Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideoOnline

Ruská armáda sa vyhráža útokmi v Kyjeve, Rusko zastavilo dodávky plynu do Poľska

Vojna na Ukrajine pokračuje 62. dňom. Do Moskvy v utorok na stretnutie s ruským prezidentom Vladimírom Putinom dorazí generálny tajomník OSN António Guterres. Situáciu sme pre vás opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

2:00 ONLINE prenos je na konci. Situáciu budeme pozorne sledovať aj v stredu.

1:10Ruská armáda priviedla svet na pokraj katastrofy, keď ovládla areál bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 36. výročia černobyľskej jadrovej havárie.

23:09 - Švajčiarsko vetovalo vývoz munície pre protilietadlové systémy typu Gepard, ktoré Nemecko posiela na Ukrajinu. Viac sa dočítate TU.

22:57 Americkí diplomati zo zastupiteľského úradu USA na Ukrajine, ktorí odišli do Poľska asi dva týždne pred začatím ruskej invázie, dnes odišli do Ľvova. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničia, podľa ktorého ide o prvý krok v plánovanom návrate amerických diplomatov na Ukrajinu.

22:32 Nie je ani zďaleka isté, že ofenzíva ruskej armády na východe Ukrajiny bude úspešná a že sa Rusku podarí Donbas dobyť, pretože ukrajinské sily majú pomerne silnú pozíciu a podporu Západu v podobe dodávok zbraní. V rozhovore so stanicou Sky News to povedal námestník britského ministerstva obrany James Heappey. Oponoval tiež pondelkovému vyjadreniu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že Severoatlantická aliancia sa už do konfliktu v podstate zapojila, pretože Kyjev zásobuje zbraňami. V rozhovore s BBC potom označil Lavrovove výroky o možnom použití jadrových zbraní za silácke reči.

22:04 Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy (27. apríl) zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

21:51 Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok znepokojenie nad výbuchmi v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku a vyzvalo na zníženie napätia v tejto oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Sme znepokojení akýmikoľvek potenciálnymi pokusmi o eskaláciu napätia," povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Nevyjadril sa však k tvrdeniam ukrajinskej vlády, ktorá z útokov obvinila Rusko. "Nepoznáme všetky podrobnosti," zdôraznil Price.

21:38 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok obavy z napätia v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku, ktorý podporuje Moskva. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ukrajinské ministerstvo upozornilo, že útok na administratívnu budovu v podnesterskej metropole Tiraspol a výbuchy, ktoré postihli vysielacie antény a ďalšie zariadenia v tomto regióne, nasledovali po vyhlásení ruského predstaviteľa, že cieľom Moskvy počas jej "špeciálnej vojenskej operácie" je úplne ovládnuť juh Ukrajiny a vybudovať tadiaľ pozemný koridor do Podnesterska.

21:19 Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev v utorok odstránili sochu, ktorá symbolizovala historické vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Vyžiadalo si to isté úsilie, no sovietska socha dvoch robotníkov – symbolizujúca znovuzjednotenie Ukrajiny a Ruska – bola dnes večer rozobraná," uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti.

21:07 Ruský prezident Vladimir Putin "v princípe súhlasil" so zapojením Organizácie spojených národov (OSN) a Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) do evakuácie civilistov z oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Po stretnutí generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa so šéfom Kremľa v Moskve o tom informovali agentúra Reuters aj televízia CNN. Obe sa odvolali na vyhlásenie Guterresovho hovorcu.

"Generálny tajomník zopakoval postoj OSN k Ukrajine a s (Vladimirom Putinom) prerokoval návrhy na humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov z konfliktných zón, najmä v súvislosti so situáciou v Mariupole," uviedol vo vyhlásení hovorca Stéphane Dujarric.

20:47 Moldavsko po sérii výbuchov v odštiepeneckom regióne Podnestersko posilňuje bezpečnostné opatrenia. Moldavská prezidentka Maia Sanduová v tejto súvislosti vyzvala občanov, aby zostali pokojní. Po stretnutí najvyššej bezpečnostnej rady v krajine prezidentka povedala, že výbuchy sú dôsledkom „vnútorných rozdielov medzi rôznymi skupinami v Podnestersku, ktoré majú záujem na destabilizácii situácie“. Bezpečnostná rada odporučila, aby štátne orgány zintenzívnili hliadkovanie v blízkosti nárazníkovej zóny s Podnesterskom a bezpečnostné kontroly kritickej infraštruktúry, informuje spravodajský portál BBC.

20:26 Francúzsko v utorok oznámilo, že plne podporuje územnú celistvosť Moldavska. Paríž sa tak vyjadril po sérii výbuchov v separatistickom regióne Podnestersko, podporovanom Ruskom, ktoré vyvolali obavy z rozšírenia vojny na Ukrajine aj do Moldavska. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

19:54 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že stále dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou. Po boku generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa dodal, že Rusko mierové rozhovory neodmieta. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP, AP a Reuters.

19:48 Holandsko dodá Ukrajine "obmedzený počet" ťažkých samohybných húfnic. Po konzultáciách na americkej základni Ramstein v Nemecku to v utorok oznámila holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie holandskej tlačovej agentúry ANP.

Húfnice typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), označované ako jedny z najlepších vo výzbroji holandskej armády, majú byť dodané na Ukrajinu v spolupráci s Nemeckom. Berlín zabezpečí výcvik ukrajinských vojakov a taktiež im dodá potrebnú muníciu. Reuters pripomenul, že o húfnice požiadala ukrajinská strana.

19:34 Vysokopostavený predstaviteľ Kremľa Nikolaj Patrušev vyhlásil, že "politiky Západu a režimu v Kyjeve, ktorý má Západ pod kontrolou, budú viesť jedine k rozpadu Ukrajiny na niekoľko štátov". V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

19:04 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin nepreukazuje vážny záujem o diplomaciu s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine – napriek medzinárodnému úsiliu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Blinken členom výboru amerického Senátu pre medzinárodné vzťahy povedal, že Putin ešte neprejavil vážny záujem o zmysluplné rokovania.

18:44 Japonsko poskytne Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc ako napríklad potraviny a lieky, oznámil japonský premiér Fumio Kišida v utorok po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla americká spravodajská televízia CNN.

Japonsko tiež zintenzívni svoje diplomatické úsilie na podporu Ukrajiny a bude konať spoločne s ostatnými krajinami skupiny G7, uviedol Kišida. Dodal, že Zelenskyj sa mu za podporu poďakoval.

18:14 Ruská armáda varovala pred útokmi na „rozhodovacie centrá“ v ukrajinskom Kyjive, pričom ju nezastaví ani možná prítomnosť západných poradcov v meste. Ministerstvo obrany v Moskve v utorok obvinilo Spojené kráľovstvo z vyhlásení, v ktorých povzbudzuje Ukrajinu, aby použila západné zbrane na útoky na ruské územie. Priamo pritom poukázalo na námestníka britského ministra obrany pre ozbrojené sily Jamesa Heappeyho, ktorý pre Times Radio povedal, že to „nie je nevyhnutne problém“, ak Ukrajina použije Britániou darované zbrane na útoky na miesta na ruskej pôde.

17:57 V centre Kyjeva dnes začalo odstraňovanie sovietskeho pamätníka, ktorý mal oslavovať priateľstvo medzi Ukrajinou a Ruskom. Na rozobratie sochy sa úrady Kyjeva rozhodli po tom, čo Rusko rozpútalo vo februári na Ukrajine vojnu.

17:55 Americký minister obrany Lloyd Austin privítal rozhodnutie Nemecka dodať Ukrajine 50 protilietadlových systémov typu Gepard. Vyhlásil to po rokovaní s predstaviteľmi 40 krajín na americkej základni Ramstein v Nemecku. TASR prevzala informácie od agentúr AFP a Reuters a tiež od americkej televízie CNN.

17:52 Ruská armáda v utorok varovala, že možno zaútočí na ukrajinské "rozhodovacie centrá" v Kyjeve, a dodala, že ju nezastaví ani prípadná prítomnosť západných poradcov v ukrajinskej metropole. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Ruské ministerstvo obrany v utorok obvinilo Spojené kráľovstvo zo zverejňovania vyhlásení povzbudzujúcich Ukrajinu, aby podnikala útoky na ruskom území, a varovalo, že ak k nim dôjde, ruská armáda sa za to odplatí útokmi na vládne budovy v Kyjeve.

Ruské ministerstvo poukázalo priamo na štátneho tajomníka britského ministerstva obrany Jamesa Heappeyho, ktorý pre britskú stanicu Times Radio povedal, že "to nemusí byť problém", ak Ukrajina použije zbrane darované Britániou na útoky na lokality na ruskom území.

Ministerstvo v Moskve v oznámení napísalo, že "ruské ozbrojené sily sú pripravené podniknúť odvetné útoky presne navádzanými zbraňami dlhého doletu na centrá v Kyjeve, ktoré takéto rozhodnutia urobia". Ministerstvo poznamenalo, že "prítomnosť občanov jednej zo západných krajín v ukrajinských rozhodovacích centrách nemusí predstavovať pre Rusko problém pri možnom rozhodnutí o spustení odvetnej akcie".

17:50 Rusko zastavilo dodávky plynu do Poľska.

17:38 Aká je skutočná úroveň rádioaktivity v Černobyle? Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu reaguje.

17:14 Nemecko bude naďalej podporovať Ukrajinu dodávkami, nebude ju ale postupovať samo, ale spoločne so spojencami. Po dnešnej medzinárodnej konferencii o Ukrajine na americkej základni Ramstein v Nemecku to vyhlásila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Dodala, že Nemecko so spojencami pomáha Ukrajine podľa zbraňových požiadaviek Kyjeva, preto vláda kancelára Olafa Scholza schválila, že Ukrajincom poskytne samohybný protilietadlový systém Gepard.

17:05 Medzinárodná hokejová federácia dnes odobrala Rusku usporiadateľstvo majstrovstiev sveta v budúcom roku, ktoré sa malo v máji 2023 konať v Petrohrade. Rada IIHF sa k očakávanému kroku rozhodla s ohľadom na obavy o bezpečnosť a pohodu všetkých zúčastnených hráčov, funkcionárov, zástupcov médií a fanúšikov.

17:01 Vyše 16.000 ľudí je nahlásených ako nezvestných počas invázie Ruska na Ukrajine. V utorok to uviedla komisárka ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Citovala ju tlačová agentúra DPA.

"Po bombardovaní a zničení miesta je prvou prioritou pátranie po nezvestných ľuďoch," uviedla Denisovová v televíznom rozhovore zverejnenom v utorok.

16:53 Vplyvný tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev obvinil Západ a vládu v Kyjeve, že ich politika vedie k rozpadu Ukrajiny. Agentúra Reuters uvádza, že jeho slová možno chápať ako varovanie, že ruská vojna proti Ukrajine by mohla viesť k rozdeleniu krajiny a že Moskva by z toho obviňovala svojich oponentov.

V rozhovore s denníkom Rosijskaja gazeta Patrušev, patriaci do okruhu ľudí, ktorí majú najbližšie k prezidentovi Vladimírovi Putinovi, povedal, že Spojené štáty sa už celé roky snažia rozdúchať v Ukrajincoch nenávisť voči všetkému ruskému. "Avšak história nás naučila, že nenávisť sa nikdy nemôže stať spoľahlivým faktorom pri vzniku národnej jednoty," uviedol aj Patrušev. "Ak dnes niečo spája ľudí žijúcich na Ukrajine, potom je to jedine strach zo zverstiev nacionalistických jednotiek," povedal šéf bezpečnostnej rady v narážke na niektoré jednotky ukrajinskej armády, ktoré Moskva označuje za nacistov a ktorých zničenie využíva ako zámienku na terajšiu vojnu.

16:43 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine. 

 

16:38 Poľská vláda oznámila, že uvaľuje sankcie na 50 ruských firiem a jednotlivcov pre vojnu Ruska na Ukrajine. Poľský minister vnútra Mariusz Kaminski v utorok povedal, že poľské kroky sú nad rámec sankcií Európskej únie a cielia na ruských jednotlivcov a firmy, ktoré podnikajú v Poľsku. Minister dodal, že majetok dotknutých firiem bude zmrazený a tieto firmy budú vylúčené z verejných tendrov. Ruskí oligarchovia na poľskom sankčnom zozname budú mať zakázané vstúpiť na územie Poľska.

16:35 Ruská armáda zasiahla strategický most spájajúci Odeskú oblasť na Ukrajine so susedným Rumunskom. Šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin uviedol, že utorkový útok ruských síl poškodil most ponad ústie rieky Dnester a prerušil železničné spojenie do oblastí na západe ústia a do Rumunska. Nevyžiadal si ale zranených. Poškodenie mosta nasledovalo po sérii ruských útokov na kľúčové železničné zariadenia na Ukrajine z pondelka.

16:29 Ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok telefonicky diskutovali o snahe Moskvy zaistiť bezpečie civilistov počas jej vojenskej operácie na Ukrajine, oznámil Kremeľ. V správe sa naň odvolala tlačová agentúra AFP.

16:23 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok odmietol výzvu Kyjeva na osobitné rokovania o umožnení odchodu civilistov z ukrajinského mesta Mariupol. Lavrov to povedal na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v Moskve, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

15:15 Vládne strany v českej Poslaneckej snemovni sú pripravené prijať uznesenie o tom, že činy, ktoré na Ukrajine páchajú ruskí vojaci, možno označiť za genocídu. Pred utorkovým rokovaním dolnej komory českého parlamentu to povedal šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný v mene strán koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a koalície Pirátov so STAN. Reagoval tak na výzvu ukrajinského veľvyslanca v ČR Jevhena Perebyjnisa, uviedol v utorok portál Novinky.cz.

14:58 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok odsúdil niekoľko týždňov trvajúcu okupáciu areálu jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ ruskými jednotkami a označil ju za "veľmi, veľmi nebezpečnú".

14:52 Kremeľ v utorok uviedol, že Gazprom pracuje na realizácii prezidentského dekrétu o platbách za dodávky ruského plynu v rubľoch. Neposkytol však ďalšie podrobnosti, keď sa ho pýtali na usmernenia Európskej komisie k ruskému plánu.

14:44 Organizácia Spojených národov je pripravená zmobilizovať svoje ľudské a logistické zdroje na záchranu ľudských životov v ukrajinskom Mariupole. Vyhlásil to v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom TASR podľa správy britskej stanice Sky News.

14:31 Európska komisia (EK) vyjadrila znepokojenie nad rizikami narušenia jadrovej bezpečnosti v Európe v kontexte súčasnej vojny na Ukrajine a po nedávnych krokoch ruskej armády v lokalite Černobyľ. Urobila tak pri príležitosti utorkového 36. výročia havárie jadrovej elektrárne v Černobyli. Informuje o tom spravodajca TASR.

14:29 Rusko v utorok oznámilo, že vypovedalo troch švédskych diplomatov. Ide o odvetný krok za nedávne vyhostenie troch ruských diplomatov zo Švédska, ktoré týmto spôsobom reagovalo na vojenskú agresiu Moskvy voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:57 Poľsko zaviedlo sankcie voči 50 ruským oligarchom a spoločnostiam, ktorých súčasťou je zmrazenie majetku a zákaz vstupu na územie Poľska. V utorok to oznámilo ministerstvo vnútra vo Varšave, informuje agentúra Reuters.

13:28 Farmári na Ukrajine sa aj počas vojny snažia pokračovať v prácach na poli. Hrozí im tak, že čoskoro budú riešiť nový problém: kde uskladniť ďalšiu úrodu.

13:27 Nemeckí výrobcovia prémiových áut BMW a Audi, dcérska spoločnosť skupiny Volkswagen, pozastavili dodávky áut z Nemecka po železnici do Číny pre vojnu na Ukrajine.

13:15 Napriek pokračujúcej ruskej invázii si obyvatelia ukrajinského mesta Slavutyč v pondelok večer pripomenuli 36. výročie havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ. Pri miestnom pamätníku obetiam černobyľskej tragédie zapaľovali sviečky a ukladali kvety, informovala v utorok britská spravodajská stanica Sky News.

13:05 Viac ako osem miliónov ľudí by tento rok mohlo utiecť z Ukrajiny v súvislosti s ruskou vojenskou ofenzívou. V utorok to uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), informuje agentúra AFP.

12:36 Vojna na Ukrajine sa musí skončiť čo najskôr, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve. Informuje o tom TASR na základe správ televízie BBC a agentúry AFP.

12:35 Spojené štáty jednoznačne veria, že Ukrajina je schopná poraziť Rusko. V utorok to pred rokovaním s predstaviteľmi 40 krajín na americkej základni Ramstein v Nemecku uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. TASR prevzala správu od britskej televíznej stanice Sky News.

12:34 Najmenej jednu obeť a jedného zraneného si v utorok vyžiadalo ostreľovanie mesta Záporožie v strednej časti Ukrajiny. Dve riadené strely pri zásahu okrem toho poškodili infraštruktúru jednej z miestnych tovární. Tretia vypálená strela explodovala vo vzduchu.

12:04 Británia začala vyšetrovanie údajného ruského hackerského útoku zameraného na viac než 100 nových členov britskej armády. V utorok o tom informovalo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

11:37 Ukrajinská armáda počas ostatných 24 hodín odrazila v Donbase šesť útokov. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinským vojakom sa podarilo zničiť štyri ruské tanky, päť delostreleckých systémov, 13 obrnených vozidiel, 15 motorových vozidiel, dva tankery a jedno protilietadlové delo.

11:33 Organizácia Spojených národov žiada medzinárodných darcov vyše 2,25 miliardy dolárov, ktoré potrebuje na pomoc obyvateľom vojnou postihnutej Ukrajiny.

11:27 Podľa štúdie, ktorú si objednala organizácia Greenpeace, by Nemecko zvládlo dôsledky vyplývajúce zo zavedenia embarga na dovoz ruskej ropy. TASR o tom informuje na základe správy DPA. Najväčšia európska ekonomika by podľa analýzy energetického experta Steffena Bukolda zvládla vplyv embarga na ceny ropy, pričom zákaz jej dovozu z Ruska by zabránil toku peňazí pre vojnové výdavky Moskvy.

11:12 Ministerstvo vnútra separatistického regiónu Podnestersko informovalo, že v obci Maiac boli výbuchmi vyradené dve výkonné antény, ktoré slúžili na retransláciu vysielania ruských rozhlasových staníc. Informovala o tom agentúra AFP. Výbuchy boli zaznamenané v utorok o 06.40 h a 07.05 h a nebol pri nich nikto zranený. Lokalita, kde došlo k výbuchom, je od metropoly regiónu – mesta Tiraspol – vzdialená asi 50 kilometrov.

V pondelok úrady v separatistickom regióne informovali o útoku na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. Podľa fotografií zdieľaných na sociálnych sieťach sa následne neďaleko budovy v Tiraspole našlo niekoľko tubusov od granátometov. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo pondelkovú sériu výbuchov v Tiraspole za "plánovanú provokáciu" ruských tajných služieb.

11:03 Nemecká vláda chce povoliť dodávku samohybných protilietadlových systémov typu Gepard zo zásob zbrojného priemyslu spolkovej republiky na Ukrajinu. Podľa informácií agentúry DPA a denníka Süddeutsche Zeitung to má v utorok na americkej leteckej základni Rammstein oznámiť ministerka obrany Christine Lambrechtová.

10:30 Británia si nemyslí, že bezprostredne hrozí eskalácia vo vojne na Ukrajine. V utorok to uviedol štátny tajomník britského ministerstva obrany James Heappey, ktorý vyjadrenia šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o možnom vypuknutí tretej svetovej vojny označil za "silácke reči". TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá citovala z rozhovorov Heappeyho pre televízne stanice BBC a Sky News.

10:07 Prokuratúra Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny začala vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že ruské sily zriadili v meste Vovčansk "koncentračný tábor". Informovala o tom v utorok britská televízia Sky News.

10:06 Na znak solidarity s obeťami ruskej invázie na Ukrajine organizuje Metropolitná opera v New Yorku v spolupráci s poľskou Národnou operou sériu koncertov, na ktorých sa predstavia špičkoví ukrajinskí hudobníci.

09:59 Ruské sily dobyli ukrajinské mesto Kreminna v Luhanskej oblasti. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany. Neuviedlo však, ako sa dozvedelo o tom, že mesto padlo.

V Luhanskej oblasti už niekoľko dní trvajú pouličné boje, čo znemožňuje evakuáciu civilistov. „Mesto Kreminna údajne padlo a južne od Izjumu sú hlásené ťažké boje, keďže ruské sily sa pokúšajú postúpiť zo severu a východu smerom k mestám Slavjansk a Kramatorsk,“ uviedla britská armáda na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.
 Ukrajinská vláda sa zatiaľ ku Kreminne nevyjadrila. Rusko pred niekoľkými dňami tvrdilo, že mesto dobylo. Kreminna leží asi 575 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského hlavného mesta Kyjiv.

09:32 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba nalieha na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa, nech presvedčí Rusko, aby umožnilo evakuáciu ľudí z obliehaného prístavného mesta Mariupoľ. Podľa Kulebu je to niečo, čo je OSN schopná dosiahnuť.

Kuleba v rozhovore pre agentúru AP vyjadril obavy, že Guterres by sa po utorňajšej návšteve Moskvy a pred následnou cestou do Kyjiva mohol dostať do „pasce“ Kremľa. Kuleba povedal, že Guterres „by sa mal zamerať predovšetkým na jeden problém - evakuáciu Mariupoľa“.

08:55 Otvárací film 75. ročníka májového medzinárodného filmového festivalu v Cannes s názvom "Z (comme Z)" bude premenovaný. Ako zdôvodnil francúzsky režisér tejto snímky Michel Hazanavicius, názov jeho zombie komédie totiž nie je v kontexte ruskej agresie voči Ukrajine vôbec vtipný, ako to bolo pôvodne zamýšľané.

08:11 Ukrajinská pošta plánuje vydať novú známku na počesť najväčšieho lietadla na svete, Antonov An-225 s označením Mrija (po ukrajinsky sen), ktoré bolo zničené ruskými silami koncom februára počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na príspevok Ukrpošty na platforme Telegram.

07:46 Rusko sa zrejme snaží o obkľúčenie ukrajinských pozícií na východe Ukrajiny. Tvrdo sa bojuje južne od Izjumu, kde sa ruské sily snažia preraziť k mestám Slovjansk a Kramatorsk, oznámilo ráno na twitteri britské ministerstvo obrany. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruskí vojaci ďalej ostreľujú oceliarne Azovstal, poslednú baštu ukrajinského odporu v Mariupole.

07:43 Lavrov varuje pred treťou svetovou vojnou

07:31 Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová poprela tvrdenia, podľa ktorých Spojené štáty úmyselne odkladajú uvalenie sankcií na údajnú priateľku ruského prezidenta Vladimira Putina Alinu Kabajevovú. Informovala o tom stanica CNN.

07:27 Bridget Brinkovú vymenovali za veľvyslankyňu Spojených štátov na Ukrajine. Jej nominácia prichádza v čase, keď predstavitelia USA oznámili, že americkí diplomati sa čoskoro vrátia do Kyjiva. Tých predtým odtiaľ evakuovali v začiatkoch ruskej invázie. Brinková bola od roku 2019 veľvyslankyňou na Slovensku a predtým pôsobila na diplomatických postoch v Srbsku, na Cypre, v Gruzínsku a v Uzbekistane.

07:23 Chladnejšou vodou v mestských bazénoch chce nemecká metropola prispieť k zníženiu závislosti od ruského plynu. Vo väčšine bazénov preto teplota klesne o jeden stupeň Celzia oproti normálu, v bazénoch vonkajších potom o stupne dva. Na tlačovej konferencii v Berlíne to v pondelok oznámil šéf mestských bazénov Johannes Kleinsorg.

07:07 Na 14 miliónov korún (574.166 eur) navýšila Technologická agentúra ČR (TA ČR) čiastku na podporu zapojenia vedcov z Ukrajiny do tímov, ktoré riešia projekty financované agentúrou. Pôvodne na tieto účely vyčlenila desať miliónov korún. ČTK o tom informovala hovorkyňa agentúry Veronika Dostálová. Podľa Dostálovej už boli podporené žiadosti vo výške takmer celej navýšenej sumy. Ďalšie peniaze agentúra zháňa, záujem riešiteľov o rozšírenie tímov totiž pokračuje. TA SR, ktorá financuje aplikovaný výskum, spustila príjem žiadostí 7. marca.

07:00 Členské krajiny Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) plánujú v utorok hlasovať o rezolúcii, ktorá bude od piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN v budúcnosti požadovať odôvodnenie v prípade, že použijú svoje právo veta. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sú diskusie o reforme veta skôr zriedkavé a kontroverzné, v súčasnosti ich však oživila ruská invázia na Ukrajine.

06:41 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že dodávky zbraní zo Západu smerom na Ukrajinu znamenajú, že NATO je „v podstate zapojené do vojny s Ruskom“ a existuje „značné“ riziko eskalácie konfliktu do jadrových zbraní. Referuje o tom spravodajský web BBC. Ešte pred týždňom Lavrov hovoril, že Rusko na Ukrajine určite nepoužije jadrové zbrane.

06:09 Rusko v pondelok obvinilo Chorvátsko z protiruskej politiky a ničenia bilaterálnych vzťahov, pretože nepovolilo "humanitárny" let pre 24 ruských diplomatov a zamestnancov ruského veľvyslanectva, ktorí boli začiatkom apríla z Chorvátska vyhostení. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a HINA.

06:00 Tridsaťdva ukrajinských utečencov sa nasťahovalo do zámku 't Oude Loo pri holandskom meste Apeldoorn, ktorý obvykle využíva holandská kráľovská rodina. Agentúre ANP to potvrdil kráľovský palác.

06:00 Do Moskvy v utorok na stretnutie s ruským prezidentom Vladimírom Putinom dorazí generálny tajomník OSN António Guterres. Podľa médií budú rokovať predovšetkým o vpustení humanitárnej pomoci do bojových oblastí na Ukrajine, najmä do obliehaného prístavu Mariupol. Guterresova cesta vyvolala kritiku ukrajinského vedenia.

06:00 Výdavky na zbrojenie v Európe a Rusku prudko vzrástli v období pred inváziou Moskvy na Ukrajinu napriek tlmiacim účinkom pandémie koronavírusu na hospodársky rast. Vyplýva to z údajov Štokholmského medzinárodného inštitútu pre prieskum mieru (SIPRI), ktoré zverejnili v pondelok. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

06:00 Najnovšie vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova sú náznakom toho, že Rusko stratilo svoju "poslednú nádej nahnať svetu strach z podpory Ukrajiny", uviedol v pondelok na sociálnej sieti Twitter šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. TASR správu prevzala od stanice BBC.

06:00 Rusko so svojou útočnou vojnou na Ukrajine nebude mať žiaden úspech, vyhlásil v noci na utorok vo videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!