Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2022 06:10 | Správy | Zahraničné správy
Online

Objavené boli ďalšie masové hroby! Rusko tvrdí, že má Mariupol pod kontrolou, útoky na areál Azovstaľu pokračujú

Krvavé boje na Ukrajine pokračovali 57. dňom. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že metalurgický komplex Azovstaľ v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny bude v priebehu štvrtka pod kontrolou Ruska. Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany sa očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine ešte nezačala. Situáciu sme sledovali v online prenose.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

2:00 Tento ONLINE prenos skončil. Nové informácie prinesieme opäť ráno.

0:50 Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) a Európska komisia (EK) navrhli vo štvrtok niekoľko odporúčaní pre občanov EÚ zameraných na úsporu energetických zdrojov, ktoré majú znížiť závislosť od ruských palív a pomôcť tak Ukrajine. Medzi takýmito opatreniami figuruje napríklad práca z domu, cestovanie verejnou dopravou, stlmenie kúrenia či obmedzenie využívania klimatizácie.

00:20 Ruské sily vo štvrtok dobyli 42 obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olena Symonenková. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Stalo sa to dnes (vo štvrtok) a je možné, že ich naše jednotky zajtra dobyjú naspäť," dodala Symonenková. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády je cieľom ruskej ofenzívy v Donbase úplné ovládnutie Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré už od roku 2014 čiastočne ovládajú Moskvou podporovaní separatisti.

23:25 Rusko odmietlo návrh na prímerie počas nadchádzajúcich pravoslávnych Veľkej noci. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoproslove, napísal denník Ukrajinska pravda.

"Bohužiaľ, Rusko odmietlo návrh na zavedenie veľkonočného prímeria. Dobre to dokladá, ako vážne vodcovia tej krajiny berú kresťanskú vieru a jeden z najveselejších a najvýznamnejších sviatkov. Aj tak máme stále nádej, nádej na mier, nádej na to, že život premôže smrť," povedal Zelenskyj. Pravoslávni kresťania tento rok oslavujú Veľkú noc 24. apríla.

22:37 Zelenskyj prirovnal škody na Ukrajine k druhej svetovej vojne: Milióny ľudí musia utekať!

22:29 Požiar v budove vojenského výskumného ústavu v meste Tver na severozápade Ruska si vo štvrtok vyžiadal najmenej šesť obetí a 27 ranených. O aktualizovanej bilancii informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

Požiar vypukol v jednej z kancelárií štvorposchodovej budovy Ústredného výskumného ústavu ruských vzdušných a kozmických síl a rozšíril sa na ploche 2500 metrov štvorcových. Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie ho mohla spôsobiť chybná elektroinštalácia. Pri požiari zasahovali desiatky hasičských vozidiel a vrtuľník.

22:20 Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) existujú dôkazy, že ruské jednotky sa v ukrajinskom meste Buča dopustili vojnových zločinov. TASR správu prevzala od britského denníka The Guardian.

Špecialisti, ktorí do Buče prišli po odchode ruských jednotiek, v oblasti našli "dôkazy o hromadných popravách, nezákonných zabitiach, násilných zmiznutiach a mučení". Podľa HRW tieto činy spĺňajú definíciu vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

22:19 Medzinárodné spoločenstvo a poľská vláda musia lepšie koordinovať situáciu a poskytnúť väčšiu podporu mestám a charitatívnym organizáciám, ktoré pomáhajú ukrajinským utečencom. Vo štvrtok to uviedol primátor Varšavy Rafal Trzaskowski, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Európska únia a Organizácia Spojených národov musia zakročiť a vytvoriť koordinačný mechanizmus," povedal Trzaskowski.

21:59 Ruská colná správa sa rozhodla dočasne pozastaviť zverejňovanie údajov o dovoze a vývoze, aby vylúčila "chyby a špekulácie". Uviedol to vo štvrtok šéf úradu. Krok značne sťaží posúdenie vplyvu rozsiahlych západných sankcií uvalených na Rusko od 24. februára, keď krajina napadla Ukrajinu, napísala agentúra Reuters.

21:57 Ruské jednotky vo štvrtok obsadili 42 obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ale brániace sa ukrajinskej sily ich môžu zase dobyť späť, uviedla v televízii poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie. V Donbase na východe napadnutej krajiny začalo Rusko tento týždeň novú rozsiahlu ofenzívu. Rusko na Ukrajinu zaútočilo pred 57 dňami.

21:42 Zverstvá z Ukrajiny: Mŕtvych z Mariupola Rusi vysypali do masových hrobov, ohavné detaily

21:32 Hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price vo štvrtok pred médiami vtipkoval, že je poctený zaradením na zoznam predstaviteľov americkej vlády a iných občanov USA, ktorým Moskva zakázala vstúpiť na ruské územie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Musím povedať, že je to pocta, keď nahneváte vládu, ktorá klame svojim vlastným ľuďom, týra svojich susedov a snaží sa vytvoriť svet, z ktorého vyháňa slobodu," uviedol Price.

21:15 Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že ruské jednotky vo štvrtok pokračovali v pokusoch o dobytie komplexu oceliarní Azovstaľ v prístavom meste Mariupol. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Súčasne pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin predtým svojej armáde nariadil, aby odvolala plány na útok na Azovstaľ, kde uviazli poslední ukrajinskí vojaci kladúci odpor.

21:14  S pokutou 10 000 rubľov (asi 113 eur) vyviazol 43-ročný Moskovčan,  ktorého polícia zadržala za "nepovolenú demonštráciu". Dopustiť sa jej mal tým, že na sebe mal modro-žlté tenisky, teda obuv v ukrajinských farbách.

O kurióznom prípade ešte zo začiatku marca informoval Moskovanov advokát Iľja Utkin. Viac sa dočítate v článku.

 

 

20:48 Zelenskyj má toho dosť: So všetkými Rusmi sa bude zaobchádzať zle, Rusko to dosiahlo!

20:42 Pre nesúhlas s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom, ktorý schvaľuje ruskú inváziu na Ukrajinu, bolo v Litve zbavených úradu sedem pravoslávnych kňazov. Informovala o tom vo štvrtok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Zároveň vysvetlila, že metropolita vilniuský a litovský Innokentij svojich duchovných najprv podporil, potom však názor zmenil a na najvyšší takto uvoľnený post vymenoval biskupa verného Moskve.

20:18 Ukrajina nezačína od nuly, aby získala štatút krajiny kandidujúcej na členstvo v EÚ. V rozhovore pre TASR na to upozornila zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) a od marca 2020 aj výkonná riaditeľka Podpornej skupiny pre Ukrajinu Katarína Mathernová.

19:55 Slovenský diplomatický tím, kriminalisti a znalci vo štvrtok večer dorazili do Kyjeva. Majú tam vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu a pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Hneď, ako to bude bezpečné, Slovensko plánuje obnoviť činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve. Na Twitteri o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, informuje TASR. Viac podrobností prinášame v článku.

 

 

19:44 Česko, Slovensko a ďalších sedem štátov strednej a východnej Európy požiada Európsku komisiu o finančný príspevok na zvládanie ukrajinskej utečeneckej krízy. Vo štvrtok o tom informoval český minister pre regionálny rozvoj Ivan Bartoš. Viac sa dočítate v článku.

19:39 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podľa Kyjiva padlo 21-tisíc ruských vojakov. Ukrajinská strana zároveň tvrdí, že jej ozbrojené sily zničili 2 118 ruských obrnených transportérov, 829 tankov, 172 lietadiel a 151 vrtuľníkov. Informuje o tom portál news.sky.com, ktorý však dodáva, že tieto údaje nedokáže nezávisle overiť.

Rusko v marci priznalo, že v bojoch na Ukrajine o život prišlo 1 351 jeho vojakov a 3 825 bolo zranených. Predpokladá sa však, že skutočný počet je podstatne vyšší.

18:52 Ruského oligarchu s rodinou našli mŕtvych: Ich smrť vyvoláva otázniky, čo sa stalo?

18:51 Z ruského zajatia vo štvrtok prepustili 19 Ukrajincov. Išlo o druhú výmenu zajatcov v priebehu tohto týždňa. Informovala o tom na Facebooku ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. „Uskutočnila sa ďalšia výmena zajatcov. Tentoraz sú medzi prepustenými zranení ľudia, čo je veľmi dôležité. Teraz budú môcť dostať úplnú liečbu a absolvovať rehabilitáciu," napísala Vereščuková.

Ukrajinské médiá neskôr uviedli, že medzi prepustenými Ukrajincami je deväť civilistov a desať vojakov, vrátane dvoch dôstojníkov. V utorok sa po výmene zajatcov k svojim rodinám vrátilo 76 Ukrajincov, vrátane 60 vojakov.

18:48 Moskva zakázala vstúpiť na ruské územie 27 Američanom – vrátane viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej a zakladateľa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga – a tiež 61 občanom Kanady v odpovedi na sankcie týchto krajín v dôsledku vojenskej operácie Ruska na Ukrajine. Vo štvrtok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Viac sa dočítate v článku.

18:45 Spojené štáty uzavrú svoje prístavy pre ruské lode. Znamená to, že nijaká loď plaviaca sa pod ruskou vlajkou alebo sledujúca ruské záujmy nesmie zakotviť v USA. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone americký prezident Joe Biden, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ide o ďalší krok, ktorý USA prijímajú spoločne s medzinárodnými partnermi, dodal Biden. Rusko by podľa jeho slov v dôsledku agresie na Ukrajine malo prísť o "výhody medzinárodného hospodárskeho systému".

18:43 Rusi si v marci vybrali z bánk peniaze v zahraničných menách v celkovej hodnote takmer 10 miliárd USD. Reagovali tak na sankcie západných štátov voči Ruskej federácii za vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje ruskej centrálnej banky.

18:42 Španielsko poslalo Ukrajine 200 ton vojenského vybavenia vrátane ťažkých transportných vozidiel a munície. Oznámil to vo štvrtok počas návštevy Kyjeva španielsky premiér Pedro Sánchez, informuje agentúra AFP.

"Toto je dosiaľ najväčšia dodávka - dva razy taká, akú sme poslali doteraz," povedal Sánchez počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

18:35 Ceny ropy vo štvrtok rastú kvôli obavám o dodávky. Európska únia totiž ďalej zvažuje možnosť zákazu dovozu ruskej ropy a naďalej zostávajú znížené dodávky z Líbye. Okolo 18:10 SELČ cena severomorskej ropy Brent rástla o takmer dve percentá na 108,92 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI si v rovnakom čase pripisovala 2,4 percenta a obchodovala sa za 104,59 dolára za barel.

18:29 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že zatiaľ nie je jasné, či má Rusko pod kontrolou celé ukrajinské mesto Mariupol. Reagoval tak na vyhlásenie svojho ruského náprotivka Vladimira Putina o "oslobodení" Mariupola. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Viac sa dočítate TU.

18:27 Tri autobusy s ľuďmi evakuovanými z bojmi zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupol dorazili vo štvrtok do Záporožia, kam sa dostali cez územie, ktoré ovládajú ruské sily. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Mariupolský primátor Vadym Bojčenko vo štvrtok na brífingu spresnil, že na evakuáciu v meste naďalej čaká asi 200 ľudí, avšak autobusy, ktoré ich majú odviezť do bezpečia, neprichádzajú. Dodal, že v stredu sa z mesta evakuovalo najmenej 80 jeho obyvateľov.

18:13 Veľká Británia v rámci nového kola sankcií pre vojnu na Ukrajine zakázala dovoz kaviáru a ďalších drahých produktov z Ruska. Zákaz importu sa týka aj produktov zo striebra a dreva. Clá na dovoz diamantov a gumy z Ruska a Bieloruska zvýšilo Spojené kráľovstvo o 35 percent. Potvrdilo to vo štvrtok britské ministerstvo zahraničného obchodu. Informuje o tom portál news.sky.com.

„Využívame každú príležitosť, aby sme zvýšili tlak s cieľom izolovať ruskú ekonomiku, a tieto ďalšie opatrenia utiahnu skrutky," uviedla britská ministerka zahraničného obchodu Anne-Marie Trevelyanová.

18:06 Naďalej je potrebné stáť pevne za ukrajinským ľudom a poskytovať mu pomoc. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) s tým, že len tak sa vrahovia zastavia. Viac sa dočítate v článku.

17:58 Talianska energetická spoločnosť ENI podpísala s Konžskou demokratickou republikou dohodu o zvýšení produkcie a dodávok zemného plynu na Apeninský polostrov. Táto dohoda predstavuje ďalší krok Talianska v snahe nahradiť čo najskôr ruské energie. Viac sa dočítate TU.

17:50 Krízová situácia vyvolaná vojnou na Ukrajine môže byť priestorom na dôsledné využitie obnoviteľných zdrojov energie, ako aj na energetickú efektivitu, napríklad v oblasti obnovy budov. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vo štvrtok otvorila v Ríme biznis fórum, tvorené približne 20 slovenskými firmami a 30 podnikateľmi z Talianska.

17:49 Taliansko uzavrelo nové dohody o zvýšení dovozu zemného plynu z Angoly a Konga, napísala dnes agentúra Bloomberg. Vláda Maria Draghiho sa snaží znížiť energetickú závislosť od Ruska. Rím nedávno podobné dohody uzavrel s Alžírskom a Egyptom. Európske krajiny sa kvôli invázii Ruska na Ukrajinu snažia zabezpečiť si alternatívne zdroje.

17:39 Česká republika má záujem uzavrieť so Spojenými štátmi dohodu o obrannej spolupráci.

17:38 Už viac ako 7,7 milióna osôb je na Ukrajine vnútorne vysídlených v dôsledku ruskej vojenskej ofenzívy. Oznámila to vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

17:36 Rusko pri poslednej výmene zajatcov odovzdalo Ukrajine desať vojakov a deväť civilistov. Vo štvrtok to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti. TASR prevzala túto správu od agentúry AFP.

17:22 Ruské jednotky násilne deportujú ukrajinské deti do Ruska. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedla ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová.

17:06 Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa za dva mesiace invázie na Ukrajine nepodarilo naplniť svoje ambície. Tvrdí to americký prezident Joe Biden. „Po týždňoch ostreľovania Kyjiva mesto stále stojí. A prezident Zelenskyj a jeho demokraticky zvolená vláda sú stále pri moci,“ povedal Biden podľa spravodajského webu CNN. Bitku o ukrajinské hlavné mesto zároveň označil ako „historické víťazstvo“ Ukrajincov.

17:01 Maďarský premiér Viktor Orbán sa vo štvrtok vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom. Išlo o Orbánovu prvú oficiálnu návštevu v zahraničí od maďarských parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili 3. apríla. Pápež a maďarský premiér sa rozprávali o vojnových utečencoch z Ukrajiny, pričom Orbán požiadal pontifika, aby podporil maďarské snahy o dosiahnutie mieru na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúr DPA a AP.

16:49 Britská vláda ohlásila vo štvrtok nové sankcie voči viacerým generálom a vojenským veliteľom ruskej armády zodpovedným za "páchanie zverstiev na frontovej línii". TASR prevzala správu z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na ministerstvo zahraničných vecí v Londýne.

16:26 Spojené štáty poskytnú Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 800 miliónov dolárov. Oznámil to dnes americký prezident Joe Biden. Pomoc, ktorá je podľa slov šéfa Bieleho domu určená pre "frontové línie slobody", zahŕňa muníciu, delostrelecké zbrane či taktické drony. Predchádzajúcu pomoc v rovnakej výške prisľúbili USA Ukrajine minulý týždeň.

16:21 Počet Ukrajincov, ktorí od začiatku ruskej invázie opustili svoje domovy a zdržiavajú sa v iných častiach krajiny, podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) stúpol na 7,7 milióna. Organizácia vo štvrtok uviedla, že počas prvých 17 aprílových dní do iných častí Ukrajiny utieklo viac ako 600-tisíc obyvateľov.

16:17 Nemecko momentálne preveruje, akú ďalšiu údržbu a muníciu budú potrebovať jeho starnúce obrnené vozidlá pechoty Marder, aby boli vhodné na dodanie ukrajinskej armáde. Uviedla to vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Estónska, informuje agentúra Reuters.

16:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prirovnal ruské obliehanie prístavného mesta Mariupol, v ktorom sa stále nachádzajú tisícky civilistov, k "teroristickej operácii". TASR informuje podľa správy americkej televíznej stanice CNN, ktorá citovala zo Zelenského rozhovoru pre francúzsku televíziu BFMTV.

16:17 Ukrajinskí poslanci vo štvrtok schválili návrh prezidenta Volodymyra Zelenského predĺžiť vojnový stav do 25. mája. Oznámili to ukrajinské médiá. Vojnový stav vyhlásil prezident Zelenskyj po ruskom útoku, ktorý začal 24. februára ráno. Pôvodne platil do 26. marca, teraz bol už druhýkrát o 30 dní predĺžený.

16:10 Zasadnutie Výboru pre svetové dedičstvo Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktoré sa malo konať v júni v Rusku, odložili na neurčito. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný informovaný zdroj.

16:03 Počet obvinených zo schvaľovania ruského vpádu na Ukrajinu v Česku rastie, k štvrtku ich je už 18. Informuje o tom TASR na základe správy webového portálu iRozhlas.cz, ktorý sa odvoláva na hovorcu Policajného prezídia ČR Ondřeja Moravčíka. Polícia prešetruje ďalších 173 prípadov, ktoré vyhodnotila ako trestné činy, 53 z nich sa týka práve schvaľovania agresie. Medzi ďalšie patria nenávistné príspevky na sociálnych sieťach, grafiti či iné poškodzovanie fasád budov. "Podnetov na preverenie sme dostali takmer 700," uviedol Moravčík.

15:52 Na Slovensku sa zamestnalo už viac ako 4400 utečencov z Ukrajiny, z ktorých až 85 % sú ženy. Tie si na Slovensku nachádzajú uplatnenie nie len v službách, ale aj vo výrobe. Vyplýva to z aktuálneho monitoru analytikov Inštitútu finančnej politiky (IFP). Ukrajinky si podľa analytikov nenachádzajú zamestnanie len v službách, ale aj vo výrobe ako montážne robotníčky a operátorky strojov a výrobných zariadení. V školstve si zatiaľ našlo zamestnanie 43 ľudí a v zdravotníctve len 23. Najviac zamestnaní nachádzajú vo väčších mestách ako Bratislava, Trenčín, Trnava, Nitra či Košice.

15:47 Polícia upozorňuje na hoax v súvislosti s utečencami: Nehorázne, kam až dokážu zájsť ľudia na internete!

15:41 Rusi majú pod kontrolou väčšinu Mariupolu, v časti mesta však ich útokom ďalej kladú odpor ukrajinskej sily, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters tak reagoval na oznámenie Moskvy, že kľúčové juhukrajinské prístavné mesto padlo do ruských rúk. Zostávajúci ukrajinskí obrancovia sa uchýlili do miestnych oceliarní Azovstal. V obliehanom Mariupole je okrem toho 120-tisíc civilistov, ktorí nemôžu z mesta odísť, upozornil ukrajinský prezident.

15:38 Moskva čaká na odpoveď Kyjeva k písomnému návrhu dohody na ukončenie vojny na Ukrajine a pýta sa, prečo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že o dokumente nevie. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. "Opakujem to, čo som povedal včera – našim oponentom, teda ukrajinskej vyjednávacej delegácii, sme odovzdali najnovšiu verziu našich formulácií," povedal Peskov. Zelenského stredajšie vyhlásenie, že o žiadnom takomto dokumente nevie, vyvoláva podľa Peskova otázky, prečo ukrajinského prezidenta nikto neinformuje o požiadavkách Moskvy.

15:26 Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč tvrdí, že pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina neútočiť na poslednú baštu odporu ukrajinských ozbrojencov v obliehanom prístavnom meste Mariupol znamená, že ruská armáda nie je schopná tento oceliarsky komplex dobyť. Ako vo štvrtok informovala agentúra AP, toto Arestovyčovo vyhlásenie nasledovalo po tom, ako Putin nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby neposielal ruské jednotky do útoku na oceliarsky komplex Azovstaľ, ale aby ho namiesto toho obkľúčili a uzavreli.

15:14 Pápež František vo štvrtok opätovne vyzval na prímerie na Ukrajine počas nadchádzajúcej pravoslávnej Veľkej noci. TASR správu prevzala od agentúry AP a spravodajského webu Vatikan News. Pápež sa pripojil k výzve generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a vyššieho arcibiskupa ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslava Ševčuka na prímerie pri príležitosti slávenia Veľkej noci podľa juliánskeho kalendára 24. apríla. Vatikán tiež vyzval na umožnenie evakuácie civilistov z vojnových oblastí a "urýchlenú obnovu mieru".

Otvoriť galériu
Pápež František
Zdroj: TASR/AP

15:12 Základnou podmienkou pre mier na Ukrajine je, aby Ruská federácia skončila vojnové operácie a odišla z jej územia. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok v súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom. "V ostatných hodinách sme zaznamenali výzvu Ruska na diplomatické rokovania, dokonca ruská strana cez médiá hovorí o nejakom písomnom mierovom pláne, nepoznáme jeho detaily. Ale ja osobne si myslím, že ruská strana by urobila oveľa lepšie, keby skončila okamžite túto nezmyselnú vojnu," povedal Korčok.

15:08 Informáciu o ovládnutí Mariupolu spochybnil okrem iného ukrajinský spravodajský server Ukrajinska pravda. Ten napísal, že sám Šojgu priznal, že v meste zostáva 2000 ukrajinských obrancov. "Šojgu prezidentovi Putinovi o takzvanom dobytí Mariupolu klamal," píše Ukrajinská pravda. Web poukázal, že Šojgu síce hovoril o ovládnutí mesta, ale zároveň povedal, že "zakončenie operácie" v tamojších oceliarňach potrvá ešte "tri alebo štyri" dni. Aj ruská služba stanice BBC uviedla, že velenie ukrajinskej armády dnes nehlásilo žiadne významné zmeny v prvej frontovej línii.

15:00 Dánsky parlament schválil vo štvrtok návrh vlády poslať ďalších 1000 vojakov do Lotyšska. TASR správu prevzala z agentúry DPA.Návrh na posilnenie dánskej vojenskej prítomnosti v rámci obrany NATO podporilo 99 poslancov parlamentu, ôsmi hlasovali proti. Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod tento krok označil za jasné znamenie pre pobaltské krajiny, že Dánsko k ich bezpečnostnej situácii pristupuje vážne.

14:48 Ruské jednotky pochovávajú zabitých obyvateľov Mariupoľa v asi 20 kilometrov vzdialenej dedine Manhuš, aby zakryli vojnové zločiny. Na Telegrame to uviedol poradca mariupoľského starostu Petro Andriuščenko. Poznamenal, že ruskí vojaci pochovávajú zavraždených obyvateľov Mariupoľa v masových hroboch. Kamiónmi zvážajú telá mŕtvych a následne ich len „jednoducho vysypú do pripravených hrobov“.

14:47 Estónsko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá oficiálne označila konanie Ruska na Ukrajine za genocídu. Informuje o tom oficiálna stránka estónskeho parlamentu. Poslanci vo štvrtok schválili rezolúciu, ktorá označila ruskú agresiu a následné vojnové zločiny proti Ukrajine za akt genocídy a vyzvali ostatné krajiny, aby urobili to isté.

14:29 Británia dnes rozšírila protiruské sankcie o ďalších 26 mien. Na sankčnom zozname sú novo najmä vysokí predstavitelia ruskej armády, vrátane veliteľa jednotiek, ktoré sú podľa dostupných informácií zodpovedné za masakre civilistov v ukrajinskom meste Buča. Informovalo o tom ministerstvo zahraničia.

14:28 Vojensky odblokovať Mariupol je pre ukrajinské ozbrojené sily v súčasnej dobe nemožné, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre francúzsku televíziu BFM TV. V prístavnom meste na juhovýchode krajiny je podľa prezidenta zničených 95 až 98 percent všetkých budov, napísala dnes agentúra Unian.

Ukrajinská armáda sa podľa Zelenského nemôže dostať k Mariupolu cez 120 kilometrov územia okupovaného ruskými jednotkami. "Dnes toho nie sme schopní," pripustil prezident."Robíme všetko, čo je v našich silách," reagoval Zelenskyj v interview podľa agentúry Interfax-Ukrajina na otázku týkajúcu sa oslobodenia vojakov a civilistov v mariupolských železiarňach a oceliarňach Azovstal.

14:24 Na sociálnej sieti Facebook sa častejšie o udalostiach v ukrajinskom meste Buča zdieľajú príspevky, ktoré ich spochybňujú. Takéto príspevky sú spomedzi 20 sledovaných krajín najpopulárnejšie práve na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu britského Inštitútu pre strategický dialóg (ISD). Po tom, ako ruské jednotky 30. marca opustili ukrajinské mesto Buča, zverejnili svetové médiá zábery zachytávajúce nespočet tiel mŕtvych civilistov či svedectvá preživších. Ukrajina zo zabíjania civilistov obvinila ruských vojakov, ktorí mesto okupovali. Rusko však vinu poprelo a ruské štátne médiá čoskoro ponúkli alternatívny pohľad na udalosti v Buči, pričom pravosť záberov z Buče často spochybňovali.

14:11 Lotyšský parlament vo štvrtok jednohlasne prijal rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z genocídy proti občanom Ukrajiny. Tento dokument takisto ostatné členské krajiny EÚ vyzýva, aby okamžite prestali dovážať ruskú ropu a plyn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Parlament sa podľa tohto zdroja vyjadril k "rozsiahlemu svedectvu a dôkazom o brutálnych masových zločinoch spáchaných ruskou armádou". Tie zahŕňajú vraždy, mučenie, sexuálne zneužívanie a znesvätenie ukrajinských civilistov v mestách Buča, Irpiň, Mariupol a ďalších. Rusko podľa dokumentu takisto Ukrajincov unáša a deportuje ich na svoje územie.

14:02 Odborníci z Nemecka a Ukrajiny prvýkrát po viac ako 30 rokoch zmapovali úroveň rádioaktivity v ochrannej zóne v okolí zvyškov jadrovej elektrárne v Černobyli na Ukrajine, momentálne okupovanej Ruskom. Spolkový úrad pre radiačnú ochranu (BfS) krátko pred 36. výročím havárie černobyľského reaktora z 26. apríla 1986 zverejnil dve prehľadové mapy s použitím nových údajov, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA. S čím to môže pomôcť čítajte tu.

13:40  Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že vojenská operácia Ruska na Ukrajine "pokračuje podľa plánu", hoci prezident Vladimir Putin nariadil svojim silám nepodniknúť útok na oceliarne Azovstaľ, teda na poslednú baštu ukrajinských síl v prístavnom meste Mariupol. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AP. Peskov povedal novinárom, že "ukrajinskí vojaci majú stále možnosť zložiť zbrane a odísť cez zriadené koridory".Na otázku, či príkaz neútočiť na oceliarne predstavuje zmenu v plánoch, Peskov odpovedal, že "toto je samostatný objekt, kde je zvyšná skupina ukrajinských nacionalistov úplne zablokovaná".

13:32 Prežila druhú svetovú vojnu, osudnou sa jej stala invázia Ruska na Ukrajinu. Vanda Semyonovna Obiedkova († 91) prišla o rodinu, keď sa jej členovia stali obeťami nacistov. Je až zázrakom, že ich vyčíňanie v jej rodnom Mariupole prežila ukrytá v pivnici. Rovnaké šťastie už však nemala po príchode Rusov. Prečítajte si celý príbeh. 

13:12 Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexandr Pavľuk povedal, že mŕtvi ľudia "boli zabití alebo umučení na smrť počas nepriateľských akcií". "Súdni odborníci teraz telá skúmajú, ale videli sme ruky spútané za chrbtom, zviazané nohy a strelné rany v končatinách, a tiež v zadnej časti hlavy," dodal Pavľuk. Po stiahnutí ruských síl z miest a dedín okolo Kyjeva zostala na tomto území spúšť v podobe zabitých civilistov. Nálezy sa začali v meste Buča, čo viedlo ukrajinských predstaviteľov k obvineniu Ruska z páchania genocídy.

13:11 Telá vyše 1000 civilistov sú uložené v márniciach v Kyjevskej oblasti a našli ich po tom, čo sa ruskí vojaci stiahli z územia okolo ukrajinského hlavného mesta. Tlačovú agentúru AFP o tom vo štvrtok v meste Boroďanka informovala vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny Oľha Stefanišynová. "V častiach celej Kyjevskej oblasti bolo nájdených 1020 tiel civilistov, iba civilistov," povedala Stefanišynová. "To sú len civilisti odnesení z budov a z ulíc," dodala, čím spresnila celkový počet známych úmrtí odvtedy, ako sa koncom februára začala invázia Ruska na Ukrajine.

13:09 Ukrajina v rekordnom čase vyplnila dotazník, ktorý by sa mal stať východiskovým bodom pre rozhodovanie Európskej únie o členstve Kyjeva v eurobloku. V rozhovore pre TASR to uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) a od marca 2020 aj výkonná riaditeľka Podpornej skupiny pre Ukrajinu Katarína Mathernová.

13:06 Súd v Rusku udelil vo štvrtok spoločnosti Google niekoľko pokút za to, že neodstránila "falošné" informácie o vojne na Ukrajine a "sporné" videá na platforme YouTube. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na ruské štátne médiá. Súd v Moskve nariadil americkému technologickému gigantu zaplatiť celkovo 11 miliónov rubľov (127.000 eur) za ignorovanie nariadení ruského regulátora médií odstrániť príspevky o údajných ťažkých ruských stratách na Ukrajine.

12:58 Rusko nariadilo uzavretie konzulátov Litvy, Lotyšska a Estónska v reakcii na uzavretie ruských konzulárnych úradov v týchto troch pobaltských krajinách. Na svojom webe to oznámilo ruské ministerstvo zahraničia. Pracovníci estónskych a lotyšských diplomatických misií boli vyhlásení za nežiaduce osoby a musia opustiť ruské územie, uviedlo ďalej ministerstvo. Nespresnilo, či sa označenie persona non grata vzťahuje aj na litovských diplomatických pracovníkov.

12:56 Dánsko zvažuje poslanie ďalších zbraní Ukrajine. Počas návštevy Kyjiva to povedala dánska premiérka Mette Frederiksen. Dánskej televízii TV2 povedala, že viac zbraní je to, čo Ukrajina teraz potrebuje. Frederiksen je prvá zo severských lídrov na návšteve ukrajinskej metropoly od začiatku ruskej invázie. Do Kyjiva pricestovala so španielskym kolegom Pedrom Sánchezom. Politici by sa mali neskôr počas dňa stretnúť s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

12:39 Slovinsko poskytne Ukrajine "veľké množstvo" svojich hlavných bojových tankov typu T-72, za čo dostane od Nemecka bojové vozidlá pechoty (BVP) typu Marder a obrnené transportéry (OT) typu Fuchs. Vo štvrtok o tom informovala nemecká tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvolala na informácie z vládnych kruhov.

12:30 Na Ukrajine je teraz približne 90-tisíc ruských vojakov, uviedol podľa agentúry Unian bezpečnostný poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Ďalších 22.000 vojakov podľa neho vyčkáva na hraniciach. "Na ukrajinskom území ich je asi 90-tisíc a ďalších odhadom 22-tisíc sa ich spokojne schováva na hraniciach v kroví," vyhlásil Arestovyč v rozhovore s ruským novinárom Markom Fejginom.

12:27 Slovensko obnoví činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve. Korčok priblížil podrobnosti: Čo bude ich úlohou?

12:05 Vojna na Ukrajine „sa môže skončiť priamymi rozhovormi“ medzi prezidentmi Ukrajiny a Ruska - Volodymyrom Zelenským a Vladimirom Putinom. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Poznamenal, že rozhovory sú síce možné, no čaká na posúdenie situácie, ako bude v najbližších dňoch pokračovať ruská vojenská ofenzíva na východe Ukrajiny. Podľa Podoľaka tím právnikov, konzultantov a vyjednávacia skupina z ukrajinskej strany na tom pracuje a dodal, že dúfa, že „pozícia prezidenta Volodymyra Zelenského bude v týchto rozhovoroch mimoriadne silná“.

11:56 Španielsky premiér Pedro Sánchez a dánska premiérka Mette Frederiksenová pricestovali vo štvrtok na návštevu Kyjeva.

11:49 Polícia Kyjevskej oblasti vo štvrtok oznámila, že v predchádzajúci deň boli objavené dva masové hroby s deviatimi telami v meste Boroďanka, severozápadne od ukrajinského hlavného mesta. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Šéf Kyjevskej oblastnej polície Andrij Nebytov uviedol, že medzi "civilistami zabitými ruskými okupantmi" boli dve ženy a tínedžer."Chcem zdôrazniť, že títo ľudia boli civilisti. Ruská armáda zámerne strieľala do civilistov, ktorí nekládli žiadny odpor a nepredstavovali žiadnu hrozbu," povedal Nebytov a dodal, že niektorí civilisti boli evidentne mučení.

11:38 Ukrajina má v úmysle začať úder na krymský most, ktorý Rusko používa ako hlavnú logistickú cestu pre vojenské dodávky. „Ak na to bude príležitosť, určite to urobíme,“ povedal tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

11:11 Ruské sily na Ukrajine postupujú v Donbase smerom k mestu Kramatorsk, ktoré je terčom „pretrvávajúcich“ raketových útokov. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany. V pravidelnej aktualizácii zverejnenej vo štvrtok ráno ministerstvo uviedlo, že ruské sily môžu zvýšiť intenzitu a silu operácií na Ukrajine, keďže Kremeľ sa snaží o to, aby preukázal nejaký „významný úspech“ na Ukrajine ešte pred každoročnými oslavami Dňa víťazstva. Tie sa v Rusku konajú 9. mája a sú pripomienkou kapitulácie nacistického Nemecka v roku 1945. Britské ministerstvo obrany tiež eviduje „vysokú úroveň“ aktivity ruských vzdušných síl, ktoré sa snažia potlačiť ukrajinskú protivzdušnú obranu a poskytovať podporu zo vzduchu pozemným jednotkám.

11:00 Ruské vojenské jednotky v súčasnosti kontrolujú zhruba 80 percent Luhanskej oblasti. Uviedol to vo štvrtok tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, informovala agentúra AP. Hajdaj spresnil, že ruským jednotkám sa od začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára) podarilo získať kontrolu nad väčším množstvom územia Luhanskej oblasti a po dobytí malého mesta Kreminna (severne od Severodonecka) teraz ohrozujú mestá Rubižne a Popasna. "Okupanti kontrolujú iba časti týchto miest, nie sú schopní preniknúť do centier," uviedol Hajdaj prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Telegram.

10:46 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vo štvrtok požiadala Rusko, aby súrne umožnilo evakuáciu civilistov a ranených vojakov z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v Mariupole cez humanitárny koridor. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. "Je tam približne 1000 civilistov a 500 ranených vojakov. Všetkých dnes treba z Azovstaľu odviesť," napísala Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

10:41 Dve tretiny Slovákov považujú Rusko za nebezpečnú krajinu. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý iniciovala prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied. Výskum prebehol v období 31. marca až 7. apríla 2022. Informovala o tom Michaela Lukovičová z agentúry Seesame v tlačovej správe. Viac čítajte tu.

10:35 Čínsky prevádzkovateľ platobných kariet UnionPay odmietol spolupracovať s ruskými bankami. Podľa ruskej spravodajskej stanice RBC, ktorá sa odvoláva na viacero zdrojov vo veľkých ruských bankách, tak učinil zo strachu, že bude terčom sankcií uvalených v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.Po tom, ako spoločnosti MasterCard a Visa prestali poskytovať služby ruským bankám, by takýto krok firmy UnionPay predstavoval „tvrdý úder“ pre Rusko. To sa spoliehalo, že „výpadok“ MasterCard a Visa sa podarí nahradiť spoluprácou s Čínou.

10:14 Americké ministerstvo financií v reakcii na vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už dva mesiace, prvý raz v histórii uvalilo sankcie na firmy pôsobiace v Rusku v ťažbe kryptomien. Informuje o tom portál cnbc.com. K firmám, na ktoré sú sankcie USA zamerané, patrí napríklad spoločnosť BitRiver založená v roku 2017, ktorá na ťažbu kryptomien využíva vodné elektrárne. 

10:11 "Mariupol bol oslobodený. Situácia v meste je pokojná. Ovládame celé mesto okrem oceliarní Azovstaľ – tie sú však bezpečne zablokované. Je tam viac ako 2000 nacionalistov," povedal ruský minister obrany šéfovi Kremľa počas štvrtkového stretnutia. Prezident označil ruskú vojenskú operáciu v Mariupole za úspešnú, zablahoželal Šojguovi k dosiahnutému úspechu a nariadil vyznamenať príslušné jednotky. "Všetci sú to hrdinovia," povedal Putin.

10:10 V meste Severodoneck na východe Ukrajiny boli pri ruských útokoch zničené všetky obchody s potravinami. Oznámil to vo štvrtok na sociálnej siete Telegram gubernátor Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny Serhij Hajdaj. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "V Severodonecku nezostal nepoškodený ani jeden sklad," uviedol Hajdaj s tým, že miestni obyvatelia sa teraz k jedlu dostanú iba prostredníctvom dodávok humanitárnej pomoci. Okrem toho bolo tiež zničených niekoľko budov v mestách Rubižne a Novodružesk. Proruskí separatisti prednedávnom oznámili, že sa im podarilo ovláduť Rubižne. Ukrajinské úrady neskôr potvrdili aspoň čiastočné dobytie tohto mesta ruskými jednotkami. DPA však upozorňuje na to, že tieto informácie nedokázala nezávisle overiť.

10:00 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že od začiatku ruskej invázie opustilo Ukrajinu už viac než päť miliónov ľudí. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AP. UNHCR v stredu hlásil 5,01 milióna utečencov z Ukrajiny, z ktorých viac ako 2,8 milióna zamierilo do Poľska. Mnohí z nich v Poľsku zostávajú a počet tých, ktorí pokračujú v ceste ďalej, nie je známy, píše AP.

09:56 Štyri evakuačné autobusy s ľuďmi odišli v stredu z obkľúčeného a zničeného prístavného mesta Mariupol, kde ukrajinské sily stále bojovali a snažili sa ho opäť zmocniť. Vo štvrtok to oznámila kyjevská vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. "Štyrom evakuačným autobusom sa včera podarilo opustiť mesto cez humanitárny koridor," napísala na sociálnych sieťach ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková a dodala, že evakuácia žien, detí a seniorov bude vo štvrtok pokračovať. "Bezpečnostná situácia je ťažká. Veci sa menia," upozornila.

09:51 Ruská armáda má pod kontrolou celé obliehané mesto Mariupol na východe Ukrajiny a jedinou baštou odporu je metalurgický komplex Azovstaľ, ktorý je však "bezpečne obkľúčený". Vo štvrtok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

09:50 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány na útok na metalurgický komplex Azovstaľ v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny. Namiesto toho chce, aby bol objekt naďalej bezpečne blokovaný. Putin to povedal počas stretnutia s ministrom obrany Sergejom Šojguom. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters. Putin ministrovi obrany nariadil, aby ruská armáda oceliarne naďalej hermeticky blokovala. "Nie je potrebné liezť do týchto katakomb a plaziť sa pod zemou cez tieto priemyselné zariadenia," povedal šéf Kremľa. Putin tiež vyzval zvyšných ukrajinských bojovníkov v metalurgickom komplexe, ktorí sa ešte nevzdali, aby tak urobili. Rusko sa k nim bude podľa jeho slov správať s rešpektom a zraneným poskytne lekársku pomoc.

09:50 Čínsky prezident Si Ťin-pching zopakoval svoj nesúhlas s používaním sankcií, ako sú tie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko. Informuje o tom spravodajský portál BBC.V televíznom príhovore, ktorý predniesol pred ekonomickým fórom v provincii Chaj-nan, sa čínsky líder vyjadril, že jeho vláda pri riešení medzinárodných sporov podporuje rokovania a je proti používaniu sankcií.

09:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu diskutoval s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktoré pripravuje Európska únia. Podľa Zelenského sa pracuje na tom, aby boli „naozaj bolestivé pre ruskú vojnovú mašinériu a ruský štát ako celok“. Sankcie by sa podľa neho mali obzvlášť zamerať na ruský energetický a bankový sektor, vývoz, dovoz a dopravu. Zelenskyj tiež vo videoodkaze národu znova vyzval na úplné embargo ruských dodávok ropy. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

09:34 V Kyjeve sa dnes s prezidentom Volodymyrom Zelenským stretnú španielsky premiér Pedro Sánchez a dánska predsedníčka vlády Mette Frederiksenová, aby mu vyjadrili podporu v situácii, keď sa Ukrajina od februára bráni ruskej invázii. Podľa agentúry Reuters to oznámili kancelárie Sáncheza a Frederiksenovej. Sánchez už do Kyjeva dorazil, upresnila podľa Reuters jeho kancelária. Podľa agentúry AFP pricestovala spoločne s ním aj Frederiksenová. Štátnici budú rokovať o ďalšej podpore Ukrajine a o potrestaní vojnových zločinov a porušovaní ľudských práv v krajine počas vojny, uviedol úrad dánskej premiérky.

09:29 Rusko v posledných dňoch zosilnelo útoky na východe Ukrajiny a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že "začala bitka o Donbas". Avšak podľa šéfa ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksija Danilova síce vypukli boje po celej frontovej línii na východe krajiny, ale ruské sily vraj zatiaľ týmto spôsobom "testujú" pevnosť ukrajinskej obrany. "Je otázkou času, kedy začne ofenzíva v plnom rozsahu," uviedol podľa agentúry Ukrinform.

09:25 Ukrajinské ozbrojené sily za uplynulý deň odrazili deväť ruských útokov na území Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Velenie ukrajinskej armády zároveň nehlási žiadne významné zmeny v prvej frontovej línii, poznamenala ruská služba stanica BBC. Moskva dnes ešte svoje denné hlásenie ohľadom invázie nezverejnila. Informácie ani jednej z bojujúcich strán nemožno nezávisle overiť. "Bol zničený jeden tank, desať obrnených vozidiel, dva automobily, jeden delostrelecký systém, dve jednotky zvláštnej ženijnej techniky, protilietadlový raketový systém a nepriateľský muničný sklad," hlási ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej správe zverejnenej na facebooku.

09:07 O dočasné útočisko v stredu na Slovensku požiadalo 572 osôb prichádzajúcich z Ukrajiny. Hraničnými priechodmi včera prešlo 767 mužov, 1 982 žien a 707 detí. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Od začiatku konfliktu prekročilo slovensko-ukrajinskú hranicu viac ako 352-tisíc osôb, štatút dočasného útočiska bol udelený takmer 70-tisíc utečencom.

09:03 Do Poľska bolo prevezených už takmer 900 detských onkologických pacientov z Ukrajiny. Väčšina z nich sa už lieči na špecializovaných klinikách vo viacerých štátoch. Ich presun zabezpečovala americká organizácia St. Jude Global, ktorá sa aj pred ruskou inváziou venovala dostupnosti onkologickej liečby v krajinách východnej Európy. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

8:47 Spojené štáty oznámia nové kolo "urýchlenej" bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu, uviedla v stredu večer hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Brutálna invázia Ruska na ukrajinské územie ešte totiž stále pokračuje, približuje webový portál americkej televízie CNN.

8:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Európska únia plánuje už v poradí šiesty balík sankcií voči Rusku. TASR správu prevzala od televízie BBC, ktorá o tom informovala vo štvrtok.

8:09 Mesto Trnava poslalo do Charkova na Ukrajine, ktorý je jedným z partnerským miest Trnavy, kamión s humanitárnou pomocou. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Zásielka v hodnote takmer 25 000 eur úspešne dorazila do cieľa. 

7:45 Ruské sily majú pod kontrolou 80 percent Luhanskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj. Pred inváziou Ruska mala vláda v Kyjive pod kontrolou 60 percent oblasti na východe Ukrajiny, ktorá je jednou z dvoch tvoriacich región Donbas. 

7:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas televíznej debaty pred nadchádzajúcim druhým kolom prezidentských volieb ostro skritizoval jeho konkurentku, krajne pravicovú líderku Marine Le Penovú za jej väzby na Rusko. Zdôraznil pritom 9-miliónovú pôžičku jej strany, ktorú v roku 2014 dostala od Prvej česko-ruskej banky. Dlh by jej v prípade víťazstva podľa neho zviazal ruky pri rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Ste závislá na ruskej moci a závisíte na pánovi Putinovi,“ vyjadril sa Macron.

7:10 Spojené štáty v stredu (20. 4.) uvalili sankcie na desiatky jednotlivcov a právnických osôb. Ich cieľom je sťažiť Moskve, aby sa vyhýbala doteraz prijatým sankciám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

6:51 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, ktorý sa podieľa na mierových rokovaniach, je pripravený usporiadať „špeciálne kolo rokovaní“ s Ruskom v obliehanom meste Mariupoľ bez akýchkoľvek podmienok. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že to ponúka preto, aby „zachránil našich chlapcov, Azov (batalión, pozn. red.), armádu, civilistov, deti, žijúcich a zranených“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

6:40 Nórsko darovalo Ukrajine zhruba 100 protilietadlových striel Mistral. Nórsky minister obrany Björn Arild Gram na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že systém protivzdušnej obrany je „efektívna zbraň“ a bude pre Ukrajinu „veľkým prínosom“. Nórske ozbrojené sily majú tieto rakety postupne vyradiť. Zbrane už poslali na Ukrajinu. Minister podotkol, že podobné systémy Ukrajine darovali aj ďalšie krajiny. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

6:28 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal v stredu Bulharsko, aby sa pridalo k iným západným krajinám a poslalo Ukrajine vojenskú pomoc. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

6:22 Britský premiér Boris Johnson v stredu naznačil, že diskusie s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine pravdepodobne zlyhajú. Rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom označil ako vyjednávanie s "krokodílom, keď má tvoju nohu v čeľusti". TASR správu prevzala od stanice BBC.

6:15 Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine sa ešte nezačala, vyhlásil tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

6:10 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že metalurgický komplex Azovstaľ v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny bude v priebehu štvrtka pod kontrolou Ruska. TASR prevzala správu od agentúry DPA. "Dnes predobedom alebo poobede bude Azovstaľ úplne pod kontrolou ruských ozbrojených síl," uviedol vo štvrtok Kadyrov, ktorého jednotky bojujú na Ukrajine.

Kadyrov ďalej povedal, že ukrajinskí bojovníci, ktorí zostali Azovstale, majú ešte ráno možnosť vzdať sa. Podľa ruských informácií je v Azovstale stále približne 2500 ukrajinských bojovníkov a zahraničných žoldnierov. Podľa ukrajinskej strany sa tam ukrýva aj približne 1000 civilistov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka