Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Klimatické zmeny sú globálna téma: Skutočná pomoc planéte sa začína u nás doma

Slovenské domácnosti majú z roka na rok väčší a väčší záujem o takzvanú zelenú elektrinu. Ide o jednoduchý spôsob ako pomôcť prírode. Zelená elektrina je vyrobená 100 % z obnoviteľných zdrojov energie ako sú slnko, vietor, voda.

Klimatické problémy sú globálne, a preto aj riešenia týchto problémov musia byť na globálnej alebo minimálne na celoeurópskej úrovni. Slovenské domácnosti pomáhajú našej planéte nákupom Zelenej elektriny. Ide o elektrinu vyrobenú 100 % z obnoviteľných zdrojov. Len pre porovnanie  bežná elektrina zo siete je iba z 23 % vyrobená z obnoviteľných zdrojov energie. Väčšina je vyrobená z neobnoviteľných zdrojov energie, ako sú jadrové palivo, hnedé alebo čierne uhlie, zemný plyn a iné.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZSE

Zelenú elektrinu využíva už vyše 100 000 zákazníkov ZSE

Spoločnosť ZSE uviedla produkt Zelená elektrina na trh začiatkom roka 2020 vôbec ako jedna z prvých energetických spoločností na Slovensku. Aj napriek faktu, že Zelená elektrina bola uvedená na trh tesne pred vypuknutím pandémie, bol zo strany zákazníkov od začiatku veľký záujem. Produkt Zelenej elektriny sa vyvíja, čo prinieslo zákazníkom možnosť výberu obnoviteľného zdroja elektriny (voda, slnko, vietor, biomasa) ako aj krajiny pôvodu, priamo zo Slovenska alebo Európy.

Výsledkom je, že 100 000 zákazníkov z radov domácností ZSE, skutočne pomáha našej planéte. Pri podiele uhlia ako zdroja elektriny v energetickom mixe na úrovni 7,47 % a podiele zemného plynu na úrovni 15,46 % spolu ročne ušetria 29 856 ton uhlia, zabránia vzniku 48 469 ton C02 a ušetria 9 508 669 m3 zemného plynu.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZSE

100 000. zákazník z Trnavy je 100 % zelený

Zmluva s magickým číslom 100 000 bola uzatvorená 30. marca 2022 na ZSE Centre v Trnave. Zelená elektrina sa stala súčasťou domácnosti p. Martina. O tom, že ide naozaj o skutočného zeleného zákazníka sme sa dozvedeli až pri podpise zmluvy.

Produktom Zelenej elektriny od ZSE doplnil domáce zelené riešenia rodiny v Trnave. Prekvapenia sa dejú ako pán Martin hovorí „využívame fotovoltiku, máme elektromobil a keďže chceme využívať stopercentnú zelenú elektrinu, rozhodli sa pre produkt Zelená elektrina od ZSE.“

Otvoriť galériu
Zdroj: ZSE

Prečo sa tak rozhodol? „Hlavným dôvodom je vzťah k životnému prostrediu.“ Ako dodal, po jeho niekoľkomesačnej skúsenosti s elektromobilom a využívaním fotovoltických riešení, by túto kombináciu odporučil aj ostatným zákazníkom. Okrem toho, že prispieva svojou troškou k ochrane životného prostredia, pocítil už aj finančnú úsporu.

Ako vášnivý potápač dodáva „globálne otepľovanie treba zastaviť, aby sme aj pre ďalšie generácie zachovali korálové útesy a čaro prírody, ktoré častokrát pod hladinou mnohí nevidia a ani si ho neuvedomujú. Treba začať od seba a nebáť sa toho. Byť zeleným môže byť každý jeden z nás, máme tu možnosti ako to riešiť.“

Záujem o zelené riešenia rastie

Je veľmi pravdepodobné, že tieto čísla sa budú ešte zväčšovať. „So Zelenou elektrinou odchádza zo ZSE Centra každý piaty zákazník. Rovnako zaznamenávame obrovský nárast záujmu aj o fotovoltické riešenia pre domácnosti. Od začiatku roka sa nám každý kalendárny mesiac zdvojnásobuje počet požiadaviek. Je len apríl a už viac ako 2500 domácností prejavilo záujem o naše riešenia, “ vyčíslila Katarína Nyúlová, vedúca predaja rezidentom ZSE Energia.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZSE

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
So svojím výkonom sa zapíše do Guinessovej knihy rekordov.
Foto
Neuveriteľný príbeh: Chlapec s Downovým syndrómom zabehol maratón! Prešiel cieľovou čiarou a...
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko varuje pred konfliktom svetového formátu: Reč padla opäť na jadrové zbrane
Slovenský hokejista Tomáš Tatar plánuje štartovať na májových MS.
Foto
Príde Tomáš Tatar na MS? Je oficiálne rozhodnuté!
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Úrady v Gaze odkrývajú zverstvá vojny: Z nemocnice exhumovali viac ako 200 tiel, bolestivé detaily
Seismograph with paper in action and earthquake - 3D Rendering
Príroda im stále pripomína svoju silu: Taiwan postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,3
Police officer standing guard over seized packages of drug
Obrovský úlovok v Karibskom mori: Armáda zadržala kvantum kokaínu, z tej váhy sa vám zatočí hlava
Situácia v okolí mesta je zložitá.
Napätie sa dá krájať! Rusi sa snažia preniknúť do Časiv Jaru: Šialené, koľko vojakov nasadili