Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2013 09:00 | Správy | Zahraničné správy

Najväčšie nepokoje za posledných 10 rokov: Aký názor majú Ukrajinčania?

V uliciach sú davy ľudí a horia ohne! Posledné dni panuje na Ukrajine napätá atmosféra. 

V uliciach protestuje proti režimu prezidenta Viktora Janukovyča viac ako milión ľudí. Dôvodom je pozastavenie integrácie s Európskou úniou. V uliciach sa ozývajú výkriky, vzduchom lietajú horiace fakle a dlažbové kocky. Sanitky do nemocníc odviezli množstvo zranených. Nespokojní občania dokonca zablokovali budovu vlády a krajine hrozí vyhlásenie výnimočného stavu.

V centre hlavného mesta Kyjev sa zišlo vyše milióna protestujúcich. Dôvodom demonštrácií je snaha prezidenta Janukovyča pozastaviť proces integrácie s Európskou úniou a oživiť hospodárske zväzky s Ruskom. Demonštranti, ktorí zablokovali budovu vlády a dôležité úrady, požadujú okrem eurointegrácie aj odstúpenie ministra Azarova, prezidenta Janukovyča a pád vlády. Davy nespokojných ľudí vedie boxer Vitalij Kličko. ,,Nedajte sa vyprovokovať! Urobíme všetko preto, aby sme zvrhli prezidenta! Budeme blokovať mestá a donútime vládu odstúpiť,“ burcoval ľudí na Námestí nezávislosti Kličko.


V uliciach to vyzerá ako na bojisku. Davy ľudí zakladajú ohne a spôsobujú výtržnosti. V uliciach je množstvo ťažkoodencov, ktorí dohliadajú na bezpečnosť. Ide o najväčší protest od Oranžovej revolúcie pred 10 rokmi. Krajine dokonca hrozí výnimočný stav. Napriek tomu ľudia nie sú jednotní a napätie sa stupňuje len v okolí hlavného mesta. „Zrušenie asociačnej dohody korešponduje s myslením značnej časti ukrajinského obyvateľstva, len hlavné mesto Kyjev a jeho okolie je orientované prozápadne. Ukrajina je ideovo rozdelená, ale myslím si, že bezpečnostné zložky situáciu zvládnu,“ skonštatoval bezpečnostný analytik Ivo Samson.

V hlavnom meste sa stále schádzajú vojaci. Približne tisícka z nich sa zhromaždila okolo dôležitých štátnych inštitúcií v snahe uchrániť ich pred besniacim davom. Ľudia sú odhodlaní vydržať až do konca a nevzdávať sa. „Budeme protestovať tak dlho, ako to bude potrebné. Prišli sme sem autom zďaleka,“ povedal Ivano Frankivska, ktorý na námestie dorazil s viacerými kamarátmi. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč včera podvečer telefonicky rokoval s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. Dohodli sa na konkrétnych bodoch, ktoré by mohli napätú situáciu v krajine zmierniť.

Odborník: Občianska vojna nehrozí

Situácia na Ukrajine je vyhrotená. Národ si však veľmi dobre pamätá situáciu spred 10 rokov, keď došlo k Oranžovej revolúcii a pádu vtedajšej vlády. Otvorený ozbrojený konflikt podľa odborníka preto nehrozí. „Myslím si, že Janukovyč, alebo ľudia v jeho vláde by občianskou vojnou nič nezískali. Považujem to za krajný variant, ku ktorému asi nedôjde,“ poznamenal Marian Majer z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy. Odborník nevylúčil, že k zmene politického režimu v krajine môže dôjsť, keď protesty neutíchnu.

Anketa s Ukrajincami: My chceme ísť do Európskej únie

Tesne za hranicou v obci Malé Slemence na Ukrajine sa obyvatelia budúcnosti neboja. U nich sa nič mimoriadne nedeje, protesty sledujú len v televízii. Miestni však majú Európsku úniu radšej ako Rusko.

Predavačka Nasťa (57)

- „U nás je úplný pokoj. Akurát pred pár dňami tu priamo na hranici protestovalo asi desať študentov. Mali transparenty a len dvaja z nich aj víza, takže len oni mohli prejsť na slovenskú stranu. Iné nepokoje však našťastie neboli a dúfam, že ani nebudú,“ povedala predavačka Nasťa (57).

Podnikateľ Štefan (57)

- „V televízii vysielajú rôzne demonštrácie, ale tie sú zrejme len vo veľkých mestách. V Kyjeve, Charkove, Ľvove a aj v Užhorode, kde ľudia prejavujú, či sú s Rusmi, alebo za vstup do Európskej únie. Ja som za to druhé, len neviem, či to aj pomôže. Oba tábory sú totiž zhruba v rovnakom počte...“ poznamenal miestny podnikateľ Štefan (57).

Recepčná Oľga (37)

- „Aj ja som za Európu, ale či budeme mať dosť peňazí, to je neisté. Nič mimoriadne však na uliciach nie je, akurát sa zhromažďujú rôzne skupiny, ktoré vôbec nehovoria svoje názory. Predávajú sa za desať eur na deň, lebo takto si ich aj s pokynmi, čo majú kričať, kupujú politické strany,“ povedala recepčná Oľga (37) z Užhorodu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!