Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2013 12:00 | Správy | Servis

Ako zima ničí naše telo: Od bolestí hlavy po slepotu

Opäť nás to čaká! Obdobie treskúcich mrazov, studeného vetra a námraza na chodníkoch.

Tak na toto sa asi nik neteší. Zima sa ešte ani poriadne nezačala, ale mnohí z nás si želajú, aby už bolo po nej. Je totiž poriadne vyčerpávajúca. Okrem toho, že na nás útočia vírusové ochorenia, naše telo vplyvom zimy trpí aj celkovo. Popraskané pery, uslzené oči, oslabené kĺby. Ako čo najlepšie chrániť naše telo pred negatívnym vplyvom chladného počasia?

Chlad náš organizmus oslabuje

doktorka Etela Janeková, InClinic:

- Chlad pôsobí ako stresový faktor, ktorý narúša tepelnú rovnováhu organizmu. Pri pôsobení chladu preto dochádza k centralizácii obehu, čo znamená zúženie ciev na periférii tela, a tým k horšiemu prekrveniu. Toto sa týka periférnych častí, ako sú ruky, nohy, tvárová časť hlavy a nej aj sliznice. Sliznice sú oslabené pôsobením chladu, zhoršením prekrvenia, a preto sú náchylnejšie na rozmnoženie baktérií a vírusov

Pery

  • Prečo sú v ohrození: Zimné počasie je pre ne priam pohromou. Nachádza sa tam totiž veľmi jemná pokožka bez mazových žliaz. Preto v zime veľmi často praská a tvoria sa na nich malé ranky, ktoré sa môžu aj zapáliť.
  • Ako sa chrániť: Základom je pery chrániť vrstvou vazelíny alebo kvalitného balzamu na pery. Ten by mal byť bohatý na prírodné zložky, napríklad výťažky z materskej kašičky, olivového oleja a pod.

TIP: Aspoň raz týždenne si doprajte liečivú kúru na pery. Vyrobiť si ju môžete aj doma z medu, ktorú necháte pôsobiť približne 30 minút.

POZOR: Pery si neolizujte, zbytočne sa tak ešte viac vysušujú.

Kĺby

  • Prečo sú v ohrození: Oslabujú ich nielen nízke teploty, ale aj studený vietor.
  • Ako sa chrániť: Chrupavka kĺbu je až zo 40 % tvorená kolagénom. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, preto zvýšte dávky potravín, ktoré ho obsahujú. Napr. žltú papriku, citrón alebo brokolicu.

TIP: Mýtus, že na kĺby pomáhajú gumené medvedíky, je len milosrdná lož pre maškrtníkov.

Pľúca

  • prečo sú v ohrození: studený vzduch spôsobuje, že sa nám dýchacie cesty zužia a celkovo sú oslabnuté. Dýchanim nasávame aj baktérie a vírusy, ktoré nás môžu ľahšie ohroziť a spôsobiť zápal.
  • ako sa chrániť: Snažte sa čo najviac dýchať nosom. Tak sa studený vzduch aspoň trochu zohreje. Poprípade si dajte cez ústa šatku. Snažte sa dýchať pomaly a nezadýchavať sa

TIP: ak beháte, zvoľte také tempo, aby ste to udýchali nosom.

Hlava

  • Prečo je v ohrození: Zimné počasie môže spôsobovať aj častejšie bolesti hlavy. Týka sa to najmä osôb, ktoré pravidelne trpia migrénami. Dôvodom je neustále sťahovanie a rozťahovanie ciev v hlave. To vzniká striedavým prechodom z teplých rozkúrených miestností von, do mrazivého počasia.
  • Ako sa chrániť: Základom by mal byť pravidelný pohyb, ktorý cievy posilňuje. Okrem toho nezabúdajte na vhodnú a praktickú pokrývku hlavy.

Močové cesty

  • Prečo sú v ohrození: Chlad je zákerný v tom, že prispieva k rozvoju zápalových procesov. Najviac ohrozené sú v tomto smere počas zimných mesiacov najmä močové cesty. Ich zápal je nielenže sprevádzaný nepríjemnými bolesťami, ale môže viesť aj k vážnejšiemu ochoreniu. So zápalom obličiek sa totiž netreba zahrávať.
  • Ako sa chrániť: V prvom rade dbajte na správne oblečenie. Najmä podbrušok a kríže by mali ostať za každých okolností v teple. Dôležité je dodržiavať aj pitný režim.

Oči

Prečo sú v ohrození: V zime sú naše oči vystavené nadmernému chladu. „Na ten reagujú podráždením, slzením, začervenaním a symptómami, ktoré sú typické pre syndróm suchého oka. Citlivé oči trápi chladová alergia, pri ktorej sa vyššie zmienené príznaky ešte znásobujú,“ vysvetľuje očná lekárka Adriana Smorádková z očnej kliniky NeoVízia.

Slnko je tiež nebezpečné, v zimných mesiacoch je nízko nad horizontom a UV lúče ohrozujú naše oči viac ako v letných mesiacoch, varuje Smorádková. Okuliare by mali byť povinnou výbavou aj v zimnom období.

  • Ako sa chrániť: V chladnom počasí majte vždy poruke umelé slzy. Použite ich pred odchodom z domu do chladného počasia.  

Slnečná slepota

Adriana Smorádková z očnej kliniky NeoVízia

Na svahu sme vystavení zvýšenému riziku dočasnej ´slnečnej slepoty´- kombinácia silného UV žiarenia, slnka nízko nad horizontom, veľkému jasu a oči bez ochrany môže lyžiara dočasne oslepiť, v horšom prípade spôsobiť poškodenie rohovky. Lyžiari s kontaktnými šošovkami môžu v zime pociťovať výraznú bolesť a rezanie. V mraze a vetre rohovka oka horšie „dýcha“ a oveľa viac vysychá. Kontaktné šošovky jej bránia v príjme kyslíku, preto
výraznejšie vnímáme pocit dráždenia. Nevyhnutnosťou by mali byť pre každého lyžiara nosiaceho kontakté šošovky kvalitné lyžiarske okuliare s UV filtrom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich