Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2022 07:59 | Správy | Domáce správy

Kauza obvinenia špičiek Smeru, Kaliňákov príchod do Pezinka: Opičky a odkaz pred súdom o väzbe

Vypovedal pred sudcom.

Exminister vnútra Robert Kaliňák (50) strávil dve noci v cele predbežného zadržania, aby sa v piatok popoludní postavil pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Ten rozhodoval o tom, či ho na návrh prokurátora vezme do kolúznej väzby, alebo bude čakať na vyšetrenie svojho prípadu na slobode. Kaliňák si z obvinenia veľa nerobí, pri príchode robil opičky pre fotografov a poslal odkaz Igorovi Matovičovi.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Fico aj Kaliňák sú obvinení z toho, že stáli na čele zločineckej skupiny, ktorá pracovala v prospech Smeru a cez dosadených ľudí v naoko nestranných inštitúciách systematicky zisťovala špinu na ich politických oponentov. Podľa uznesenia polície informácie, ktoré takto získavali, zneužívali v politickom boji, aby udržali Smer pri moci za každú cenu a likvidovali svojich opozičných protivníkov. Kaliňáka tak od stredy rána držali v cele policajného zaistenia, kde čakal na to, či ho prokurátor špeciálnej prokuratúry navrhne umiestniť vo väzbe.

To sa stalo a v piatok popoludní o kolúznej väzbe rozhodoval sudca Špecializovaného trestného súdu Miroslav Mazúch. Okrem Kaliňáka sa pred neho postavil aj prominentný advokát Marek Para a príslušník tajnej služby M. C., ktorý je obvinený z korupcie. Kolúzna väzba sa často označuje ako najprísnejší typ väzby a využíva sa pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

Šéf Smeru v rukách parlamentu

Kaliňák prišiel na výsluch v dobrej nálade. Pred novinármi robil grimasy, smial sa a v priebehu pár sekúnd stihol poslať odkaz šéfovi OĽaNO. „Matovič je hrozný zbabelec. Je to vymyslené,“ uviedol Kaliňák. Rozsudok by mal padnúť v sobotu popoludní. Zatiaľ čo Kaliňák je už oddelený od najbližších príbuzných aj kolegov, jeho spoluobvinený Robert Fico je na slobode. Šéfa Smeru navrhuje vyšetrovateľ taktiež držať vo väzbe, avšak v jeho prípade je situácia komplikovanejšia, keďže je poslancom parlamentu a chráni ho imunita.

Ústava hovorí, že o tom, či vydajú Fica na väzobné trestné stíhanie, rozhodne parlament po tom, čo o to požiada generálny prokurátor. Maroš Žilinka v tomto prípade postupuje tak, že poveril touto úlohou zástupcu špeciálnej prokuratúry, aby konal v jeho mene. Zároveň však vylúčil z rozhodovania Daniela Lipšica. „Špeciálny prokurátor je z dôvodu pochybnosti o jeho nezaujatosti vylúčený z konania a rozhodovania v tejto trestnej veci,“ uviedol Žilinka. Kaliňákov advokát David Lindtner v stredu žiadal, aby bola vec odňatá Lipšicovej prokuratúre a prešla pod Generálnu prokuratúru pod vedením Žilinku. Ten to však zamietol.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte