alebo aj roky. "Musíme byť pripravení na dlhší časový úsek... jednoznačne tu existuje možnosť, že sa táto vojna potiahne a bude pokračovať ďalšie mesiace a roky," povedal Stoltenberg. Podľa neho preto musí aliancia Kyjevu pomôcť nahradiť súčasné zbrane a vybavenie ukrajinskej armády často ešte z čias Sovietskeho zväzu za modernejšie podľa súčasného štandardu aliancie.

14:46 Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla na jeden rok pozastaviť dovozné clá na všetok tovar, ktorý Ukrajina vyváža do Európskej únie. Podľa oznámenia EK ide o bezprecedentné gesto podpory pre krajinu vo vojne, ktoré by tiež malo viesť k ročnému pozastaveniu všetkých antidumpingových a ochranných opatrení, ktoré Únia uplatňuje na ukrajinskú oceľ. Tento krok má posilniť ukrajinský vývoz do EÚ a pomôže zmierniť ťažkú situáciu ukrajinských výrobcov a vývozcov v časoch ruskej vojenskej invázie. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským hovorila o spôsoboch, ako ešte viac podporiť hospodárstvo jeho krajiny popri makrofinančnej pomoci a grantoch, ktoré už EÚ poskytuje. "Zhodli sme sa na tom, že pre oživenie ukrajinského hospodárstva by malo zásadný význam okamžité a rozsiahle pozastavenie dovozných ciel. Výrazne sa tak uľahčí vývoz ukrajinských priemyselných a poľnohospodárskych výrobkov do EÚ," uviedla.

14:32 Napriek debatám o embargu Rusko od vypuknutia vojny na Ukrajine predalo krajinám Európskej únie fosílne palivá v hodnote asi 44 miliárd eur. Na svojom webe o tom informovalo fínske Centrum pre výskum energie a čistého vzduchu. Najväčším európskym dovozcom z Ruska v spomenutom období bolo Nemecko, ktoré nakúpilo energie za 9,1 miliardy eur. Kým dodávky ruskej ropy a uhlia do EÚ v predmetnom období klesli o 20, resp. 40 percent, dovoz plynu sa zvýšil.

14:17 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak deklaroval, že "Ukrajina sa bude brániť akýmkoľvek spôsobom", aj "údermi na vojenské sklady a základne". Podľa agentúry AFP to naznačuje priame útoky na zariadenia tohto typu ruskom území. Podoľak v úvode svojho tvítu citoval amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že "Ukrajina sa musí sama rozhodnúť, či zaútočí na ruské vojenské zariadenia". "Rusko zaútočilo na Ukrajinu a zabíja tam civilistov. Ukrajina sa preto bude brániť akýmkoľvek spôsobom, vrátane úderov na sklady a základne ruských vrahov. Svet toto právo (Ukrajiny) uznáva," zdôraznil poradca ukrajinského prezidenta.

14:12 Rusko vo štvrtok vyjadrilo znepokojenie nad "teroristickými činmi" v Moskvou podporovanom separatistickom regióne Podnestersko, vyhlásenom na časti územia Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP. "Sme znepokojení eskaláciou napätia v Podnestersku," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na brífingu v Moskve, pričom poukázala na správy o streľbe a výbuchoch. Dodala, že Rusko tieto akcie považuje "za teroristické činy zamerané na destabilizáciu situácie v regióne". Moskva podľa nej očakáva ich dôkladné a objektívne vyšetrenie.

14:09 Predstavitelia obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ uviedli, že existuje riziko vypuknutia cholery, úplavice a infekcií vyvolaných baktériou Escherichia coli, ktoré môžu spôsobiť silné bolesti žalúdka, krvavé hnačky a zlyhanie obličiek. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie mariupoľskej mestskej rady. „Teplota vzduchu už dosiahla 20 stupňov. V meste by už čoskoro mohli vypuknúť silné a smrteľné epidémie, a to z dôvodu chýbajúceho centralizovaného zásobovania vodou a kanalizácie, rozkladu tisícok mŕtvol pod troskami a katastrofálneho nedostatku pitnej vody a jedla,“ uviedla mestská rada.

14:05 EÚ uviedla, že otvorenie rubľových účtov v Gazprombank zrejme porušuje sankcie proti Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Vysokopostavený predstaviteľ EÚ povedal, že len samotné otvorenie rubľového bankového účtu v Gazprombank môže znamenať porušenie sankcií, ktoré únia uvalila na Rusko. EÚ podľa neho zatiaľ nevie o tom, že by to nejaká európska plynárenská spoločnosť urobila. Podľa predstaviteľa EÚ otvorenie rubľového účtu nejakým dovozcom plynu "na prvý pohľad" vyzerá ako porušenie sankcií. Dodal, že Európska komisia (EK) nemá žiadne formálne indikácie o tom, že firmy z EÚ z dôvodu platieb za ruský plyn otvorili rubľové účty v Gazprombank, ako to požaduje Moskva a tvrdia zdroje z Gazpromu.

13:42 Generálny tajomník OSN navštívil miesta pri Kyjeve poškodené počas prítomnosti ruských síl, kde po ich odchode našli telá zavraždených civilistov. António Guterres, ktorý okrem iného prišiel do mesta Buča, v tejto súvislosti vyzval Rusko, aby spolupracovalo s Medzinárodným trestným súdom. Tiež skonštatoval, že v každej vojne „platia najvyššiu cenu civilisti“ „Keď vidím tie zničené budovy, musím povedať čo cítim. V jednom z tých domov, ktoré sú teraz zničené a čierne, som si predstavil moju rodinu. Vidím moje vnučky utekajúce v panike, časť mojej rodiny nakoniec zabitú,“ vyjadril sa šéf OSN. V 21. storočí je vojna absurdita, povedal tiež Guterres vyjadrujúc sústrasť s obeťami. „Keď hovoríme o vojnových zločinoch, nemôžeme zabudnúť na to, že najhorší zo zločinov je samotná vojna,“ dodal.

Otvoriť galériu

13:06 Žiadna z krajín Európskej únie doteraz nedala najavo, že je ochotná za ruský plyn platiť v rubľoch. Novinárom to dnes povedal dobre informovaný únijný činiteľ, podľa ktorého by prijatie požiadavky ruského prezidenta Vladimíra Putina znamenalo porušenie sankcií zavedených EÚ. Maďarský minister zahraničia pritom televízii CNN povedal, že Budapešť na podmienky pristúpi.

12:54 Rakúska skupina OMV, ktorá je jedným z najväčších dovozcov ruského plynu, sa pripravuje na otvorenie účtov v Gazprombank vo Švajčiarsku, uviedol to vo štvrtok britský denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na zdroje oboznámené s týmito prípravami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:53 Ruský plynárenský koncern Gazprom očakáva tento rok pokles produkcie, pričom predpokladá, že celkový objem ťažby dosiahne najnižšiu úroveň za päť rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Vitalij Markelov vo štvrtok uviedol, že spoločnosť tento rok očakáva pokles ťažby približne o 4 % na 494,4 miliardy kubických metrov (m3). Ak sa odhady firmy naplnia, bude to najnižšia produkcia od roku 2017, v ktorom Gazprom vyprodukoval 471 miliárd m3.

12:50 Rusko plánuje pozvať vybraných zahraničných novinárov na prehliadku obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Informovala o tom britská televízia Sky News s odvolaním sa na spravodajský web Ukrajinska pravda.Prehliadka sa má konať vo štvrtok. Na akciu, označovanú Kyjevom za propagandistickú, boli pozvaní západní novinári lojálni Moskve. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí ich vyzvalo, aby sa na nej nezúčastnili. Podľa Ukrajinskej pravdy budú novinári na Ukrajinu cestovať cez Rostov na Done ležiaci na juhu Ruska. Počas cesty budú novinárom poskytnuté "alternatívne fakty" o konflikte v Mariupole.

12:28 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyzval Moskvu, aby spolupracovala s Medzinárodným trestným súdom (ICC) pri vyšetrovaní možných vojnových zločinov spáchaných počas ruskej invázie na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Plne podporujem ICC a apelujem na Ruskú federáciu, aby spolupracovala s ICC. Keď však hovoríme o vojnových zločinoch, nesmieme zabudnúť, že najhorším vojnovým zločinom je vojna samotná," uviedol Guterres počas návštevy mesta Buča neďaleko Kyjeva, kde podľa ukrajinských úradov ruskí vojaci zavraždili stovky civilistov.

12:20 Nemeckí zákonodarcovia odobrili poslanie ťažkých zbraní Ukrajine. Štvrtkový nezáväzný návrh získal podporu vládnych strán a hlavného opozičného bloku Únie bývalej kancelárky Angely Merkelovej. Za hlasovalo 586 poslancov, 100 bolo proti a siedmi sa zdržali. Je to symbolické rozhodnutie, ktoré odzrkadľuje zmenený postoj vlády v Berlíne. Nemecko pôvodne odmietlo poslať na Ukrajinu akékoľvek útočné zbrane a neskôr sa zdráhalo poslať ťažkú techniku, ako napríklad obrnené vozidlá. Pod tlakom doma aj zo strany zahraničných spojencov napokon vláda kancelára Olafa Scholza nedávno súhlasila s tým, že umožní Ukrajine nakupovať nemeckú výzbroj a bude podporovať výmeny zbraní so spojencami, ktorí zasa posielajú na Ukrajinu ťažké vybavenie.

12:08 Ruská armáda utrpela v prvých dňoch invázie ťažké straty, v bojoch na Ukrajine umierajú v jej radoch najčastejšie mladí muži z chudobných častí Ruska. Vyplýva to z analýzy ruského nezávislého servera Mediazona. Od začiatku invázie server spoločne s tímom dobrovoľníkov na sociálnych sieťach aj v oficiálnych komunikačných kanáloch a tlačových agentúrach napočítal najmenej 1744 úmrtí príslušníkov ruských jednotiek. Je medzi nimi aj cez 300 dôstojníkov a veliteľov, straty majú aj elitné jednotky. Ruské ministerstvo obrany o stratách v bojoch na Ukrajine informovalo iba dvakrát, a to 2. a 25. marca, kedy priznalo 498, respektíve 1351 zabitých vojakov. Mediazóna pripomína, že reálny počet vojenských obetí je vyšší, než uvádza ruské úrady, aj koľko ich našla v rámci svojej analýzy.

12:03 Každý deň prichádzajú z Ukrajiny smutné správy. Počas okupácie prístavného mesta Mariupol zomrel hráč vo vodnom póle Oleg Golodnikov († 42), ktorý hrával dlhé roky na profesionálnej úrovni.

11:25 Česko sa pripravuje na možnosť, že mu Rusko, podobne ako Poľsku a Bulharsku, zastaví dodávky zemného plynu, keď zaň nebude chcieť platiť v rubľoch. V relácii Snídaně s Novou to povedal český premiér Petr Fiala, podľa ktorého je ruský prezident Vladimir Putin úplne nepredvídateľný a je treba počítať s najhorším. Rozhodnutie Moskvy zastaviť plyn Poľsku a Bulharsku je podľa neho pomsta, informuje web TN.cz.

10:43 Ruská armáda zosilňuje svoju ofenzívu na Ukrajine, najväčšiu aktivitu vyvíja na východe a severovýchode krajiny, oznámil dnes ukrajinský generálny štáb. Ruské jednotky svoje sily sústredia najmä v smere na Izjum a pokračujú v ostreľovaní Charkova. V Čiernom mori sa teraz nachádza zhruba 20 plavidiel ruského námorníctva vrátane ponoriek, uviedlo britské ministerstvo obrany na Twitteri.

10:21 Na Slovensko prišlo v stredu 2 960 utečencov z Ukrajiny. Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do SR  873 mužov, 2 052 žien a 643 detí. O dočasné útočisko požiadalo 343 osôb. Slovensko-ukrajinské hranice v smere na Ukrajinu v utorok prekročilo viac ako 2 200 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelária ministra vnútra. Celkovo už od začiatku vojnového konfliktu na Ukrajine prekročilo naše spoločné hranice na vstupe do SR viac ako 369-tisíc osôb, udelených bolo takmer 72-tisíc dočasných útočísk. Hraničné priechody v smere na Ukrajinu prekročilo viac ako 115-tisíc osôb.

10:12 Straty ruských vojsk od začiatku invázie na Ukrajinu. Ruská armáda už prišla o viac ako 22 800 vojakov, 187 lietadiel, takmer tisíc tankov a osem lodí, informoval denník The Kyiv Independent s odkazom na informácie ukrajinskej armády.

10:10 Britský minister obrany Wallace dnes v stanici Sky News podporil názor Trussovej, že ruská armáda musí byť vytlačená "z celej Ukrajiny" a menovite spomenul aj anektovaný Krym. Putin sa podľa neho bude na Ukrajine zrejme snažiť upevniť svoje doterajšie zisky podobne, ako to v roku 2014 urobil po anexii Krymu a vyhlásení separatistických republík v Donbase. Ruské snahy o ovládnutie dobytých území na Ukrajine prirovnal Wallace k "rakovinovému bujneniu".

09:50 Rusko nasadilo pri svojej čiernomorskej námornej základni v Sevastopole trénované vojenské delfíny, ktoré pomáhajú chrániť kotviace lode pred podmorskými útokmi. Na základe analýzy satelitných snímok k tomu dospel Námorný inštitút Spojených štátov (USNI), súkromná nezisková organizácia, ktorá sa zaoberá bezpečnostnými otázkami. Dvojica delfínov je podľa analýzy v Sevastopole zhruba od doby, keď koncom februára Rusko začalo inváziu na Ukrajinu. Celý článok nájdete TU.

09:24 Nemecká energetická spoločnosť Uniper už nebude platiť za ruský plyn prostredníctvom banky so sídlom v Európe, ale platby presunie na účet ruskej banky. Spoločnosť to uviedla pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Rheinische Post. "Plánujeme realizovať naše platby v eurách prostredníctvom účtu v Rusku," citoval denník hovorcu Uniperu, ktorý je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09:22 Ruská vojenská agresia spôsobila na Ukrajine škody už za približne 600 miliárd dolárov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala vo štvrtok z denníka The Guardian. Zelenskyj sa zverejnil tento predbežný odhad vojnových škôd na stredajšom stretnutí s miestnymi a regionálnymi predstaviteľmi venovanom povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny. Od začiatku ruskej invázie bolo podľa neho na Ukrajine zničených alebo poškodených viac než 32 miliónov metrov štvorcových obytných priestorov a vyše 1500 vzdelávacích a 350 zdravotníckych zariadení.

09:12 Tri milióny utečencov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prekročili poľské hranice, oznámila dnes pohraničná stráž na twitteri. V stredu ich bolo približne 24.800, o 16 percent viac ako predchádzajúci deň, dodala. Pohraničná stráž podľa agentúry PAP tiež zaznamenala, že od 24. februára, keď ruská invázia začala, odcestovalo z Poľska na Ukrajinu 904-tisíc ľudí. Medzi utečencami podľa doterajších správ prevažujú ženy a deti, zatiaľ čo na Ukrajinu sa vracajú hlavne muži schopní zapojiť sa do obrany krajiny.

09:10 Vojna na Ukrajine bude pokračovať, kým „sa ju Rusko nerozhodne ukončiť“. V rozhovore pre televíziu CNN to v stredu povedal generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. „Vojna sa neskončí stretnutiami,“ skonštatoval Guterres v rozhovore s Andersonom Cooperom. „Vojna sa skončí, keď sa Ruská federácia rozhodne ju ukončiť, a keď - po pokoji zbraní - bude možnosť skutočnej politickej dohody. Môžeme absolvovať všetky možné stretnutia, ale to nie je to, čo ukončí vojnu,“ vyjadril sa.

09:06 Podľa osobitnej americkej vyslankyne pre medzinárodné trestné právo Beth Van Schaackovej má Washington z Ukrajiny aj vierohodné správy o popravách civilistov so zviazanými rukami, o známkach mučenia na telách obetí, ako aj o "hrôzostrašnom" sexuálnom násilí páchanom na ženách a dievčatách. "Zábery a správy tohto druhu naznačujú, že zverstvá (páchané na Ukrajine) nie sú dôsledkom konania niektorých jednotiek alebo jednotlivcov, ktorí sa 'spustili z reťaze'. Odhaľujú skôr hlboko znepokojujúci vzorec systematického zlého zaobchádzania vo všetkých oblastiach, kde operujú ruské sily," uviedla. "Náš odkaz ruskému vojenskému a politickému vedeniu je tento – svet vidí (čo sa deje) a vy budete (za svoje činy) niesť zodpovednosť," dodala Van Schaaková.

08:51 Rozhodnutie Ruska zastaviť dodávky plynu Poľsku a Bulharsku podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ukázalo, že „nikto v Európe nemôže dúfať, že bude s Ruskom udržiavať normálnu ekonomickú spoluprácu“. „Rusko považuje nielen plyn ale akýkoľvek obchod za zbraň. Len čaká na okamih, v ktorom môže jednu alebo druhú obchodnú oblasť použiť,“ povedal Zelenskyj v nočnom videopríhovore. Informuje o tom portál bbc.com.

08:49 Chersonská oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú ruské jednotky tento týždeň vyhlásili za "oslobodenú" od ukrajinských síl, začne od 1. mája prechádzať do rubľovej zóny. Podľa britského denníka The Guardian to pre ruské médiá povedal zástupca šéfa proruskej vojenskej a civilnej správy oblasti a predseda výboru na záchranu Chersonskej oblasti Kyrylo Stremousov. Spresnil, že prechodné obdobie bude trvať asi štyri mesiace, počas ktorých budú v obehu rubeľ aj ukrajinská mena hrivna. Potom sa v regióne bude používať výlučne ruská mena.

The Guardian podotkol, že overiť tvrdenie Stremousova z nezávislých zdrojov v súčasných podmienkach nie je možné. Ruská armáda tvrdí, že počas špeciálnej operácie na demilitarizáciu Ukrajiny prevzala kontrolu nad celou Chersonskou oblasťou ležiacou na juhu krajiny.

08:43 António Guterres po stretnutí s Putinom odcestoval do Kyjeva, kde sa vo štvrtok stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Otvoriť galériu

08:34 Slovenskí policajti, ktorí majú pomáhať s dokumentovaním podozrení zo spáchania vojnových zločinov, sú už na Ukrajine. Informuje o tom na sociálnej sieti Policajný zbor SR (PZ) s tým, že konkrétne ide o kriminalistických technikov. Spolu s nimi odošli na Ukrajinu aj súdni lekári.„Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli objasniť veci, ktoré sa tam stali," povedal v tejto súvislosti 1. viceprezident PZ Branko Kišš. Zároveň poďakoval policajtom, ktorí prejavili odvahu a odhodlanie ísť do vojnou zmietanej krajiny.

08:30 Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vytvára medzinárodný tím expertov, ktorý by mal koordinovať evakuáciu civilistov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. Tím OSN by mal pri takejto evakuácii, ak sa ju vôbec podarí uskutočniť, spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). TASR správu prevzala od agentúry AP. Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Podľa AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, stále ukrýva asi 2000 ukrajinských vojakov a 1000 civilistov. Čo na to Putin?

08:21 Štát i všetky spoločnosti pôsobiace v plynárenstve robia maximum, aby slovenskí občania nepocítili počas ďalšej zimy nedostatok zemného plynu. Slovensko má okrem iného aj rezervu v objeme asi 500 miliónov kubických metrov (m3), ktorá je určená len pre domácnosti a kritickú infraštruktúru, takže domácnosti nemusia mať obavy o dodávky plynu, uviedol pre TASR výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský. "Z pohľadu infraštruktúry bude dôležité, že sa dokončí slovensko-poľský plynovodný prepoj, ktorý pre Slovensko otvorí možnosť dodávok zo severu Európy z LNG terminálu Swinoujscie a pre nórsky plyn," pripomenul Kvasňovský. Ďalších 500 miliónov m3 zemného plynu, čo je približne desatina celkovej spotreby Slovenska, by podľa šéfa SPNZ mohla v nasledujúcich mesiacoch prísť na Slovensko z oblasti Stredomoria, kde by mali zakotviť tankery so skvapalneným plynom pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

08:09 Ruské sily pokračujú s ostreľovaním zo zeme aj zo vzduchu. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda prevelila vzdušné sily a 500 jednotiek techniky k Izjumu. Predchádzajúca analýza amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) uviedla, že práve pri tomto meste južne od Charkova ťaží ruský postup zo stavu ukrajinských obranných pozícií, ktoré nie sú tak dobre pripravené, ako na donbaskom fronte. V smere na Doneck ruské jednotky pokračujú v ostreľovaní pozdĺž línie dotyku v snahe obkľúčiť ukrajinské sily. Intenzívna paľba pokračuje aj na dediny Marjinka a Očeretyn.

Otvoriť galériu

Za posledných 24 hodín ukrajinskej sily podľa generálneho štábu odrazili šesť útokov v Luhanskej a Doneckej oblasti, zničených bolo päť tankov a 23 ďalších vojenských vozidiel či jeden delostrelecký systém.

08:05 Ruská Čiernomorská flotila je podľa britskej vojenskej spravodajskej služby stále schopná zasahovať ciele na ukrajinskom pobreží. Napriek strate vlajkovej lode Moskva a výsadkovej lode Saratov zostáva v čiernomorskej operačnej zóne ďalších 20 plavidiel ruského námorníctva, vrátane ponoriek, uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom portál news.sky.com. „Prieliv Bospor je naďalej uzavretý pre všetky vojnové lode okrem tureckých, čo znamená, že Rusko nemôže v Čiernom mori nahradiť svoj stratený krížnik Moskva," dodal však britský rezort obrany. Rusko sa snaží odrezať Ukrajinu od Čierneho mora, čo by vážne poškodilo jej obchod.

07:49 Maďarsko pristúpilo na platobné podmienky Moskvy pre odber ruského plynu, potvrdil americkej televízii CNN minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarsko podľa neho nemá alternatívne možnosti, ako si zaistiť energetické zdroje alebo trasy, ktoré by krajine umožnili v najbližších rokoch ukončiť dovoz z Ruska. Szijjártó už skôr uvádzal, že jeho krajina nepodporí žiadnu podobu európskych sankcií, ktorá by sa týkala ruskej ropy a plynu.

7:17 Poľsko požiadalo Európsku úniu o finančné prostriedky na starostlivosť o milióny vojnových utečencov zo susednej Ukrajiny. Poľský premiér Mateusz Morawiecki pre nemecké médiá uviedol, že jeho krajina sa stará o zranených vojakov z Ukrajiny a otvorila svoju náruč pre 2,5 milióna utečencov. Dodal, že Poľsko potrebuje peniaze na zvládnutie tohto úsilia, ale EÚ doteraz "neposkytla ani cent". Turecko dostalo počas poslednej utečeneckej vlny miliardovú podporu, a takú si zaslúži teraz aj Poľsko, tvrdí Morawiecki.

7:03 Nemecko bolo počas prvých dvoch mesiacov od vypuknutia ruskej vojny na Ukrajine najväčším nákupcom ruských energií. Podľa štúdie Centra pre výskum energetiky a čistého ovzdušia (CREA), ktoré sídli v Helsinkách, Rusko za export fosílnych palív od 24. februára, čiže od útoku na Ukrajinu, získalo 62,4 miliardy eur. Výskumníci vypočítali, že Nemecko za fosílne palivá Rusku v prvých dvoch mesiacoch vojny zaplatilo zhruba 9,1 miliardy eur. Nemecká vláda uviedla, že nemôže tieto odhady komentovať a odmietla poskytnúť nejaké svoje údaje. Informuje o tom britský portál news.sky.com.

6:49 Séria výbuchov pri televíznom vysielači v juhoukrajinskom meste Cherson v stredu večer prinajmenšom dočasne vyradila z prevádzky ruské televízne kanály. Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že na mesto dopadli rakety z pozícii ukrajinských síl nachádzajúcich sa severozápadne od Chersonu. Mesto okupuje ruská armáda od začiatku vojny.

6:25 Spojené štáty tvrdia, že majú vierohodné informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať sa v Doneckej oblasti. V stredu to podľa stanice CNN na pôde OSN povedala zvláštna vyslankyňa USA pre medzinárodnú trestnú spravodlivosť Beth van Schaacková. Násilie je podľa nej systematické a nie je výsledkom činov jednotlivcov.

"Teraz máme vierohodné informácie, že ruská vojenská jednotka operujúca v okolí Donecku popravila Ukrajincov, ktorí sa pokúšali vzdať, namiesto toho, aby ich vzala do väzby," povedal Van Schaacková. "Ak by to bola pravda, išlo by sa o porušenie základnej zásady vojnového práva: zákazu hromadnej popravy civilistov a bojovníkov, ktorí sú hors de combat (mimo boja) z dôvodu kapitulácie, zranení alebo iných foriem zneschopnenia," dodala.

6:15 Kanadskí zákonodarcovia v stredu jednomyseľne označili ruské pôsobenie na Ukrajine za "genocídu". Poslanci uviedli, že existuje "dostatok dôkazov o systémových a rozsiahlych vojnových zločinoch proti ľudskosti" páchaných Moskvou. O prijatí rezolúcie informovala agentúra Reuters. Kremeľ obvinenia dlhodobo odmieta, svoju inváziu na Ukrajinu označuje ako "špeciálnu vojenskú operáciu".

6:10 Vojna na Ukrajine je vojnou nás všetkých a spojenci musia zdvojnásobiť svoje úsilie a poslať Kyjevu tanky i bojové lietadlá, vyhlásila v stredu večer britská ministerka zahraničia Liz Trussová. V postoji k Rusku "je čas na odvahu a nie na opatrnosť," povedala šéfka diplomacie počas výročného prejavu o zahraničnej politike v sídle londýnskeho starostu Mansion House.

5:55 Udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme sledovali aj v stredu. Pozrite si veľký súhrn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ